Vreme koje postaje sve svežije nije najbolji prijatelj vaše kože.

Ako sledite nekoliko saveta stručnjaka, hladni dani ne moraju da ostave posledice na vašem licu, i ono može ostati i izgledati lepo i negovano.

Suv i hladan vazduh i jak vetar, svakako mogu da utiču na izgled Vašeg lica. Kako biste umanjili njihov efekat, stručnjaci preporučuju šest stvari koje možete učiniti za zdravlje i lepotu vaše kože tokom „ledene sezone”. Dejn Elizabet je kao ekspert za negu kože – podelila nekoliko saveta koje vredi ispratiti.

Dobar izbor ulja

Ulja štite kožu i hrane je, pa tako ona ostaje hidrirana i nahranjena. Kvalitetno ulje za lice, kao što je arganovo ulje, ne samo da će hidrirati vašu kožu – i lica i tela, već će je obogatiti hranljivim materijama koje će se boriti protiv slobodnih radikala, smanjiti upale, popraviti suve, oštećene delove kože i poboljšati lipidnu barijeru, što zauzvrat sprečava gubitak vlage kroz pore.

Obavezno uvek nanosite ulje na blago vlažnu kožu radi bolje apsorpcije i ne trljajte, već utapkajte ulje u kožu.

Kvalitetno ulje će poboljšati lipidnu barijeru vaše kože.

Image by wayhomestudio on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik.com

Obavezan piling

Hladan, suv vazduh ubrzava gubitak vode iz kože, što može učiniti da koža izgleda gruba i suva, da se ljušti pa i puca. Pored toga, nakupljanje mrtvih ćelija kože može ometati apsorpciju hidratantnih krema i drugih proizvoda za lice. Da biste se izborili sa ovim, koristite nežni piling jednom ili dva puta nedeljno da biste podmladili površinu kože.

Kada birate piling, držite se dalje od onih agresivnih sa jakim abrazivnim delovanjem, jer oni mogu ukloniti prirodna ulja sa kože i potencijalno izazvati iritaciju. Umesto toga, probajte nežni piling od ovsene kaše, bademovog brašna ili meda.

Birajte pilinge nežnije strukture.

Thigh photo created by valuavitaly - www.freepik.com
foto by valuavitaly – www.freepik.com

Ne „maltretirajte” kožu

Mnogi prave grešku preteranim čišćenjem kože ili ispiranjem toplom vodom tokom hladnih zimskih meseci. To su upravo dva glavna uzroka suve, dehidrirane kože.

Bez obzira koliko ulja zatim nanesete, ove nezdrave navike zapravo narušavaju lipidnu barijeru i vašoj koži će možda biti potrebno vreme da se oporavi. Oštećena lipidna barijera može dovesti do suve, upaljene kože.

Uvek isperite kožu mlakom vodom i koristite nežno sredstvo za čišćenje na bazi ulja, po mogućnosti samo uveče. Ujutro naprskajte hidratantni tonik na pamučni jastučić i obrišite lice pre nanošenja izabranog ulja.

Kada je u pitanju nega tela, koristite kupke i sapune koji ne sadrže jake deterdžente, kao što je natrijum lauril sulfat, koji opet može da skine prirodna ulja sa vaše kože i izazove iritaciju.

Ne maltretirajte kožu prečestim kupkama i gelovima koji sadrže jake deterdžente.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio, Freepik.com

Dodajte malo vlage vazduhu

Razlog zašto je zima tako oštra sezona za našu kožu je nedostatak vlage u vazduhu. Ovlaživač vazduha u vašem domu može pomoći da dodate vlažnost i vlagu u vazduh kako biste pomogli vašoj koži da zadrži hidratantnost.

U ovlaživač možete dodati eterična ulja za aromaterapiju, a ona će vam pomoći da poboljšate raspoloženje. Ulje lavande na primer će Vas umiriti, ulje mente će dati energiju, a citrusi će vam podići raspoloženje.

Flower photo created by valuavitaly - www.freepik.com
Foto by valuavitaly – Freepik.com

SPF je vaš najbolji prijatelj tokom cele godine

Čak i u oblačnim danima vaša koža ima rizik od UV oštećenja. Neka vam postane navika da uvek nanesete dovoljan sloj SPF-a na sve delove izložene kože, nakon nanošenja ulja ili hidratantne kreme i pre izlaska napolje.

Odlučite se za prirodnu SPF formulu na bazi minerala koja ne samo da je bolja za vašu kožu, već neće ugroziti ni vaše zdravlje.

Model face photo created by nakaridore - www.freepik.com
foto by nakaridore – www.freepik.com

Upravljanje stresom

Stres je neprijatelj u svakom smislu pa i kada je u pitanju dobra i zdrava koža. Može uticati na brojne aspekte – od narušavanja prirodne ravnoteže kože do razgradnje kolagena, što našu kožu dovodi u opasnost od ubrzanog starenja.

Pronalaženje načina za efikasno upravljanje stresom može uveliko pomoći da vaša koža izgleda najbolje i blistavo tokom hladnije sezone. Potrudite se da vežbate najmanje tri puta nedeljno, jer kretanje i znojenje oslobađaju endorfine i snižavaju nivo hormona stresa, kortizola.

Takođe možete pokušati da idete na jogu, da šetate prirodom, slikate, pevate… radite bilo šta što vam zaokuplja um na pozitivan, kreativan način, ali što je najvažnije, to treba da bude nešto što jednostavno volite da radite!