Rumenilo je najbolji način da svom licu damo svežinu i blistavost. Bez njega, koža može da izgleda isprano i umorno. Rumenilo predstavlja onu dražesnu trešnjicu na vrhu voćnog kupa, koja našem izgledu daje završnu notu i sjedinjuje celokupan izgled našeg lica u blistavu celinu.

Međutim, postoje i mane nošenja rumenila. Samo nekoliko pogrešnih poteza i odjednom izgledaš kao klovn. Vaše lice nije namenjeno za cirkuski život, tako da smo prikupili na gomilu najčešće greške koje pravimo pri nanošenju rumenila na lice, kako bismo ih izbegavali u budućnosti ili nikad više ne pravili.

#1 Preterivanje s rumenilom

Ne treba mnogo da bi se prešla nevidljiva granica za nanošenje rumenila na lice. Da biste došle od savršeno nanetog rumenila do zabrljanog lica, potrebno je svega par zamaha četkom. Imajte na umu da uvek možete da dodate više boje na svoje obraze, ali fora je u tome da manje bude više. Tako da je najbolje da ostanete na konzervativnoj strani.

#2 Previsoko ili prenisko nanošenje rumenila

Nikada nemojte da nanosite rumenilo toliko visoko preko jagodica da dođe do korena kose. Takođe, boja bi trebalo da bledi kako idete prema korenu kose, kako bi se izbegla jasna linija preseka. Sa druge strane, nemojte ni previše nisko da nanosite rumenilo. Ne bi trebalo da idete ispod linije jagodične kosti.

#3 Blendiranje je obavezno

Poslednje što želite su dva savršena kruga posred vašeg lica. Takav izgled priliči samo lutkama. Ključ za postizanje lepog izgleda lica, sa naizgled prirodno nanetim rumenilom jeste upravo blendiranje. Počnite tako što ćete razvući lice u osmeh, da biste bolje videle gde tačno da nanesete rumenilo na vašim obrazima. Pošto ste ga naneli na jagodice, raznosite ga četkom nagore, duž jagodične kosti, prema korenu kose. Možete i sunđer da upotrebite za blendiranje, kako biste što bolje razneli boju da dobijete što prirodniji izgled lica.

#4 Ne koristite pravu formulu

Kompaktno rumenilo nije jedina vrsta na tržištu. Postoje tri glavne formule i svaka od njih ima svoje prednosti, u zavisnosti od vaših potreba u datom trenutku.

Kompaktno rumenilo: najrasprostranjenije u primeni jer je pogodno za sve tipove kože.

Krem rumenilo: najbolje pristaje prirodno suvoj koži lica.

Tečno rumenilo: najzahtevnije za nanošenje jer treba da ga izblendirate vrlo brzo da ne bi ostala mrlja na vašem licu, ali dugo traje i može da izgleda vrlo prirodno, ako se lepo nanese.

#5 Korišćenje pogrešnog alata

Ako korisite četku koja je premala ili prevelika, jasno je da nećete da dobijete izgled kakav ste prvobitno imale na umu.

Osnovna četka za kompaktno rumenilo treba da ima dugu, razbarušenu dlaku, u obliku svoda kupole. Takođe, ne zaboravite da su ponekad vaši prsti najbolji alat, naročito ako koristite krem rumenilo.

#6 Pogrešan izbor boje

Može da se desi da vam se mnogo dopadne koralna boja rumenila, ali to ne znači da će vama lepo da stoji kad ga nanesete na svoje lice. Činjenica: svaka nijansa izgleda drugačije na drugoj boji kože. Da biste odabrali pravu nijansu rumenila za svoje lice, potrebno je da malo eksperimentišete.

Mada, postoji generalno pravilo koje nijanse kom tipu tena stoje:

Svetao ten: bledo ili bebi roze.

Srednje taman: breskva i koralne najanse.

Taman ten: boje bobičastog voća i tamno roze nijanse izgledaju prekrasno na tamnoj koži.