Kada se nađemo u teškom periodu, čini se kao da se nikad neće završiti. Ali da bismo razumeli kako da izađemo iz teškog perioda, prvo moramo da ga prihvatimo. Evo kako!

Život je more. Kada sve ide po ustaljenom redu i planu, smenjuju se životni periodi kao plima i oseka. Ali more ne čine samo plima i oseka. Mnogo veće ale tu vrebaju! Ponekad nas iznenada zahvati jugo nasred mora, pa nas olupa o obalu sasvim neočekivano, da ne znamo šta nas je snašlo.

I taman kad uspemo da se puzeći dovučemo do obale, evo je bura sa obale da nas vrati na pučinu, onako još uvek nemoćne i bez snage. I ne možemo do daha da dođemo, sve misleći da nevoljama kraja nema.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

I sasvim je normalno da se u takvim situacijama sklupčamo, zatvorimo u sebe, izgubivši svaki pojam o tome da smo možda nekad i znali da plivamo, održavamo se na površini vode, jezdimo talasima, hvatamo ih u letu i uživamo u njima. Neminovno je da se pitamo kad će ova noćna mora već jednom da prestane i kako da izađemo iz tog teškog perioda.

Photo by Crystal Shaw on Unsplash

Osećate se kao unutar tornado pijavice koja kao da se nikad neće završiti. Crni tunel iz kojeg očigledno nema izlaza. Nigde svetla na vidiku.

Glavni problem ovih razdoblja je taj što što vam je teže i što se više žalite, period će duže trajati i biće vam zamorno da živite.

Pročitajte i ovo: OPSESIVNO KOMPULSIVNO PONAŠANJE: Zašto se javljaju opsesivne misli, slike i ideje

Ako uspemo da usvojimo drugačiji duh, ne samo da će on izaći mnogo ranije, već bismo možda čak mogli da izvučemo i nešto dobro iz toga.

Evo kako da se izvučemo iz teškog perioda.

Da biste izašli iz teškog perioda, nemojte mu se odupirati

Ako se žalite i opirete onome što proživljavate, uskoro će vam biti teže da izađete iz toga.

Nastaviti da se žalite svima nema koristi, osim da se osećate još gore.

Pročitajte i ovo: PANIČNI POREMEĆAJ – dijagnoza ili simptom?!

Nađite dvoje ili troje ljudi kojima verujete i poverite im se, ali nemojte da vam se čitav život vrti oko žalbi.

Morate misliti da će se ovaj trenutak uskoro započeti.

Za sada, najbolje što možete učiniti je da jednostavno prihvatite da postoje stvari koje ne idu dobro, ali da ćete se uskoro ponovo nasmejati.

Foto: Joe Gardner

Zapamtite da je to samo razdoblje

Ne izgovarajte fraze poput „Kakav loš život“ ili slično, onda mozak u to veruje. A ako veruje, ponašaće se kao da je zaista tako.

Pročitajte i ovo: Psihološke povrede u detinjstvu: Putevi bola popločani su dobrim namerama

Vaš život, kao i svih ostalih na ovoj planeti (i Breda Pita, i Dženifer Aniston, i Mikelanđela, bukvalno svih), čine usponi i padovi koji se mogu osećati više ili manje.

Ne ide vam život u pogrešnom smeru, već samo u ovom periodu.

Razmislite kako da iskoristite taj period

Trenuci krize stavili su nas ispred dragocenih otkrića. Da li ih uviđate?

Da li primećujete šta se interno dešava?

Pročitajte i ovo: Uskraćivanje ključnih potreba u detinjstvu i moguće posledice u odraslom dobu

Ako to niste učinili, možete smisliti psihološki put koji vam može pomoći u razjašnjenju.

Razmislite kako da iskoristite ovaj period, jer ovo bi mogao da bude pravi trenutak da pogledate u sebe i shvatite šta iz toga možete izvući.