Preterani unos kafe nije dobar za organizam, ali su američki naučnici otkrili da umerena količina, to jest dve šoljice crnog napitka dnevno kod žena, može smanjiti rizik od pojave depresije.

Misteriozni sastojak zaslužan za to najverovatnije je kofein.

Žene koje piju dve ili više šolja kafe dnevno su pod manjim rizikom od depresije, ukazuju rezultati američkog istraživanja, obavljenog na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Harvard”.

Veruje se da je za to zaslužan kofein, jer kafa bez ovog sastojka ne smanjuje rizik od depresije.

Istraživanje je obavljeno na više od 50.000 američkih medicinskih sestara, čije je zdravlje praćeno između 1996. i 2006. godine.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Tokom tog perioda depresija se pojavila kod 2.600 ispitanica, od kojih najveći broj nije pio kafu ili ju je pio neredovno.

U poređenju s ispitanicama koje su pile jednu šolju kafe nedeljno, ili još manje, one koje su pile dve ili tri šolje svakog dana su bile izložene 15 odsto manjem riziku da obole od depresije.

Učesnice studije koje su pile četiri i više šolja kafe dnevno čak 20 odsto manje su bile sklone depresiji, naglasili su istraživači.

Medicinske sestre koje su redovno pile kafu, bile su uz to sklonije i pušenju i konzumiranju alkohola, dok su manje učestvovale u delatnostima svoje crkve, dobrovoljnim akcijama ili bile angažovane u lokalnoj zajednici.

Pročitajte i ovo: Koliko sati treba da spavate da biste smršali: odgovor stručnjaka

Ljubiteljke kafe su takođe ređe bile gojazne, imale povišen pritisak ili patile od dijabetesa nego one koje nisu nikako ili su retko pile kafu.

Smatra se da je kofein taj koji doprinosi da se čovek oseća zadovoljnijim i energičnijim, što verovatno postiže blokiranjem nekih hemijskih receptora u mozgu, kao što je adenozin.

Tim sa Harvarda iznosi i pretpostavku da bi depresija mogla da bude uzrok što neki ljudi ne piju kafu, jer kofein kao stimulans može ponekad da remeti san, a loš san je i inače jedan od simptoma depresije.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

„Veliki unos kofeina može da izazove i uznemirenost. Pa, ipak, ma koliko se neki stručnjaci trude da kafu proglase štetnom za zdravlje, ovo i mnoga druga istraživanja pokazuju da umereno konzumiranje tog napitka neće škoditi zdravlju, već naprotiv, može i da mu koristi”, ističe profesor Bertil Fredholm, stručnjak za farmakologiju i fiziologiju stokholmskog Instituta „Karolinska”.