Već dugo pišem o seksu, ali statistika o tome koliko žena doživljava orgazam sa svojim partnerom ostaje tvrdoglavo ista, kaže Trejsi Koks, poznata seks edukatorka.

Otprilike 40 odsto žena koje mogu da dožive orgazam solo, ne mogu da dožive orgazam sa partnerom.

Zašto? Ponekad naši stilovi masturbacije nisu pogodni za orgazam partnera. Ponekad je to neefikasna tehnika na strani našeg partnera. Mnogi muškarci nemaju pojma da je ženama potrebna stimulacija klitorisa za orgazam i još uvek padaju na iste stare mitove (da žene lako doživljavaju orgazam kroz penetraciju). Obično postoji nedostatak komunikacije o tome šta je ženama zaista potrebno.

Povrh svih praktičnih razloga, čineći sve daleko gore, su pritisak i sramota. Žene se stide što ne mogu da dođu do vrhunca lizanjem jezikom ili mahanjem kukova. Muškarci se osećaju neadekvatno i vole „neuspehe“ ako ne mogu da ženi „sateraju“ vrhunac. Sve to doprinosi pritisku koji mnoge žene osećaju da dosegnu navedeno.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Postoji mnogo praktičnih informacija o tome kako fizički izjednačiti jaz u orgazmu, ali ne mnogo o tome kako se to oseća emocionalno.

Zbog toga sam zamolila i muškarce i žene da ispričaju svoje lične priče o tome kako je to kada se orgazam partnera ne dogodi.

Pročitajte i ovo: LJUBAVNICA – Žena koja je sebi na drugom mestu

Želim da bude jasno pre nego što počnem, međutim, da niko nije kriv kada neko ne doživi orgazam. Ženama nije „teže“ postići orgazam, one samo imaju specifične potrebe da to ostvare (naime, stimulacija klitorisa).

Muškarci se ne rađaju sa time da znaju kako doprineti vrhuncu žene, potrebno je iskustvo i iskrena komunikacija između vas oboje da bi se dogodio orgazam. Igranje igre okrivljavanja neće vas nikuda dovesti (ali pozivanje vibratora u krevet sa vas oboje obično hoće!)

Ovako se osećaju muškarci…

OSEĆAM SE BEDNO, KAO POTPUNI PROMAŠAJ, KAD SE TO NE DESI

*Majkl (41) je u braku šest godina

„Na početku smo imali fantastičan seks. Bar sam mislio da jesmo. Ali osam meseci kasnije, moja žena je priznala da je imala problema sa orgazmom. Pitao sam je kada je počelo i ispostavilo se da je lažirala svaki orgazam koji je ikada imala sa mnom. Bio sam šokiran i stvarno povređen. Sav seks koji smo imali delovao mi je kao laž. Zašto bi to lažirala sa mnom? Da li sam bio neka vrsta neandertalca za koga je mislila da će joj zadati teškoće ako kaže istinu? Zašto mi nije rekla ranije?

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

Inteligentan sam i svestan sam da je većini žena potrebna stimulacija klitorisa za orgazam. Uvek sam se starao da ima mnogo predigre i uvek bih se spustio niz njena bedra – i to ne samo na kratko. Njeno priznanje me je zaista bacilo u bedak i verovatno nisam dobro reagovao. Nije problem u tome što nije mogla da doživi orgazam, nego što mi to ranije nije rekla.

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Na kraju smo popričali o svemu i rekla je da, iako nema problema da sama postigne vrhunac sa seks igračkom, izgleda da ne može da stigne do toga putem snošaja, oralnog seksa ili mojih prstiju. Odmah sam predložio da isprobamo različite tehnike i uspeli smo. Ali izgleda da ništa ne funkcioniše.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Očigledno je da postoje i psihološki problemi. Toliki je pritisak na nas oboje, da je kao suđeno da nikada ne uspe. Ponekad se naš seks čini sumornim i rutinskim, a ne radosnim i senzualnim. Pokušavam šta god da smo odlučili da pokušamo da nastavimo dok mi ona ne kaže da prestanem. Često sam na tome po 45 minuta.

