Šoljica kafe pre doručka remeti naš metabolizam, dokazali naučnici!

Kafa, najpopularnije je piće na svetu i dnevno se u proseku u svetu popije 1,6 milijardi šoljica tog napitka. Ta jutarnja doza kofeina koja nam pomaže da se probudimo može nam značajno narušiti metabolizam i nivo šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje.

Ukoliko ne bismo popili kafu pre doručka, istraživači iz Velike Britanije su ustanovili da bi se sposobnost našeg organizma da zdravo razgrađuje hranljive materije drastično popravila.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Mnogi ne mogu da zamisle da započnu dan bez jutarnje šolje kafe.

Ispitujući efekte koje loš san i jutarnje ispijanje kafe ima na niz različitih metaboličkih markera, naučnici sa britanskog Univerziteta u Batu su otkrili da, iako loš san negativno utiče na naš metabolizam, pijenje kafe pre doručka, negativno utiče na nivo šećera u krvi.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira – zašto je dobro da ga jedemo

S obzirom na važnost održavanja nivoa šećera u krvi na sigurnom nivou kako bi se smanjio rizik od stanja kao što su dijabetes i bolesti srca, istraživači veruju da bi ovi rezultati mogli imati „dalekosežne“ zdravstvene posledice.

U njihovoj studiji, čiji rezultati su objavljeni u British Journal of Nutrition, 29 zdravih muškaraca i žena prošlo je kroz tri različita eksperimenta nasumičnim redosledom.

U prva dva scenarija učesnici su dobijali posle buđenja glukozni sirup, koji je odražavao kalorije tipičnog doručka – najpre iz normalnog noćnog sna, a zatim opet posle loše prospavane noći (istraživači su ih budili na svakih sat vremena na pet minuta).

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Samo članice Evropske unije uvezu preko tri hiljade miliona tona kafe godišnje.

U trećem eksperimentu, pola sata pre konzumiranja slatkog napitka pili su jaku crnu kafu.
Učesnicima su uzimani uzorci krvi na analizu posle glukoznog sirupa u sva tri eksperimentalna scenarija.

Rezultati su pokazali da jedna noć poremećenog sna nije pogoršala odgovor organizma na glukozni sirup u poređenju sa normalnom noćnom snom. Međutim, jaka crna kafa konzumirana pre doručka – obrazac koji primenjuje veliki broj ljubitelja ovog napitka – povećala je nivo glukoze u krvi posle slatkog napitka za oko 50 procenata.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

„Znamo da će se gotovo polovina od nas probuditi ujutro i, pre nego što počne bilo šta drugo, popiti kafu – nesvesno što smo umorniji, pijemo više kafe“, napominje profesor Džejms Bets, jedan od direktora Instituta Univerziteta u Batu.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

„Ova studija je važna i ima dalekosežne zdravstvene posledice, jer smo do sada imali ograničeno znanje o tome šta ovakve navike čine našem organizmu, posebno u pogledu metabolizma i nivoa šećera u krvi. Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar sa kojom naše telo dođe u kontakt kafa, naročito posle loše prospavane noći“, dodaje profesor.

still-life-morning-breakfast-with-coffee-and-macaroon - Background photo created by pvproductions - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Najviše kafe stiže iz Brazila, potom iz Vijetnama, Hondorasa, Kolumbije i Ugande.

Naravno, preporuka lekara je da prvo doručkujemo, pa onda popijemo kafu, ako nam se i dalje pije.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Na mnoge će umirujuće delovati nalaz da jedna loše prospavana noć neće mnogo pogoršati metabolički odgovor našeg organizma, kaže rukovodilac istraživanja, Hari Smit, doktorand na Institutu Univerziteta u Batu.

„Moramo još mnogo da naučimo o efektima koje san ima na naš metabolizam, kao i koje su dugoročne posledice ovoga, kao i koliko fizička aktivnost, na primer, može da pomogne u suzbijanju ovih posledica“, zaključuje Smit.