U letnjim mesecima kada su visoke temperature, veliki broj ljudi žali se na oticanje ruku i nogu, osećaj težine i umora u nogama, kao da im ispod kože mile mravi, bockanje, a neretko osećaju i bol.

Ovakvi simptomi ukazuju na, takozvani, limfni otok (edem ), oboljenje perifernih limfnih sudova, koje nastaje usled zadržavanja tečnosti u organizmu.

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna

Naše telo sastoji se od 70% vode. Ukoliko dođe do zadržavanja vode u organizmu, tečnost se nakuplja u međućelijskom prostoru. Na godišnjem nivou tkiva izgledaju kao sunđer koji je natopljen tečnošću.

Uzroci zadržavanja vode u organizmu mogu biti razna, promenjena stanja i životne navike, visoka, spoljna temperatura, neadekvatna ishrana, disbalans hormona za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a, nedovoljna fizička aktivnost i dr.

Ukoliko je osoba neaktivna ili usled neke povrede ili oboljenja primorana da provede duži vremenski rok ležići ili sedeći, doći će do usporene cirkulacije. Samim tim i zadržavanja vode u organizmu.

Takođe, osobe koje rade za kompjuterom, dugo putuju autobusom, sede u malom, skučenom prostoru ili dugo stoje, sklone su ovom oboljevanju i pojavi limfnih ostrva na nogama.

Kao sto su hronična venska insuficijencija, srčana insuficijencija, bubrežna insuficijencija, hipotireoza, ciroza jetre, alergija i degenerativna stanja na zglobovima.

Terapija, sam tretman izbacivanja viška tečnosti iz organizma, zavisi od uzroka koji je doveo do zadržavanja. Kod nekih stanja, kao što su srčana i bubrežna insuficijencija, gde ne sme da se radi limfna drenaža, daju se lekovi.

blob k
Pre i posle 10 tretmana limfne drenaže

Kod svih ostalih slučajeva delotvornija je limfna drenaža.

Limfna drenaža može da se radi svakog dana, kod težih stanja može i 2 puta dnevno. Preporučuje se serija od 10 tretmana. Osobe koje imaju lošu cirkulaciju ili su sklone oticanju nogu ili ruku trebalo bi da redovno rade limfnu drenažu, preventivno, radi održanja optimalnog stanja organizma, a to znači jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. Na taj način održavaju boljom limfnu cirkulaciju. Takođe, smanjuje se mogućnost zadržavanja tečnosti u organizmu i pojava ostrva.

Pored limfne drenaže savetuje se i redovno telesno vežbanje ili šetnja.