Po (nepisanom) pravilu, na psihoterapijskim seansama muškaraca je uvek manje nego žena. Neki od klijenata dođu da ostanu neko (duže) vreme, dok neki drugi dođu da skoče na zaključak da nije trebalo da dolaze – ni tad jedan put, ili tih nekoliko puta. Promišljala sam, naravno, ono što prve razlikuje od drugih.

Jednom ili svega nekoliko puta, na seansi se obično pojavi “tipičniji” muškarac: onaj koji ne voli da razgovara, onaj koji se (nikada) ne pita kako se oseća, onaj koji svoje probleme rešava sam, onaj koji više radi nego što se posvećuje supruzi i bavi svojom decom, onaj koji pored supruge ima ljubavnicu ili ljubavnice, te onaj koji nijednoj ženi ne dozvoljava da mu “pametuje”.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

“Tipičniji” muškarac na prvu seansu obično dođe na nagovor svoje supruge. Dođe da meni, sebi i njoj pokaže da razgovaranje s psihologom „ne služi ničemu“ i – ode, što pre.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koče razvoj ličnosti

S druge strane, oni koji se zadrže biraju da pogledaju u sebe i suoče se sa sobom. Biraju hrabrost i preuzimanje odgovornosti. Mogu, žele i vole da razgovaraju. Razumeju da je u redu da nešto ne razumeju, znaju da ne mogu sve znati.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Muškarcima koji iz nedelje u nedelju sedaju preko puta mene otvaranje, poveravanje, izlaganje osetljivom i najbolnijem, te bivanje ranjivim nije strano. Puste suzu ili proliju more suza. Raspadnu se pa se sastave i – nastave dalje. Ne nestanu posle neprijatnog i teškog, iako sigurno dođu u iskušenje – najmanje jednom. Putuju dok ne doputuju.

Man photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Freepik.com

Prosečan muškarac je, ako malo bolje pogledate, najviše u ulozi sina – najpre svoje majke, a potom supruge. U partnerskim odnosima i brakovima ravnopravnosti ima jaaako malo i retko. U onih koji nejednako dele ili i zloupotrebljavaju moć, glavna je Ona ili je glavni On. Trećeg nema.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Pokazuje se da  On može da živi lepo i u miru u odnosu kojim dominira Ona, dok u obrnutoj postavci stvari Ona obično plaća izuzetno veliku cenu za ono čime je se „kupuje“. Dečaci se ne uče zbrinjavanju, negovanju i spašavanju, koliko se tome uče devojčice.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Ako vaspitanje nekako izgleda, onda izgleda ovako: dečaci se uče da ne budu devojčice, a devojčice se uče da ne budu dečaci. Dečaci se uče bivanju pravim dečacima (i sutra muškarcima), a devojčice se uče bivanju pravim devojčicama (i sutra ženama).

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Jasno se razlikuje ono što (ne) priliči jednom dečaku, od onoga što (ne) priliči jednoj devojčici. Na dečaku je da bude muško, dok je na devojčici da bude žensko. Primereno dečacima i primereno devojčicama se u procesu vaspitanja ne smeju ni dodirnuti, a kamoli preklopiti. Zna se šta je šta i ko treba da bude kakav i ko.

Pročitajte i ovo: U bračnom krevetu sa bebom

Ako malo bolje pogledate, videćete majke koje svojim malim dečacima uživaju da donesu, prinesu i serviraju – na sto ili gotovo. Videćete majke koje su za svoje male dečake bolje od bilo koga drugog.

Pročitajte i ovo: Da li se mame dele na dobre i doterane?

Videćete majke za koje su oženjeni sinovi ostali njihovi mali dečaci. Videćete muškarce koji jedino znaju da odu na posao i vrate se s posla – jer sve drugo i ostalo ne samo da znaju, već jedino mogu i umeju njihove supruge i majke. Videćete muškarce koji se nisu naučili veštinama potrebnim za življenje života – učeći se bivanju pravim muškarcima.

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Procentualno gledano, studije upiše i završi (mnogo) više devojaka nego mladića. Ni danas odlični đaci i studenti nisu u većini među dečacima i mladićima. Dok devojčice i devojke uče, dečaci i mladići ih jure i imaju preča posla.

