Mnogo je nedoumica oko toga kako bi trebalo da se hranimo, a da to bude dobro za naše zdravlje.

Mnogo je različitih nutricionističkih pravaca, a kako smo svi različiti i potpuno jedinstveni, na nama je da pronađemo šta nam najviše od ponuđenog odgovara, shodno trenutnom zdravstvenom stranju.

Foto Ali Inay

Upravo zato je Marina Jablanov razgovarala sa dr Stanišom Stojiljkovićem, profesorom na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i predavačem u školi „Javnog zdravlja“ na Medicinskom fakultetu u Beogradu u oblasti „Ekologija organizma i intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma“, za Dnevnik.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Prema stavu dr Stojiljkovića, za doručak je najbolja salata od povrća, u koju se doda malo nerafinisanog ulja, vitamina C u prahu, kari začina, probiotičkog jogurta ili kapsula probiotičkih bakterija koja se pomeša sa salatom.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Da bi obrok bio kompletan, profesor preporučuje mešavinu semenki lana, susama, semenke budeve golice, suncokreta, brazilskog i domaćeg oraha. Najbolje ih je samleti (po 50 g svakog) dodati u to 1g C vitamina u prahu da se spreči oksidacija, dobro promešati i čuvati u frižideru do nove upotrebe.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Ujedno ovom kombinacijom hrane mi u organizam unosimo kiseonik koji je neophodan u procesu varenja. Potrebno je napomenuti da povrće sadrži minerale u prirodnom obliku koje crevna flora može da prihvati.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Izbor povrća je slobodan, ali preporučuje se da se uvek nađe šargarepa i krastavac. Zapremina doručka trebalo bi da bude ne veća od pola litre, ono što može da stane u 2 spojene šake.