Pročitajte i ovo: Posle svađe seks je slađi (ili ne?!): U kakvoj su vezi seks i konflikt

Ranije sam uživao da joj pružam oralno zadovoljstvo u seksu, ali sada sam sav obuzet sobom i osećam se neadekvatno. Napet sam i očajnički pokušavam da pročitam njen govor tela da vidim kako mi ide. Za mene je veoma uznemirujuće kada vidim da stvari ne idu kako bi trebalo.

Pokušala je da glumi orgazam nekoliko puta od priznanja, ali je bilo polovično. Ona bi rekla „Imala sam mali orgazam“ ili „Malo sam svršila“. Ne zameram joj na tome jer ona to radi da bi se ja osećao bolje zbog svega toga. Ali pošto je providno da simulira, osećam se još gore.

Pročitajte i ovo: PIŠE MI, ALI ME NE ZOVE DA SE VIDIMO: Kako da prepoznate (i izbegnete) muškarce koji nikada neće preći na stvar

Ne mogu da se otresem osećaja da radim nešto pogrešno: da moja tehnika nije ispravna. Proganja me misao o tome da se ona sprda sa mnom sa svojim prijateljima i da svi znaju kakav sam promašaj u krevetu.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Nakon što smo imali seks sa istim, naizgled neizbežnim zaključkom, toliko se trudim da je ne ispitujem o tome. Ali ne mogu sebi pomoći. Moram da je pitam da li je doživela orgazam (nije), da li joj je u redu što se to nije desilo (njoj jeste, seks za nju nije samo orgazam), da li sam ja kriv (ne, nije, sve sam uradio kako treba), šta mogu drugi put da uradim drugačije (ništa, samo ona). Osećam kako koluta očima u mraku i nervira se što svaki put mora da prolazi kroz ovaj ritual.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI ODNOS KAO PUTOVANJE – Da li vas to uopšte zanima?

Ali ipak ne mogu da se zaustavim. Da li me ona još voli? Da li je u iskušenju da kontaktira svog bivšeg sa kojim je imala orgazme? Na početku mi je rekla za vezu sa ovim tipom sa kojim je imala samo seks aferu i sa njim je imala najbolji orgazam. Očekujem da se kaje što mi je to rekla, gorko. Slike nje i njega žive u mojoj glavi od tada.”

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio – www.freepik.com

LAKO MOGU DA UOČIM RAZLIKU IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG ORGAZMA

*Tom, 32, trenutno je samac

„Smatram sebe dobrim ljubavnikom i shvatam lično ako ne mogu da postignem vrhunac žene. Žene misle da je sve u vezi sa muškim egom i ima malo toga. Ali radi se i o tome da ja želim da se ona dobro zabavlja u krevetu kao i ja.

Pročitajte i ovo: Jedini razlog zašto je veličina penisa bitna

To čini seks mnogo boljim ako oboje imate orgazam. Osećate se dobro kada se to dogodi: tera me da preispitam svoju seksualnu snagu kada se to ne dogodi. Osim toga, uvek se osećam neprijatno kada je jasno da nije svršila. Ne znam šta da kažem ili kako da reagujem kada se seks završi. To je neprijatno.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Mislim da većina žena doživi orgazam vrlo lako. Prodireš i za nekoliko minuta ona pravi zvukove kao da je blizu orgazma. Volim takav seks, kada ne moram da se suzdržavam i mogu da ga prihvatim.

Jedna devojka mi je rekla da je to sranje i da retko koja žena dolazi do orgazma tokom snošaja, ali ja sam imao PUNO iskustva i ona nije u pravu. Lako mogu da razlikujem pravi orgazam od lažnog i rekao bih da najmanje 70 odsto žena doživljava orgazam na taj način.

