Nedostatak seksa nije uvek znak problema i nedavni tekst je razmatrao scenarije u kojima NE imati seks obično nije problem.

Sada pogledajmo kada jeste. Odluka da prestanete sa seksom u posvećenoj vezi je jedna od najvećih odluka koje ćete ikada doneti.

Ako seks prestane i niko od vas ne priznaje – ili ne brine – to znači da je vaša veza u lošem stanju ili da će se završiti.

Bespolne veze su uvek funkcionalne i zadovoljne su OBE strane rado donele odluku.

One sigurno ne rade pod ovim okolnostima.

Image by pressfoto on Freepik
Image by pressfoto on Freepik

NEMATI SEKS NIJE ODGOVOR AKO…

Vaš partner želi da ima seks sa vama, ali vi ne želite

Seks prestaje u vezama iz raznih razloga.

Ponekad je prirodan pad vašeg libida zbog čega oboje više ne volite seks – i oboje ste savršeno srećni da mu mahnete zbogom.

Drugi put, jedan okači kopačke o klin, a drugi još uvek jako želi da se prošeta po terenu.

Neusklađen libido – kada jedno od vas želi seks mnogo više od drugog – igra pakao sa najboljim vezama. Ali ako želite da vidite pravi haos, pokušajte da kažete partneru koji potpuno uživa u seksu da ga više nikada neće biti u ponudi.

Ako je vaš partner i dalje veliki obožavatelj, a vi ste u monogamnoj vezi, nije fer povući seks iz ponude.

Biti seksualno zadovoljan deo je dogovora koji parovi sklapaju kada se obavežu na monogamiju.

Ako je vaša ideja seksualnog zadovoljstva da nemate seks, a ideja vašeg partnera da ga ima puno, ovo je problem.

Ako želite da veza opstane, vreme je za iskren razgovor o tome zašto seks ne funkcioniše i možda posetu dobrom seksualnom terapeutu.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Želite seks – ali samo ne sa svojim partnerom

Svi parovi vremenom gube želju jedno za drugim – to je normalno. Čak i ako se volite, čak i ako ste nekada imali odličan seks, želja za seksom opada što ste duže zajedno i što ste stariji.

Postoji mnogo toga što možete učiniti da se borite protiv ovoga (i bezbroj knjiga, podcasta i blogova koji će vam pomoći).

Ako to ne uspe, razmislite o tome da tražite dozvolu za seks van vaše veze. Ili idite staromodnim putem afere, sa svim katastrofalnim komplikacijama i katastrofama koje obično rezultiraju. Neki su ipak srećni što ostaju, zadovoljavajući svoju želju solo pornografijom i masturbacijom; drugi izlaze na prvi izlaz levo i odlaze.

Image by Drazen Zigic on Freepik
Image by Drazen Zigic on Freepik

Prerasli ste svog partnera

Udali ste se mladi sa istim težnjama, ali dok oni idu predvidljivim putem, vaša karijera je porasla. Deset godina kasnije, vi ste užasno neusklađeni u dostignućima, prihodima, načinu života – a vaš novi ‘idealni partner’ je neko potpuno drugačiji od onog sa kojim ste.

Ako ste to vi, potrebna vam je ozbiljna rasprava o budućnosti vaše veze, a ne zabrana seksa.

Image by cookie_studio on Freepik
Image by cookie_studio on Freepik

Ne smatrate da je vaš partner privlačan – na bilo kom nivou

Često pitam parove: „Ako biste sada upoznali svog partnera, da li biste ga voleli ili biste želeli da izlazite sa njim?“. Ako je odgovor neposredan i žestok: „Bože, ne!“, očigledno je da brak šepa ka ciljnoj liniji, a seks je najmanji vaš problem.

Zamenili ste seks naklonošću svoje dece. Jedan od razloga zašto nam deca oduzimaju želju je taj što beba ispunjava mnoge potrebe. Bezuslovna ljubav, maženje, društvo, zabava. Bebe pružaju mnogo zabave i zadovoljavaju mnoge emocionalne potrebe.

Ako u početku niste voleli svog partnera, on se lako može zameniti. Dobro za tebe, ne tako sjajno za tatu, koji se možda iskreno ne slaže da je zagrljaj malog bebana jednako zadovoljavajući kao i seks sa tobom.

KAKO BITI BEZ SEKSA, ALI SREĆAN

Ako želite da skinete seks sa stola, morate posebno da vodite računa o intimnosti negde drugde u vašoj vezi.

Nemojte se povlačiti radije nego voditi taj težak razgovor. Neki parovi koji žele da prestanu da imaju seks, rade upravo to. Nema ljubljenja, flertovanja ili dodirivanja, seksi donjeg veša ili čak seksi odeće. Oni skreću pogled kada parovi imaju seks na televiziji i izbegavaju svaki razgovor koji uključuje seks.

Ne želite da imate seks, pa izbegavate sve što može dovesti do toga. Ne samo da ovo ubija svaku želju koju ste možda mogli da oživite, već uništava i vašu vezu. Oduzmite dodir i naklonost i efektivno ćete se razdvojiti dok živite zajedno.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Umesto toga, potrebno je da…

Priznajte šta se dešava. Neki izuzetno bliski parovi kažu da „ćaskanje“ čak i ne mora da bude traumatično ili dugo. „Jedne noći smo se pogledali u krevetu i ja sam rekla: ’Da li ti smeta što više nemamo seks?’. On je odgovorio: ‘Nikako. Sve dok se mazimo, meni je u redu. I to je bilo to.”

Udvostručite naklonost. Kada oboje znate da dodir nije uvod u želju za seksom, možete se opustiti. Držite se za ruke, mazite se, dajte jedno drugom poljupce, i činite to često.

Budite razigrani. To što nemate seks ne znači da ne možete spavati goli, zagrljeni. Zabavite se. Vaša seksualna žarišta nisu kontaminirana samo zato što ne želite dalje. Udari ga po zadnjici. Sviđa vam se što vam stisne zadnjicu ili se divi vašem dekolteu. Povremeno povucite njegov penis prijateljski.

Nastavite diskusiju. Proverite da li ste oboje zadovoljni situacijom. Možda ćete tek otkriti, nakon što ste skinuli pritisak, ideja seksa ponovo postaje prilično privlačna.

Odvojeni kreveti mogu da rade. To nije seksi koncept, ali postoji mnogo razloga zašto parovi spavaju odvojeno. Nedavna studija je otkrila da do 200.000 australijskih parova sada spava u odvojenim krevetima zbog hrkanja, nemira i krađe ćebeta njihovog partnera. „Razvod u snu“ je ojačao odnose, a ne naštetio im.