Za većinu zaposlenih žena nedelja (od ne delati) ipak je radni dan.

Tu su kućni poslovi koje treba završiti do početka naredne radne nedelje. Mnogim ženama je to čak jedini slobodan dan koji,  umesto da iskoriste za relaksiranje i pripremanje snage za predstojeću radnu nedelju, provedu u kućnim poslovima. Nije čudo što se termin Očajne domaćice na našim prostorima prilično uvrežio.

Jedna sam od tih žena, pa dobro znam o čemu pričam. Priznajem, nisam od onih koje sa zadovoljstvom spremaju kuću, sa osmehom čiste prašinu, a sa ogromnom količinom ljubavi zgotove svako jelo za svoje ukućane. Nekad radim rutinski a nekad me mrzi da započnem. Nikad sa zadovoljstvom. Ova scena iz filma Banditi, u kojoj Cate Blanchett u kuhinji igra uz pesmu Boni Tajler, I need a hero uvek me slatko nasmeje.

Ono što mi pomaže da sa mnogo više pozitivne energije radim ove poslove svakako je muzika. Ali nisam od onih sto savijaju sarmu uz Metaliku. Iskreno, ne bih takvu sarmu pojela. U poslednje vreme na mojoj plejlisti za spremanje kuće isključivo je klasična muzika. Evo mojih  predloga muzike za kućne poslove. Verujem da i vi imate neke svoje predloge pa slobodno preporučite!

Raspremanje

Za sam početak poslova preporučujem Bramsove Mađarske igre. Kratke su, poletne, sa mnogo folklora i raznovrsnih ritmova, pa prosto teraju na pokret. U zavisnosti od toga u kakvom stanju vam je stan,  možete odlsušati svih 21, ali svakako ne treba izbeci brojeve  1, 2, 5, 6, 7, 11, 17. Moja omiljena je br. 1.

Brisanje prašine

Ova disciplina mi uvek najbolje ide uz valcer. S obzirom na to da sam još uvek na samom početku i dalje sam vedra i razdragana, gotovo da plešem.  Tročetvrtinski takt prosto tera na ples, a gracioznost valcera utiče i na moje pokrete- jen’ dva tri, dva dva tri, pa se sve propnem na prstiće da dohvatim najviše slojeve, a na trojku elegantnim pokretom krpe eliminišem i poslednje čestice prašine. Pored standardnih Štrausovih valcera preporučujem Hačaturijanov valcer iz svite Maskarade, drugi stav iz Berliozove Fantastične simfonije koji se zove Bal, Ravelov La Vals i Šostakovičev valcer br.2 sa saksofonom solo a koji je korišćen u filmu Širom zatvorenihočiju.

Ribanje

Za ribanje keramičkih površina, kuhinje, podova,  potrebni su pak mnogo žustriji i brži pokreti. Stoga je potrebno preći na malo dinamičniju muziku. Moj predlog za ovu vrstu poslova je Vivaldijeva Zima (i uopšte Godišnja doba),  ali u izvođenju mog omiljenog benda Il Giradino Armonico. Ovaj italijanski sastav svira na instrumentima iz  vremena baroka  i to na autentičan način.

Oni pokušavaju da budu verodostojni i dočaraju način sviranja tog vremena koji je bio poprilično ekspresivan. Zato se koriste raznim sviračkim tehnikama a njihove izvedbe baroka zvuče veoma rok. Lagani uvod  Zime koji sviraju tehnikom sul pontičelo (pored kobilice), kojom se dobija šuštav ton, veoma se lepo uklapa sa aluminijumskom žicom za ribanje, a ritam dela tačno vuče da ga ruka isprati . Ribanje rerne uz Zimu na ovaj način dobija potpuno novu perspektivu.

Usisavanje

Ono iziskuje malo veću snagu mišića a i muzika mora biti glasnija da bi nadjačala usisivač. Preporučujem Betovenove uvertire Koriolan i Egmont. I jedna i druga imaju istorijsku tematiku a glavni likovi su ratnici, pa tako i  muzika oslikava njihov borbeni karakter. Motorične su i mislim da su veoma stimulativne prilikom ove delatnosti,  jer mnogo je borbenosti potrebno da bi se savladale sve površine. A oduvek mi je delovalo da je šum usisivača u molu, pa postoji i harmonsko poklapanje.

Kuvanje

Kuvanje je  specifična oblast kućnih poslova. Drugi ljudi će jesti ono što vi napravite i stoga je veoma bitan taj energetski prenos.  Potrebno je biti smiren i u hranu uneti čistu ljubav. Mene recimo jako smiruje Šubertova muzika. Opušta me i stvara u meni pozitivna osećanja. Preporučujem čuveni klavirski kvintet u A duru  Pastrmka. A još ako spremate pastrmku!

Peglanje

Na kraju dana uvek se nađe i neka gomilica veša da se prepegla. Već umorni i bez energije možete se slobodno prepustiti jednoličnim pokretima i meditaciji. Zato je najbolja muzika za ovu vrstu posla lagana, meditativna,poput Masneove  Meditacije.

Autorka teksta: Aleksandra Popović, violinistkinja, Wonder strings