Mogućnosti koje se pojavljuju kada se venčavate iz pogrešnih razloga gotovo da su jednake kao kada izberete da se venčate sa pogrešnom osobom. Kako da osoba zna kako da izabere odgovarajućeg partnera sa kojim će ostvariti nepodnošljiv brak?

Odgovor je jednostavan; za to nisu potrebni komplikovani psihološki testovi nepodudarnosti. Takođe nije neophodno napraviti veliku grešku u izboru, kao što je izbor osobe pogrešne rase, pogrešne vere, ili pogrešne klase, iako takvi izbori postavljaju temelj za neminovne teškoće i stoga imaju svoje vrednosti.

U osnovi, izbor osobe sa kojom ćete se venčati mora biti zasnovan na dva kriterijuma: ta osoba mora imati privlačne nedostatke koji se razlikuju od vaših, a vi morate biti rešeni da je preoblikujete i oslobodite tih nedostataka.

KAKO BRAK UČINITI UŽASNIM Džej Hejli
Izdavač Psihopolis, Novi Sad, 2011.
www.psihopolis.edu.rs

Primeri se mogu naći ako bacite pogled na svoj komšiluk u bilo kom pravcu. Tipičan par, koji se često koristi kao model u predbračnom savetovanju za nesreću, sastoji se od preterano odgovorne žene koju privlači muškarac čiji su nedostaci to što je previše neodgovoran i bezbrižan.

Ona se divi njegovom samopouzdanju, njegovoj spremnosti da vodi dobar život i njegovim načinima zabave. Njeni nedostaci su oduvek bili to što je odveć stidljiva i odgovorna i ne može da se opusti.

Muškarac je bira na osnovu istog kriterijuma i nada se da će to ispraviti njegovu sklonost da bude blesav, pošto želi da se skrasi. Kada se venčaju, partneri bi odmah morali da počnu da menjaju jedno drugo.

Ona mora zahtevati da on nađe bolji posao sa dužim radnim vremenom, da razmišlja o manje zabavnoj karijeri, da ne pije toliko, prestane da žuruje sve vreme i počne da štedi.

On može da viče na nju da prestane da broji svaki dinar, da se povremeno zabavi u izlasku i da ne bude toliko zastrašujuće dosadna. Iako ovo rešenje deluje naivno, bilo koji par – čak i onaj sa ograničenom maštom – može da ga upotrebi da se godinama međusobno unesrećuju. Nije potrebna domišljatost, samo istrajnost.

Obrnuto rodno uređenje je takođe klasičan primer u smislu povoljnih prilika. Ženu koja je aktivna i dominantna u svojoj karijeri i društvenom životu privlači povučen muškarac nalik na miša čiji su nedostaci to što je veoma stidljiv i nedostaje mu samopouzdanje.

Njega, zauzvrat, ona privlači zato što poseduje svu onu živost koja njemu nedostaje i on se nada da će se nešto od toga očešati i o njega. Kada se venčaju, njih dvoje odmah pokušavaju da preoblikuju jedno drugo. Očigledno je da se sa takvim bračnim ugovorom nesreća lako ostvaruje.

Ona samo treba da ga u redovnim intervalima nazove mlakonjom, dok on nju domišljato razočarava kako bi joj se osvetio. Ponašajući se kao mlakonja, on ukazuje na to da je ona neverovatno dominantna žena.

Eminentni doktor Šif procenjuje da u svakom trenutku tokom dana 111.200 parova sedi u ordinacijama bračnih savetnika i žena govori kako želi da savetnik od njenog muža mlakonje napravi romantičnog i zanimljivog čoveka kako bi spasao njihov brak.

Varijacije na ovu temu su očigledne, ali ipak može da se navede još jedan uobičajeni tip. Ova vrsta para se zove „inženjerski sindrom“, pošto se najčešće uočava među parovima u kojima muž radi u elektroindustriji.

U ovom uređenju, žena bira muža čiji su nedostaci suprotni od njenih. On je logičan, precizan, racionalan i prilično neemotivan (osim u ekstremnim okolnostima kada mu se pokvari kompjuter. Tada može postati toliko neutešan da ga moraju hospitalizovati.)

Ona je osećajna, emotivna, sposobna da u trenutku upotrebi magiju plakanja i sklona je da vrišti i galami tokom bilo koje rasprave o kontroverznim pitanjima, kao što je način na koji održava kuću. Muškarac je, naravno, izabrao nju jer je tražio nekoga ko može da izrazi osećanja kako bi stimulisao tu sklonost u njemu.

Posledica je neminovna: kako se pojavi bračna nesuglasica, žena poludi i počinje da viče. On se povlači govoreći: „Zašto žene ne mogu da budu racionalne i razumne?“ Uz vrlo malo truda sa bilo koje strane, ona može da provede život plačući, dok on napolju radi na svojim sportskim kolima, stalno usavršavajući nešto što ne može da se usavrši.

Ova dva načina započinjanja braka – venčavanje iz pogrešnih razloga i venčavanje sa pogrešnom osobom – jesu najjednostavniji načini da se osigura bračna nevolja. Ako par bolje započne, potrebno im je više domišljatosti da brak pretvore u nesreću.

***

Odlomak iz knjige KAKO BRAK UČINITI UŽASNIM Džej Hejli, Izdavač Psihopolis, Novi Sad, 2011. www.psihopolis.edu.rs