Ishrana bogata šećerom izaziva brojne bolesti i tegobe. Evo kako da jedete manje šećera uz strategije zasnovane na ličnosti.

Iako je poznato da je redovna konzumacija šećera i slatkiša loša (na kraju krajeva, oni imaju vodeću ulogu u bezbroj bolesti kao što su dijabetes, gojaznost i karijes), zaista je teško odreći ih se i pronaći održiv način da jedete manje šećera.

To je zato što je šećer supstanca koja izaziva veliku zavisnost: stimuliše isti region mozga povezan sa zavisnošću od droga i alkohola. Što ga više jedete, više za njim žudite.

A čak i ako u malim dozama i u uravnoteženoj ishrani unos šećera nema negativnih efekata, zavisnost od njega može stvoriti razne probleme.

Odbacivanje ovih delicija izgleda kao nemoguća misija, ali ne mora biti. Prilagođavajući svoju „detoksikaciju od šećera“ svojoj ličnosti, možete pronaći efikasnije strategije koje će vam pomoći u borbi protiv žudnje za slatkišima.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Da, jer ne postoji metoda koja važi za sve, već metoda koja važi za svaki tip ličnosti.

Dakle, evo kako se oprostiti od šećera na osnovu vrste ličnosti koju imate.

People photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Impulsivni ste i jedete na osnovu toga kako se osećate

Često dopuštamo spoljnim faktorima da vode naš izbor hrane.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Kada poželite da pojedete pola čokolade bez očiglednog razloga, prvi korak je da prestanete. Dakle, zapitajte se “zašto?”.

Osećanja kao što su tuga, dosada ili odugovlačenje mogu vas navesti da jedete slatkiše. Zatim idite dublje u otkrivanje vaše želje za šećerom i pokušajte da razumete odakle dolaze i šta pokušavaju da reše.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Saznanje da ovaj nagon ne potiče od gladi može vam pomoći da se bolje nosite sa žudnjom. U ovom slučaju, savet je da usvojite neke strategije suočavanja, kao što je pozivanje prijatelja kada treba da se oslobodite žudnje ili vođenje dnevnika da biste pisali u ovim trenucima.

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Isprobavate jednu dijetu za drugom (i nikada ih ne završite)

Odustajanje od šećera ne znači zauvek odustati od njega, posebno ako ste pohlepna osoba. Ali, kao i za sve, za slatkiše postoji odgovarajuće vreme i mesto.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Izbegavajte lude dijete za koje već znate da neće uspeti. Čak i mala greška će stvoriti osećaj krivice i na kraju ćete pomisliti da ste pokvarili svoj dan. Na kraju ćete odustati od zdrave ishrane jer ste do sada već podbacili (obećavajući sebi da ćete sledeće nedelje početi ispočetka, ali ćete onda završiti u istoj zamci).

Ovaj pristup je izuzetno kontraproduktivan: ograničavanje nekih namirnica samo povećava želju za njima.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Umesto toga, dozvolite sebi namerno uživanje. Na primer, jednom nedeljno planirajte da pojedete nešto što zaista volite (parče omiljene torte, kuglu sladoleda…) bez osećaja krivice.

Ove planirane ludosti mogu vam zapravo pomoći da jedete manje šećera u celini.

Vi ste osoba koja ide na “sve ili ništa”

Ako počnete tako što ćete pojesti malo bombona, ​​da li na kraju želite da pojedete celu kesu? Ako imate sladoled u zamrzivaču, da li vam je teško odoleti da pojedete celu kutiju kad sednete ispred televizora? Ako vam je lakše da u potpunosti izbegavate da imate poslastice kod kuće, možda ste tip ličnosti koja ide na sve ili ništa kada je šećer u pitanju.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Dakle, iako je pametan potez da očistite kuhinju od slatkih stvari, možda ćete morati da odete korak dalje.

Dok zavisnost od šećera ne bude pod kontrolom i intenzivna želja za slatkišima ne bude smanjena, morate biti strožiji sa svim namirnicama koje sadrže dodane ili prirodne šećere.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Takođe je važno da u ovaj vaš izazov uključite članove porodice, jer slatka hrana koja se skriva po kući može biti problematična.

Vi ste serijski planer

Odustajanje od šećera može biti zastrašujući zadatak, jer se može prikriti u toliko mnogo namirnica – od najočitije (šećer, čokolada, slatkiši) do najizazovnijih (gazirani napici, grickalice i sosovi).

Razumevanje šta možete, a šta ne možete jesti je teško, ali to je prvi korak koji treba preduzeti. Ovde dolazi u obzir priroda vašeg serijskog planera.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Pripremite grickalice koje ćete iskoristiti čim dođe do štrajka glađu. Uvek nosite sa sobom zdrave grickalice, poput svežeg voća ili orašastih plodova, prethodno oguljenih tvrdo kuvanih jaja ili zalogaja sira.

Među onima ste koji više vole slano

Ne samo da se šećer krije u neočekivanim namirnicama (prelivi za salatu, sosovi, smrznuta hrana), već je koncentrisan i u nekim jelima bogatim ugljenim hidratima, kao što su đevreci i pice. To znači da možete biti fanatik šećera, a da to i ne znate.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Da biste jeli manje šećera i bili uspešni u tome, morate da vežbate jednostavnu pažnju.

Znajte da rafinisani ugljeni hidrati (testenine, krekeri, beli hleb), kao i pomfrit, zapravo sadrže velike količine šećera. I ne samo to, ako za doručak uvek žudite za hranom bogatom ugljenim hidratima (kao što su kroasani, mafini, keks), verovatno ste zavisni od šećera; čak i ako uopšte više volite slano.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

Prepoznavanje činjenice i stoga ograničavanje konzumacije ove hrane je jedini način da se izborimo sa zavisnošću.