Ako se po jutru dan poznaje, onda je važno i ono po čemu se jutro poznaje, a to je buđenje. Trenutak koji određuje naš čitav dan jeste ustajanje iz kreveta.

U jednom momentu naše telo, koje je satima bilo nepomično, čak i kod onih koji nemirno spavaju, mora da se prilagodi brzom tempu života.

Jutarnje vežbe nezamislive su većini ljudi, mada su teretane pune u terminima od sedam sati, nećete verovati, a skakanje iz kreveta u poslednjem trenutku, gotovo je obavezan svakodnevni scenario.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Ako ne želimo da brzo potrošimo zglobove ili povredimo nezagrejane tetive i mišiće, bilo bi dobro da svoje telo ubacimo u radnu brzinu, laganim istezanjem u krevetu, pre nego što ustanemo. Biće to dobra zamena za jutarnje lenčarenje. Nije teško i traje svega minut ili dva.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Prvo se dobro rastegnite, ruke dignite u vis, što više iznad glave. Okrećite zglobove ruku i nogu sinhrono. Duboko dišite, zevajte, koliko vam je volja. To će vam razbuditi mišiće i tetive.

Zatim, prigrlite kolena na grudi, povlačeći karlicu na dole, a noge sve više prema bradi. Zanjišite se levo, desno, napred , nazad, masirajte soju kičmu.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Potom sledi uvrtanje kičme. Noge, savijene u kolenima, prebacite na jednu, a glavu i telo okrenite u drugu stranu, što više se istežući. Uradite isto i na drugu stranu. Uz udah, podižete noge gore i vraćate ih na sredinu, a uz izdah, savijate na stranu.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Ova vežba pomaže da se pršljenovi razdvoje, da se nameste kako treba. Budite uvereni da će vas kičma mnogo bolje služiti, nego što ste navikli.

Zatim jednu nogu ispružite, a drugu zadržite savijenu na grudima. Promenite noge, nakon 20-tak sekundi držanja u tom položaju.

Pridržavajući rukom savijeno koleno, prebacite ga na stranu, preko ispružene noge, dok telo i glavu okrećete na drugu. Promenite stranu.

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Nikada ne ustajte naglo i ravno već uvek okrećući se na jednu stranu. Ako ste sujeverni, odaberite desnu.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Prebacivši se na stomak, zauzmite položaj deteta ili fetusa. Čučnite, na savijene noge u kolenima, što više im približavajući glavu. Ruke ispružite, što dalje od glave, istežući se.

Na kraju, red je da odmorite malo. Niste dugo. Podignite noge u vis, uz zid i držite ih u tom položaju 30-tak sekundi, da krvotok projuri vašim žilama.

Ovo bi bilo dovoljno za dobar početak dana.

Pročitajte i ovo: Kora limuna – najjeftinija investicija u vaše dobro zdravlje

Ko želi još, može da vozi bicikl u krevetu, pokrećući ruke i noge u istom ritmu. Na ovaj način, razmrdaćete svaki bitnji mišić na telu i pripremiti ga za dnevne izazove.

Pročitajte i ovo: Sok od celera – Moćan zdravstveni eliksir ili samo još jedan wellness hir

Jutarnje istezanje najbolji je način da razvedrite svoj dan i krenete u obavljanje radnih obaveza puni elana, opušteno i sa lakoćom. Naročito će vam biti zahvalna vaša kičma.

Dobro vam jutro, dobri ljudi!