Hladnoća i vlaga opterećuju našu kosu. Saznajte kako da se brinete o svojoj kosi zimi uz pravilnu nege kose.

Skalp i kosa su lako izloženi stresu. U prvom planu su dva „zakleta neprijatelja“: klimatske promene i varijacije u vlažnosti.

Zimi, temperaturna razlika između tople i hladne sredine i atmosferskih agenasa samo pogoršavaju ovaj problem. Kao i koža, kosa počinje da gubi vlagu i postaje sve više suva, na kraju slabi sa rizikom od povećanja opadanja (kao što se već dešava u jesen).

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Zbog toga je neophodno dati snagu i podršku kosi, kako iznutra tako i spolja. Hajde da vidimo kako to da uradimo zajedno: evo saveta zlata vrednih za zimsku negu kose.

Background photo created by javi_indy - www.freepik.com
Foto by javi_indy – www.freepik.com

Čišćenje: šta da radite

Zimi je potrebno često čistiti kosu zbog zagađenja i zagrevanja prostorija koje ih više prljaju. Bolje je izabrati proizvode koji podržavaju kosu. Pazite, dakle, da je operete bez “naprezanja”: nežno masirajte kosu prvo na glavi, zatim po dužini i, na kraju, na vrhovima.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Kako sušiti kosu zimi

Idealno, pre nego što osušite kosu, uvek nanesete kurativni proizvod kao što je maska koja se ne ostavlja da stoji. Pazite da fen ne koristite predugo (temperatura nikada ne sme biti previsoka) i da ne zloupotrebljavate stajlere: uvek je bolje prvo staviti termo-zaštitni proizvod.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Koristite samo češljeve sa širokim zupcima i četke sa prirodnim vlaknima jer plastika favorizuje elektrostatički efekat izazvan zagrevanjem; napunjena strujom, kosa postaje lomljiva i još više slabi.

People photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto by halayalex – www.freepik.com

Kako da sačuvate boju

Imate li farbanu kosu? U tom slučaju kosi je potrebno posebno maženje. „Tokom zime pokušavamo da se više fokusiramo na režime koji se bave očuvanjem boja – kaže Alberto Di Domenico, umetnički direktor JOICO Italija. – Visoka toplota alata (kao što su fen i pegla za kosu) ima tendenciju da učini kosu mnogo osetljivijom i rizik je od potencijalnog preventivnog izbledenja boje.

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Štaviše, tokom hladne sezone takođe imamo tendenciju da operemo kosu još nekoliko puta: svaki put kada se kosa očisti vodom na visokoj temperaturi, kutikula ima tendenciju da se proširi zbog uticaja toplote. Koristeći hladnu vodu umesto toga, dobićete adstringentni efekat na koži. Zimi je očigledno teže, ali je i dalje preporučena praksa, možda pronalaženje kompromisa ispiranje toplom vodom.

Baby photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Vodite računa o svojoj ishrani

Kroz ishranu telo apsorbuje sve hranljive materije, vitamine i elemente u tragovima neophodne da bi kosa bila jaka i zdrava. Ali šta da favorizujete na svom tanjiru?

Orašasti plodovi kao što su orasi, bademi i pistaći koji sadrže gvožđe, magnezijum, kalijum, omega 3 i vitamine, sve hranljive materije neophodne za jačanje kose.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Samo šaka dnevno (oko 15-20 grama) u salatama ili kao prepodnevna ili popodnevna užina.

Konačno, spanać je, kao i svo tamnozeleno povrće, odličan izvor vitamina, kalcijuma, cinka i gvožđa, supstanci koje stimulišu proizvodnju sebuma, korisnih za omekšavanje kose i sprečavanje njenog lomljenja.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kosa zimi: obratite pažnju na modne dodatke

Nemojte uvek koristiti iste dodatke, već naizmenično menjajte gumice, kopče, šnale i trake za glavu i menjajte u zavisnosti od frizure, tako da kosa neće uvek biti vezana na istoj tački i neće još više oslabiti.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Kosa zimi: izaberite prave proizvode

Na kraju, dobro je pregledati ceo set proizvoda koji se nudi u prodaji na našem tržištu a koji se koriste za čišćenje, negu i stilizovanje kose. Probajte i koristite ono što vam najviše prija bez obzira na to koji je brend u pitanju ili cena.