Stiglo je proleće u svoj svojoj lepoti. Dani su duži, vreme lepše, budi se priroda, a i mi sa njom.

Ovo je period godine kada nam stručnjaci poručuju da je vreme za prolećno čišćenje našeg organizma i kako da unapredimo kvalitet života. Naravno, savete stručnjaka, a naročito lekara, trebalo bi da sledimo svi i pripremimo naš organizam za proleće i leto.

Međutim, retko ko nas upućuje u to da bi trebalo da obratimo pažnju na našu kožu. Koža je naš najveći organ, neretko zapostavljen tokom duge zime, pa se svakog proleća suočavamo sa situacijom da dosta ljudi na ulici, za razliku od vedrog i sunčanog dana, izgleda umorno, sa sivom bojom kože.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Šta se, zapravo, događa i šta je uzrok tome?

Tokom zime, statistika je pokazala da se žene najmanje neguju. Kratki, tmurni i sivi dani su česta pojava tokom zime, vetar, kiša, sneg. Iz dobro zagrejanih prostorija izlazimo na velike hladnoće, a koža lica je apsolutno uvek izložena svim promenama.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

Skoro sam radila jednu anketu u mom studiju lepote. Rezultati su zaista bili iznenađujuci za mene.Nimalo laskava istina za moje klijentkinje, ali retko koja se posveti svojoj koži tokom zime.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Zima je period godine kada je preko potrebno da se posvetimo našoj koži, da je dodatno negujemo i pripremimo za dugo i toplo leto.

Godinama, koža postaje suvlja i tanja, te je nakon 24. godine, kada počinje zvanicno proces starenja kod svih ljudi, obavezno dodatno negovati kožu.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Najvažnije pravilo je da u mladosti spremamo našu kožu za starost. Tu rečenicu sam čula prvi put od mamine ujne, žene koja me naučila svemu što znam i čemu sam se danas profesionalno posvetila. Mnogo sam joj zahvalna što me je naučila da od najranijeg perioda mog života pravilno negujem lice. To mi se danas vratilo u 45. godini života.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Dakle, ukoliko se niste negovale tokom zime, vreme je za prolećni detoks kože.

Photo by Matthew Kane on Unsplash

Prolećni detoks kože

Prolećni detoks kože podrazumeva da nedelju dana svako veče stavljamo laganu masku, za koju su nam potrebna samo dva sastojka. Sigurna sam da u svakoj kuhinji postoji jogurt, pavlaka ili kiselo mleko. Izaberite jedan od ponuđenih mlečnih proizvoda, uzmite jednu supenu kasiku, sipajte u neku keramičku ili staklenu posudu, dodajte par kapi limunovog soka i nanesite na dobro očišćeno lice, vrat i dekolte.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

Masku možete koristiti ukoliko niste alergični na sastav. Koristi se samo uveče s obzirom na to da je limun fototoksičan i aplicira se u nekoliko slojeva sedam dana, svako veče.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

Dakle namažete jedan sloj, pustite da se osuši, a postupak ponovite nekoliko puta.

Masku uklonite mlakom vodom ili jos bolje, mlakim čajem od kamilice.

U mojoj, sad već dugogodišnjoj praksi, ova maska se pokazala kao najefikasnija za brz oporavak kože. Koži lica vraća lepu boju i zdrav izgled.

Masaža lica

Masaža lica je na moju veliku žalost, zaboravljen metod podmalađivanja kože.

Naše bake su se uljima masirale svako veče, i to je bio deo svakodnevne večernje rutine. Redovnom masažom, koža na licu se prokrvi i ja volim da kažem da deluje «uhranjeno».

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Tako da vam predlažem da uveče, dok gledate neki film ili seriju, uzmete par kapi ulja koje odgovara vašem tipu kože i krenete sa masažom lica. Bićete iznenađene rezultatima.

Predlažem vam tri oprobane tehnike samo-masaže – digi masažu, tanaka ili zogan masažu, kao i minojsku masažu.

Pročitajte i ovo: Kako da negujemo kožu lica

Bilo koju masažu da krenete da upražnjavate, važno je da ne vučete kožu lica na dole, potrebno je rukama masirati lice od vrata prema čelu. Na taj način pomažemo da se koža lica odupre neminovnom uticaju gravitacije.

Gimnastika lica

Ukoliko niste počeli, krajnje je vreme da počnete sa redovnom gimnastikom lica.

Gimnastika lica je jedina efikasna, prirodna metoda koja drastično podiže tonus mišića i «briše» bore sa našeg lica.

Pročitajte i ovo: Joga lica za lice bez bora

Često čujem u medijima da se govori o tonusu kože. To i nije sasvim tačno. Ispod kože našeg lica imamo 57 mišića koji se ponašaju kao i svi drugi mišići u našem telu. Vremenom gube tonus i suočavamo se sa tzv. gravitacijom lica.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Koža, kao naš najveći organ, koji je, između ostalog i elastičan, samo prati mišić, pa dobijamo utisak viška kože, naročito na vratu i viličnoj kosti. To je prirodan proces, naravno, tokom noći, ukoliko ne spavamo samo na leđima, mi bukvalno «gužvamo» kožu, te se suočavamo sa neželjenim borama.

Photo by Shifaaz shamoon on Unsplash

Organizam ne luči dovoljnu količinu kolagena, gubimo tonus mišića, sve to zajedno utiče na starenje naše kože i do odraza u ogledalu koji nam nikako ne laska. Zato je vreme za akciju.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Svi citaoci online magazina Sito&Rešeto, u periodu od mesec dana, od 11. marta do 11. aprila 2019. godine, imaju priliku da dobiju paket po specijalnoj tarifi kursa La vie sans rides. Dovoljno je da nas kontaktirate na e-mail dukanacsnezana@gmail.com i dobićete priliku da upoznate sve tajne večne mladosti.