Perite ruke. U tečnim sapunima i deterdžentima se nalaze površinski aktivna jedinjenja, koja sa jedne strane vezuju masti, sa druge vodu, i tako masnu česticu prljavštine povuku u vodu i speru sa vaše kože.

Ali, kada to prečesto radite, oni mogu da masnoću koju imate u koži povuku sa sobom, što dovodi do efekta isušivanja kože, a ponekad je to drastično. Osobe koje imaju osetljivu kožu mogu dobiti crvenilo, suvoću, osip, pucanje kože, a elementi sapuna mogu prodreti u dublje slojeve kože.

Snežana Jović, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja

Koristite zaštitne rukavice kada god obavljate poslove čišćenje po kući da se zaštitite. Perite ruke ne opsesivno konpulsivno, nego kada treba. I obavezno namažite ruke hranljivom kremom.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od toksina iz kućne hemije

Obratite pažnju koja sredstva za čišćenje koristite u kući. U vazduhu koji udišemo i satima posle korišćenja ostaju čestice sredstava za čišćenje.

Kada perete tepihe i podove, umesto bakterija ostaju čestice deterdženta koje ni sedam voda ne može isprati. Po podovima se najčešće igraju deca i kućni ljubimci, a oni su posebno osetljivi.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Ono što mene zabrinjava je miris hlora koji se svakodnevno širi hodnikom, i mišljenje da ako sve izribate (neko je rekao da samo što sudove nije oprao) snažnim sredstvima da ste zaštićeni.

Govorim o sredstvima koja sadrže natrijum hipohlorit, organohlorno jedinjenje koje u toku čišćenja oslobađa hlor, koji je najbolje sredstvo za dezinfekciju. Ono spada u jednu od zabranjenih supstanci u zemljama Evropske unije od 1987.godine zbog činjenice da izaziva iritaciju sluznice očiju, iritira disajne puteve izazivajući kašalj, pa sve do bronhijalne astme i emfizema, izaziva opadanje kose, suvu kožu, bolesti kardiovaskularnog sistema,anemiju, visok pritisak, smanjuje imunološku odbranu, povećava rizik od razvoja onkoloških bolesti.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Činjenica da u toku korišćenja ne morate osetiti ništa, sem “štipanja” za oči i povremenog kašlja, ali se smatra da to može biti “provocirajuće trovanje” koje kasnije dovodi do bronhitisa i recimo razvoja infektivnih oboljenja.

Pročitajte i ovo: Ukoliko morate da uzimate antibiotike, vodite računa o sledećem

Kod akutnih trovanja (bila sam svedok takvih) kada se žene zatvore da oribaju kupatilo, pri tome nema prozora ni ventilacije, može doći do ubrzanog disanja, bola u očima, stezanja u grudima,suv kašalj pa sve do mogućeg toksičnog plućnog edema, depresije disanja i konvulzija.

Na bocama stoji upozorenje da je to otrov, obratite pažnju na to, kao i da bi dok čistite trebalo da koristite zaštitnu masku i rukavice.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Dakle, da li je neophodno da ih koristite, kada i zašto?

U situacijama kada očistite kupatilo i ostavite stan da se prozrači i izađete napolje na par sati, u redu.

Sada smo svi u kući. Svi udišemo i svi se trujemo.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Šta i kada treba dezinfikovati? Ako ne izlazite iz kuće, zašto? Sve što koristimo, opet, ide u vodu, zemlju, sa nekim drugim supstancama pravi toksična i kancerogena jedinjenja. Zaštitite prirodu, sutra opet svi pijemo tu vodu i jedemo povrće iz te zemlje.

Još jedna, moj holistička priča u koju verujem, jeste da hlor ometa resorpciju joda i tiroidna žlezda oslabljeno radi. Hlora već imamo dovoljno u hlorisanoj vodi, a smetaju tome i fluor i brom, znate i sami gde se nalaze.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

To su mikrokoličine, ali i do sada je beležen porast problema sa tiroidnom žlezdom, ne moramo da utičemo još više.

Moj savet za opšte dobro da ostavimo hlor profesionalcima za dezinfekciju.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Korona virus uništava alkohol preko 60%, svi u kući imamo rakije, ako je nestašica alkohola, pa izvolite.

I na ovaj način, rakija čuva zdravlje! Živeli!