Treba li da koristite retinol, ribate ili gulite kožu pre laserskog tretmana? Koliko brzo posle botoksa možete da zakažete kozmetički tretman čišćenja lica? A možete li da masirate lice ako ste upravo popunili bore filerima – hijaluronom?

Za odgovore na ova i druga pre i posle estetskih tretmana pitanja, pobrinula su se dva vrhunska svetska lekara dermatologa.

Foto Aleksandra Ostojić

Pre tretmana


Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože


“Koristite arniku lokalno i oralno”, savetuje dermatolog dr Dendy Engelman. Arnika, žuto-narandžasti poljski cvet nalik narcisu, kod nas poznatija kao brđanka, poznata je kao prirodno sredstvo za lečenje rana jer se bori protiv štetnih mikroorganizama i sprečava razmnožavanje bakterija i gljivica, a podstiče formiranje granularnog tkiva, što ubrzava proces zarastanja rana.


Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?


Planinska arnika i etarsko ulje smilja “pomažu u smanjenju oticanja i modrica”, i zato su dobri za bilo koji invazivni tretman, kao što su fejsliftinzi zlatnim nitima ili fileri. Prestanite sa upotrebom aspirina i ibuprofena do osam dana pre tretmana, jer “protiv-upalni lekovi smanjuju zgrušavanje krvi, što pogoršava stvaranje modrica”, kaže dr Engelman.


Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo


Plastični hirurg dr Yannis Alexandrides predlaže da se nedelju dana pre tretmana revitalizacije kože ili bilo kakvog tretmana pomlađivanja klonite sunca i ne radite bilo kakav piling, čak ni blag, kao i da ne stavljate retinol na lice. “Takođe, bilo bi dobro da pripremite kožu korišćenjem seruma za obnavljanje kože”, kaže on. Potražite hidratantne i umirujuće protiv-upalne i antioksidativne serume.


Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote


Foto Aleksandra Ostojić

Odmah posle tretmana

Pijte dosta vode, naročito posle tretmana hijaluronskom kiselinom, bez obzira na to da li se ubrizgava dublje u kožu kao filer ili se koža površinski tretira.


Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože


“Hidrirana koža uvek bolje reaguje na bilo koji tretman”, kaže dr Alexandrides. Hladni oblozi mogu da pomognu da se toplota izvuče iz lica posle laserskog ili radio-talasnog tretmana, ili probajte hidratantnu papirnu masku za lice, koja se koristi ohlađena iz frižidera.


Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože


Čak i nežno korišćenje rashlađenog valjka od ružičastog kvarca može da pomogne da se ukloni osećaj vreline iz tretiranog lica, kao i da se ublaži natečenost lica. Svakako nemojte dodirivati svoje lice rukama posle ubrizgavanja botoksa i hijalurona, držite ruke podalje od lica. Takođe, izbegavajte sve tretmane lica ili masažu lica barem nedelju dana, jer ne želite da se ubrizgano kreće po licu i pomera.


Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi


Foto Aleksandra Ostojić

U periodu posle estetskog tretmana


Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože


Uključite režim nege kože. Nakon tretmana koža može biti suva i ljuskava, dok bilo kakvo pomlađivanje radio-talasima ili laserom može to pogoršati u kratkom roku.


Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica


Osim toga, koža je često ostavljena upaljenom, iritiranom, bolnom i nežnom, tako da upotreba hranljivijih krema i umirujućeg protiv-upalnog seruma ima smisla. Potražite bogatije, ‘čiste’ hidratantne kreme koje neće izazvati iritaciju jer imaju manje aktivnih sastojaka, a važno je da koristite i kremu za sunčanje dok vaša koža ne zaceli u potpunosti.


Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože


Ključno je da povećate hidrataciju vaše kože, kao i stvaranje jake kožne barijere, jer “oba sprečavaju dehidraciju”, kaže dr Alexandrides. “Korišćenje formulacija bogatih antioksidantima će, takođe, pomoći u periodu oporavka kože.”