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

Ako se čini da zabadanje ne pomaže da je napali, obično ću prestati nakon nekog vremena i dati joj oralni seks. Nisam siguran da li sam zaista dobar u tome, ali opet, čini se da mi treba samo nekoliko minuta pre nego što dobijem rezultate.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Imao sam samo nekoliko dugotrajnih veza i, iskreno, one su bile one u kojima sam imao najviše problema sa seksom. Jedna od mojih bivših je bila veoma posebna i zahtevna u pogledu toga šta joj je potrebno pre nego što je doživela orgazam. Bila je naredbodavna, takođe. Osećao sam se kao da mi naređuju i to nije bio zabavno za mene. Sve je bilo u vezi sa njom i nisam mogao da se opustim i da uživam.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Druga bivša je mogla da doživi orgazam samo koristeći svoj vibrator. Imali bismo seks i ona bi izgledala kao da uživa u tome, ali onda bi se okrenula prema meni nakon što se sve završilo i rekla: ‘Ne smeta ti, zar ne?’, zatim posegnula rukom i otvorila fioku odakle bi izvukla vibrator. Uvek bih rekao „Ne, nemam ništa protiv“ i otišao u kupatilo dok bi ona radila svoje. Ali me je to malo nerviralo.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Nikada nisam razumeo zašto ženama treba vibrator kada imaju pravog momka u svom krevetu. Ali kad sada razmislim o tome, možda nije loša ideja da ponesete jedan sa sobom, ako mislim da ću postići gol. Umorim se čekajući je da me sustigne. Možda je to lakše rešenje za žene koje imaju problema.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Pitam žene šta im je potrebno za orgazam i rado bih uradio sve što ona poželi. Ali većina žena kaže: „Samo radi ono što uvek radiš“ i izgledaju iznervirano ako ponovo pitam. Žene su možda donekle oslobođene, ali i dalje prilično ostavljaju muškarcu da preuzme vođstvo u svemu.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Očigledno, nisam savršen, ali uglavnom isporučim očekivano i mislim da bi mi većina žena sa kojima sam spavao dala visoku ocenu.

Woman photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Evo kako se žene osećaju kada se orgazam jednostavno ne dešava…

SVAKI PUT KADA JEDNA ŽENA LAŽIRA ORGAZAM UNIŠTAVA ŠANSE DA SVE DRUGE ŽENE IMAJU PRAVI

*Liz, ima 31 godinu i neudata je

„Uvek sam bila veoma otvorena seksualno i bez problema tražim šta mi treba u krevetu. Većina muškaraca nema problema sa tim – ali svi izgledaju iznenađeno što mi je toliko potrebna stimulacija (oko pola sata). Ipak, nisam neuobičajen slučaj – sve moje prijateljice kažu da im je potrebno otprilike isto vreme da se potpuno uzbude i dosegnu vrhunac.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Žene moraju da preuzmu određenu odgovornost za jaz u orgazmu. Mnoge žene nisu iskrene prema muškarcima o tome šta je potrebno da bi ih oni doveli do orgazma. Ne samo da žene lažiraju orgazam, već i odmah nakon samo nekoliko minuta stimulacije.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Potpuno mogu da razumem zašto muškarci misle da je potrebno samo pet minuta oralnog seksa da bi žene doživele vrhunac. Ili zašto misle da žene mogu da dožive orgazam samo putem penetracije. Ako se sve žene sa kojima spavaju pretvaraju da to čine, naravno da veruju!

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Pomogli smo da se ovi mitovi održavaju i zato se, uprkos svom obrazovanju, ništa ne menja. Svaki put kada neka žena glumi orgazam nakon pet minuta, ona mi uništava šanse da doživim pravi orgazam sa partnerom.