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

Polazi se od toga da je „prirodno“ da je dečak nemiran i ne drži ga mesto, da ga ne interesuje da dane provodi nad knjigom. Kao što je, s druge strane, „prirodno“ da devojčica uživa u nizanju petica u školi i kasnije desetki na fakultetu.

Pročitajte i ovo: Samo za singl majke

„Loši“ momci su obično izuzetno zanimljivi dobrim devojčicama i devojkama – dok one ne porastu. Mladi ljudi ne praktikuju stavljanje iskustava i odluka u perspektivu, pa ne mogu ni da zamisle obrte koji će u životu uslediti.

People photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Iskreno veruju da nikada više neće voleti koliko su i kako voleli, da neće preboleti prvu ljubav, da nikada više neće naći nekog takvog ili sličnog, da će uvek biti kako im je sada – bilo da je sada (jako) dobro ili (jako) loše.

Pročitajte i ovo: Ti si ćero tatin sin ili pravda za ćerke

„Loši“ momci, tako, naivno misle da će dobrim devojčicama i devojkama uvek biti zanimljivo to što su „loši“. Dok oni igraju na tu kartu – one rastu i prerastaju svoje nekadašnje izbore. Tako se desi da mnogi „loši“ momci „izvise“.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Mladići uče da menjaju devojke – umesto da ih poštuju i vole. Uče da biraju ono što donosi novac – umesto opredeljivanja za ono što interesuje i ispunjava. Uče da se pozivaju na uticaj i moć, vade i pokazuju svoj novčanik – umesto da „kupuju“ lepotom svoje ličnosti.

Pročitajte i ovo: Patrik Melrouz ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu

Uče da budu zabavni i uvek idu na humor – umesto da nauče da razgovaraju. Uče da budu večiti dečaci – umesto da odrastaju i postaju muškarci.

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Često se vratim utisku da žene najmanje razumeju i poznaju oni koji su među njihovim najvećim „ljubiteljima“. Logično je, ako mene pitate, da nema kada da ih upozna i spozna onaj koji žuri da ih ima što više. Onaj koji mnogo voli žene ne voli tu jednu ženu, koja bi volela da bude jedina. Srećom pa mnoge žene i tu lekciju nauče i istu grešku prestanu da prave.

Pročitajte i ovo: Jesu li žene koje ne žele da imaju decu sebične?

U ovo digitalno i vreme silnih društvenih mreža, prosečan muškarac ti se javi sa “ćao” i – očekuje da na tu “poruku” (požuriš da) odgovoriš. U vreme svih ovih mogućnosti za rad na sebi i bavljenje sobom, prosečan muškarac vara svoju devojku ili ženu, jer – “muškarci su takvi”.

Pročitajte i ovo: Volite li one sa kojima živite? Kako se osećate dok ste kod kuće sa partnerom?

U vreme posvećenog zagovaranja i promocije rodne ravnopravnosti, prosečan otac i dalje ne zna gde stoje dečje jakne, rančevi ili omiljene kaše, jer – na tati je samo da se igra sa svojom decom. U ovo vreme, koje odavno nije ono vreme, prosečan muškarac ismeje poziv na date night, jer – njegova partnerka preteruje s gledanjem romantičnih filmova. Razumete šta hoću da kažem? Godine prolaze, vremena se menjaju, a muškarci, mahom, ostaju isti.

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Nakon svih ovih redova, želim da pozovem vas, drage mame, da svoje sinove (na)učite da budu ono što jesu. Slobodno, samopouzdano i na radost. Ohrabrujte sve njihove osobenosti i jedinstvenosti. Pratite put njihovih potreba, želja, snova i interesovanja. Razumite da je posebno važno da se bave onim čime im se bavi i (na)uče da uče.

Pročitajte i ovo: O lošim stvarima se (ne) priča: Zašto ćutanje (ni)je zlato?

Ne branite svom sinu da plače i bude tužan. Ne zaboravite da i dečaci imaju osećanja i umeju da budu nežni. Razumite da na vašem sinu nije da bude dečak kakvog želite za sebe, već je na vama da omogućite i pomognete da bude dečak kakav jeste i jedino može biti. Ne brinite. Uz vašu ljubav, razumevanje, prihvatanje i podržavanje vaš sin će samo rasti i uživati u tome. Srećno!