Prepoznatljiv znak opuštajućeg odmora i prirodni filter da trenutno izgledate odmornije, znate da dobro pocrnite – odnosno da koristite prave zaštitne kreme, da izbegnete opekotine i ne oštetite kožu i predisponirate organizam da proizvodi melanin i da ne gubi neophodnu hidrataciju za vaše dobro zdravlje – neophodna je za ujednačen i dugotrajan ten.

Dermatolozi platforme MioDottore su nam dali korisne savete o tome kako da pripremite kožu za sunčanje, razobličujući najčešće mitove kako kada su u pitanju kreme i opekotine, tako i kada je u pitanju organizovanje letnjih jelovnika sa hranom koja je „prijatna za kožu“.

Kako dobro pocrniti tako što ćete pripremiti kožu pred odmor: NE solarijumima, DA zaštićenom izlaganju sunčevim zracima u parku ili na terasi.

Za zdrav i dugotrajan ten nije dovoljno izležavati se na plaži tokom letnjeg odmora, već je potrebno nešto unapred preduzeti.

U stvari, potrebno je započeti pripremu kože već u mesecima koji prethode odlasku, uz redovno i oprezno izlaganje suncu; konkretno, dermatolog MioDottore objašnjava:

„Potraga za homogenim i trajnim preplanulim tenom u svakom pogledu treba smatrati sportom za kožu: potrebna je priprema, ograničenja rizika od povrede, iskustvo i lak pristup aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Konkretno, za sintezu melanina je potrebno vreme, a prekomerno opterećenje ultraljubičastim zračenjem nesumnjivo dovodi do brže preplanulosti, ali i vidljivih posledica, poput sunčevih pega, i nevidljivih, poput nepopravljive štete na genetskom materijalu, pogođenih ćelija“.

Upravo iz tog razloga idealno bi bilo započeti kontrolisanu foto-ekspoziciju, posebno za kožu lica, najmanje mesec dana pre odmora, povećavajući aktivnosti na otvorenom i uvek se zaštitite SPF50+ filterom.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da se kupamo u moru

S druge strane, solarijumi se ne preporučuju jer su njihove lampe napunjene ultraljubičastim zračenjem i samim tim štetne za kožu.

Nikada ne odustajte od zaštite, čak ni oni koji ”ne izgore”

„Nije tačno da se kremom za sunčanje ne pocrni, naprotiv: krema za sunčanje propušta količinu zračenja koja je više nego dovoljna za preplanuli ten i održava vaš lep ten tokom vremena.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Što se tiče opekotina od sunca, specijalista pojašnjava:

„Opekotina od sunca je u stvari opekotina prvog stepena usled zračenja, na taj način na koži nastaju samo fleke, a deskvamacija izaziva preokret ćelija što poništava izlaganje jer se pigment brže eliminiše.

Ovo ponašanje je i konkretan faktor rizika za razvoj melanoma.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira – zašto je dobro da ga jedemo

Konačno, bitno je zapamtiti da čak i oni koji nisu podložni opekotinama od sunca moraju se zaštititi: oni koji se izlažu suncu duže vreme, možda izbegavajući sate sa najvećim rizikom, doživljavaju kontinuirano izlaganje koje smanjuje rizik od melanoma, ali ne kao bilo koji drugi maligni tumor kože, koji se može javiti decenijama nakon loše izloženosti.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Dobra je ideja da koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 +, šešir, naočare za sunce i majice jer su oni efikasna zaštita za smanjenje rizika od opekotina od sunca.

Woman pool photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com
foto by artursafronovvvv – www.freepik.com

Jelovnik za lepu preplanulost: DA za krastavce, dinju (bez preterivanja), bosiljak i nanu

Pravilna ishrana tokom leta važna je da bi se koža obezbedila materijama neophodnim za odbranu od agresije UV zraka.

Pored toga, neophodno je posebno u ovo doba godine pratiti uravnoteženu ishranu, koja uključuje pravu količinu vitamina i mineralnih soli, neophodnih za održavanje hidratacije i suočavanje sa vrućinom.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Konkretno, dr Pelegrino komentariše:

„Važno je zapamtiti da sinergija između spoljašnje zaštite, koju daju kreme za sunčanje, i unutrašnje zaštite, koja se može dobiti zdravom ishranom, omogućava suncu da bude saveznik za dobrobit.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Zbog toga na jelovniku ne smeju da izostanu neke namirnice „prijateljske” za kožu sa visokim temperaturama, poput krastavca bogatog vitaminima A, B, C, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, jodom i manganom.

Štaviše, dinja zbog svoje hidratantne aktivnosti i procenta kalijuma prisutnog u pulpi takođe blagotvorno utiče na cirkulaciju i krvni pritisak; dok aromatične biljke, poput bosiljka i nane, ne samo da daju odličnu aromu jelima, već nude i minerale i polifenole.

Šta je sa beta-karotenom? Da li je tačno da koža više tamni s njim?

Konačno, prema mišljenju stručnjaka platforme MioDottore, dobro je imati na umu da, suprotno često rasprostranjenom mišljenju, beta-karoten prisutan u mnogim namirnicama nema zaštitno dejstvo od sunčevih zraka, jer ne deluje direktno na proizvodnju melanina.

Pročitajte i ovo: Kada smo preplanuli, srećniji smo, kaže nauka!

U stvari, unos beta karotena koji se nalazi u hrani nije dovoljan niti je zamena za delovanje kreme za sunčanje, kako navodi EFSA, Evropska agencija za bezbednost hrane, koja je nakon temeljne naučne procene izjavila da nema uzroka i posledice. Odnos između unosa beta-karotena ishranom i zaštite kože od oštećenja izazvanih ultraljubičastim zracima.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Nasuprot tome, konzumiranje velikih količina voća i povrća koje sadrži beta-karoten, kao što su šargarepa, dinja i kajsije, može dovesti do „karotenoze”, što je stanje koje koži daje žućkasto-narandžastu boju.