Kultna filmska trilogija „Kum“ obiluje brojnim citatima, koji su vremenom postali poznati, a meni je naročitu pažnju privukao sledeći: „Kad um pati, telo jauče“.

Ovaj citat jasno potkrepljuje ideju da je ono što se dešava u telu rezultat veze između uma i tela. Svaki simptom tela ukazuje na neku neusklađenost i daje nam na znanje da treba da preispitamo naše misli, stavove i uverenja i da više budemo u kontaktu sa našim emocijama.

Julija Vukašinović, psiholog i integrativni art psihoterapeut

Svaka telesna problematika ukazuje na potrebu za emocionalnim razrešenjem. Naše emocije imaju veliki uticaj na naše telo, zato je veoma važno da ih budemo svesni, da naučimo da ih prepoznajemo i izražavamo na adekvatan način, jer to doprinosi našem celokupnom zdravstvenom stanju.

Pročitajte i ovo: O lošim stvarima se (ne) priča: Zašto ćutanje (ni)je zlato?

Samo čovekovo telo služi kao ekran na kojem se manifestuje psihičko stanje individue, jer se unutrašnji doživljaji odražavaju na telu čoveka.

Pročitajte i ovo: TELO NIKAD NE LAŽE: Kada ne slušamo svoje emocije, telo stupa na scenu

Telo zapravo predstavlja ogledalo emocija neke osobe, jer se kroz simptome tela oslikava emocionalno stanje u kojem se osoba nalazi. Povezanost telesnih i emocionalnih problema naročito je izražena kod dece. Kada deca nešto osećaju, a ne umeju rečima da iskažu šta ih muči, onda osećanja iskazuju na druge načine.

Čest je primer da kada su tužna deca se žale na fizički bol, i to najčešće na bol u predelu stomaka.

Nedostatak kontakta sa svojim osećanjima, nesposobnost da ih verbalizujemo, neobrađene negativne emocije, snižena sposobnost posmatranja svog unutrašnjeg sveta, utiču na to da se emocije „izliju“ u telesni simptom.

Pročitajte i ovo: LJUTNJA: Glavno oružje u funkciji zašite sopstvenih potreba koje pokreće na promenu

Kada mi ne pričamo telo to čini umesto nas. Naše telo govori, potrebno je da te signale prevedemo u jezik koji razumemo i koji će olakšati naše shvatanje. To nam može pomoći i da manje pribegavamo bolestima i da živimo sa više zadovoljstva.

Pročitajte i ovo: Sve pada u vodu ako vam je seks loš: Loš seks je 90 posto braka

Smatra se da poreklo bolesti počiva u neravnoteži koja nastaje kao posledica konflikta između osobe i njenog okruženja, tendencija koje osoba inhibira u ime socijalne adaptacije, distance između onoga što osoba zaista želi i onoga što manifestuje, kao i poteškoća u usaglašavanju osećanja i njihovog izražavanja.

Potrebe koje inhibiramo i emocije koje potiskujemo ne nestaju, nego traže svoj put i način na koji će da se izraze, i tako se transformišu u drugi oblik, odnosno telesni simptom.

Iskazivanje psihičkih problema kroz telesne simptome naziva se somatizacija. To je proces tokom kojeg se psihički problem manifestuje u vidu jednog ili više fizičkih simptoma.

Pročitajte i ovo: ZABRANJENA LJUBAV ili izbegavanje suočavanja sa sopstvenom nesposobnošću voljenja

Psihički problemi zaista dovode do promena u telu, što ima za ishod onesposobljavajuće simptome, od kojih su najčešći glavobolja, bolovi u leđima i ostalim delovima tela, mučnina, zamor, svrab kože, slabost ruku ili nogu, kao i druge neprijatne fizičke senzacije.

Pročitajte i ovo: EMOCIONALNO ZAKLJUČANI LJUDI: Krijući sebe, zapravo, gubimo sebe

Ovi “glasnici” u telu su veoma neprijatni, ali zapravo predstavljaju signale koji ukazuju na potrebu za promenom. Neki stručnjaci u ovoj oblasti smatraju da je uklanjanje samog simptoma isto što i “ubijanje prenosioca poruke”. Poruke koje telo šalje su veoma važne i bitno je pronaći načine na koje se može pomoći osobi da istražuje sebe i da postigne promenu.

Osobe koje su sklone da emocije izražavaju kroz telesne simptome karakteriše nemogućnost opisa osećanja, davanje prednosti drugima i njihovim očekivanjima umesto vlastitim željama, čvrsto držanje za nametnute okvire svakidašnjice, preokupiranost detaljima iz spoljnog sveta, uz smanjenu sposobnost za sanjarenje.

Pročitajte i ovo: Izbor boja važan za zdravlje: Odaberite prave boje za svoj dom (protiv stresa, za dobro raspoloženje i miran san)

Ukoliko se nešto od ovoga odnosi i na vas, razmotrite praktikovanje relaksacionih tehnika i vežbe vođene fantazije. Uz njih možete da učite kako da se opustite, što je ključno, s obzirom da anksioznost i napetost dosta doprinose pogoršavanju psihofizičkog stanja.

Pročitajte i ovo: Svim lepšim polovinama, damama, ženicama i praktičnim ženama

Ukoliko vam je teško da pričate o svojim emocijama, onda bi umetničke aktivnosti mogle biti zamena za reči. Emocije i telesne senzacije možete da pretočite u slike.

Kad nacrtate simptom i vidite kako izgleda, možete stupiti u kontak sa njim i saznati otkud on u vašem telu, od kada je tu, do kada planira da bude, šta poručuje, šta želi, šta možete učiniti da nestane, da li imate neku dobit od njegovog prisustva…

Pročitajte i ovo: LJUBAV IZ SAŽALJENJA: Iskrivljeni način davanja ljubavi

Svi odgovori već su u nama, samo je potrebno da saslušamo šta nam telo govori. Osim što stimulišu kreativnost i povećavaju koncentraciju, ove vežbe olakšavaju put do uvida u unutrašnja zbivanja, utiču na promenu raspoloženja, ublažavaju simptome i povećaju kapacitet tela za izlečenje.