Zanimljivo je kako muškarci reaguju kada shvate da se nećete ponašati kao njihove bivše ljubavnice. Većina zastane i pogleda vas i pita da li sve rade kako treba. Ako kažeš da, ali možeš li to da radiš duže, oni će pristati, ali neki muškarci su stali kada je njima bilo dosta, a ne kada je meni.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Drugi se pretvaraju da ste ga imali kroz snošaj iako znaju da niste. Oni će sami prestati sa seksom kada svrše, a zatim će reći: ‘To je bilo sjajno, zar ne?’, izbegavati kontakt očima i onda se obući i / ili okrenuti na drugu stranu i zahrkati ili ustati i otići svojoj kući.

Što je muškarac stariji, to je realniji po pitanju orgazma žene. Pretpostavljam zato što je bio u nekoliko dugih veza i naučio kako da bolje komunicira. Shvatio je kako žensko telo zaista funkcioniše.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Više od nekoliko muškaraca to vidi kao izazov i neće odustati. Ali sa mnom ovako stoje stvari – a verujem da je i kod ostalih žena tako. Ako ne doživim orgazam u određenom vremenskom periodu, to se neće ni dogoditi. Postajem previše stimulisana i preosetljiva i, da budem iskrena, onda gubim i interesovanje.”

Love photo created by standret - www.freepik.com
Foto by standret – www.freepik.com

ON MI DRŽI PREDAVANJE O TOME KAKO MOJE SOPSTVENO TELO TREBA DA RADI

*Karmen (23) je sa svojim dečkom dve godine

„Nemam problema da doživim solo orgazam. Mogu postići orgazam za nekoliko minuta kada masturbiram seks igračkom. Ali nikad nisam shvatila kako da to uradim svojim / njegovim prstima i nisam veliki obožavatelj oralnog seksa. Nikada ne mogu da se opustim u tome: previše brinem da li mirišem ili da li on uživa dok to radi ili se samo pretvara da uživa.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Nisam nervozna u vezi sa seksom, ali ne bih rekla da sam ni najopuštenija, ni avanturistički nastojena ljubavnica. Sklona sam tome da udovoljavam ljudima i previše sam zauzeta brigom o tome da li on uživa da bih dozvolila sebi da se fokusiram na to kako se osećam.

Rekla sam mom dečku od samog početka da nisam baš dobra u orgazmu sa partnerom. Volela bih da nisam i da sam samo lažirala – pravio je previše frke oko svega toga.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Orgazami nisu sve i kraj svega. Seks je mnogo više od toga: to je i veza i intimnost. Sviđa mi se što mogu da mu pružim zadovoljstvo i volim da vidim njegov orgazam – ne čini me ljubomornom ili iznerviranom što on ima orgazam, a ja ne. Znam da mogu sama sebi dati jedan kasnije: sve što mi treba je privatnost i seks igračka.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Znam da ne bi trebalo, ali glumim samo da bih ga smirila. On me posle nemilosrdno ispituje, ako to ne učinim. Previše je obrazovan o ženskom telu i ponekad se osećam kao da mi drži predavanja o tome kako moje telo treba da funkcioniše.

Pročitajte i ovo: Kako doći do Tantričkog seksa i zašto nam je on potreban

Dao je sebi zadatak da me dovede do orgazma kao svog kućnog ljubimca i da budem iskrena, to je pogoršalo stvari, a ne popravilo nabolje. Reći će ‘Nije još dovoljno’ kada bi pokušavao da me dovede do orgazma skoro sat vremena. Rekla sam mu da ne volim oralni seks, ali to ga ne sprečava da mi to i dalje radi.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Pokušao je da upotrebi vibrator na meni jednom ili dvaput. Mogla sam da doživim orgazam na taj način sa njim, ali osećala sam se kao da je to neka vrsta varanja. Takođe nisam bila sigurna kako će reagovati znajući koliko mi je lako da postignem vrhunac koristeći plastični aparat. Jednostavno mi je lakše da sačekam dok on sutradan ne ode na posao i upotrebim svoj vibrator radi svog samozadovoljenja kada niko nije u blizini da me pritiska.”