Postoje dve osnovne oblasti koje se u svakom braku mogu iskoristiti do maksimuma: vođenje ljubavi i svađa.

Najbolji početak za seksualne probleme je u ranim godinama braka; ako se dobro neguju, ti problemi mogu da se nastavljaju tokom niza godina koji se neće svršiti (ili tokom godina nesvršavanja). Varijacije na ovu temu su brojne, a većina parova je sposobna za sve njih.

Svi su čuli siromašne, neobrazovane ljude koji se žale: „E, da sam samo obrazovan kao taj čovek, mogao bih da unesrećujem svoju ženu koliko i on svoju.“ To je naivno. U zadatku stvaranja bračne nesreće svi imaju podjednake šanse.

Ne postoji diskriminacija po osnovu rase, klase ili inteligencije, što svako može videti ako prošeta gradom i prisluškuje događanja u kućama iz različitih vrsta susedstava. Jedina razlika je u tome što se u siromašnim kvartovima nesreća može bolje prisluškivati, jer tamo ima više ljudi i kuće imaju tanje zidove.

KAKO BRAK UČINITI UŽASNIM Džej Hejli
Izdavač Psihopolis, Novi Sad, 2011.
www.psihopolis.edu.rs

Seksualna arena pruža takvu mogućnost za bračnu nesreću da brak često i ne počinje pre nego što partneri shvate da je bolje da uopšte nemaju seksualne odnose, bar ne sa supružnikom. Ključni faktor u izazivanju seksualnih problema je izbor momenta.

Seksualno uzbuđenje i oslobađanje je složen fiziološki i psihološki proces koji zahteva takvo tempiranje da ga nije teško omesti. Generalno pravilo je da se seksualni odnos inicira u pogrešno vreme, na pogrešnom mestu, sa pogrešnom učestalošću, na pogrešan način.

Novajlije biraju jedno od ovih pogrešnih. Stručnjaci osiguravaju uspeh tako što tokom braka uspevaju sve da ih upotrebe.

Muž koji je model za sve nas uvek će želeti seks kada njegova žena nije zainteresovana ili je zauzeta nečim drugim, želeće ga na tepihu u dnevnoj sobi u podne kada deca treba da dođu na ručak, želeće ga na svaka tri sata tokom čitave noći i želeće ga u pozi u kojoj istovremeno oboje mogu da gledaju televizor.

Ženini protesti će naići na ljutite optužbe da je frigidna. Žena koja je dorasla takvom mužu ponudiće podjednako moćne taktike. Ona može biti potpuno ravnodušna ili ga može uzbuditi a potom momentalno izgubiti interesovanje.

U drugim momentima može da viče na njega i zahteva više seksa i to odmah, ljutito se buneći ako on ne može baš odmah da joj udovolji. Ako je muž optuži za nedoslednost, ona može reći da joj se to događa pre, posle ili u toku menstruacije.

Osnovno pravilo za seksualne probleme koje su godinama koristili mnogi parovi jeste da ne kažu supružniku šta vole ili ne vole u seksu, a onda ga optuže da ne zna da ih zadovolji.

Žena koja može da doživi orgazam samo na određeni način treba da izbegne da to kaže svom mužu, a onda tokom braka može da bude frustrirana i glumi orgazam.

Muž koji voli da vidi svoju ženu nagu treba kulturno da pogasi sva svetla kako je ne bi postideo. Varijacije ove jednostavne teme izbegavanja su očigledne i sežu od toga da partneri izbegavaju razgovor do toga da izbegavaju jedno drugo.

Ako jedan supružnik gleda televizor do kasno u noć a drugi rano odlazi na spavanje, što je uobičajeni šablon većine parova, svako veče najavljuje seksualno izbegavanje.

Supružnici su toliko osetljivi na temu seksa da se neprijatna osećanja i svađe mogu vrlo lako stvoriti. Kombinacija seksualne frustracije i opravdane ogorčenosti je pobednički dvojac.

Opravdana ogorčenost se najbolje stvara tako što par štiti jedno drugo. Ako muž nije siguran u svoju potenciju, žena može insistirati na tome da ona nije sposobna da uživa u seksu i tako preuzeti krivicu za seksualno izbegavanje.

Umesto da ceni njenu žrtvu, muž će biti ljut na nju zbog njene seksualne nezainteresovanosti i osećaće se opravdano ogorčeno, jer je on uskraćeni muž.

Obrnut slučaj je jednako moćan: muž može da zaštiti ženu tako što će joj seksualno prilaziti na načine zbog kojih će ona s pravom moći da protestuje.

Isto tako, može kao pravi mlakonja, da naglašava svoje nedostatke, tako da se ne mora suočavati sa činjenicom da je ona hladna kao led. Moglo bi se pomisliti da uzajamno zaštićivanje dovodi do opasnosti da zauzvrat dođe do ljubaznosti i poštovanja, ali to se, kao što svi supružnici znaju, ne dešava.

Kao rak koji napreduje u breskvi, zaštićivanje ima granicu koja sazreva u uspešno obostrano nezadovoljstvo.

Sva istraživanja pokazuju da većina parova ostvaruje najviše nezadovoljstva u sferi seksa, tako da se ovde ne moramo zadržavati na tehnikama za ostvarivanje seksualnog nezadovoljstva. Svaki par ima svoje omiljene varijacije i inovacije.

***

Odlomak iz knjige KAKO BRAK UČINITI UŽASNIM Džej Hejli, Izdavač Psihopolis, Novi Sad, 2011. www.psihopolis.edu.rs