Hiperseksualnost jedne osobe je “kvalitet” koji vremenom može da dovede do seksualne zavisnosti.

Kod muškaraca je srećemo pod stručnim nazivom satirijaza, a kod žena pod imenom nimfomanija. Radi se o pojačanim seksualnim nagonima za nekom seksualnom aktivnošću, bilo da je to masturbacija (samozadovoljavanje), polni akt sa drugom osobom ili neka druga “seksualna” radnja.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Pojačani seksualni nagon može da zvuči veoma simpatično, u današnjim uslovima života, gde se pod uticajem stresa ljudi uglavnom žale na smanjenu seksualnu želju, ali istovremeno, može da bude simptom ozbiljnog psihološkog poremećaja na polju seksualnog funkcionisanja, sa tendencijom da vremenom ugrozi sve ostale mentalne kapacitete jedne osobe.

Seksualna zavisnost ili adikcija je relativno novi “seksološki” konstrukt koji se sve više upotrebljava u naučnim i laičkim krugovima kada se objašnjava opsesivno-kompulsivna seksualnost jedne osobe.

Foto Neonbrand

Pročitajte i ovo: Jeste li spremni za ljubav?


Seksualna zavisnost podrazumeva progresivno ili neprekidno prisustvo nametnutih, neželjenih seksualnih misli (slika) ili radnji koje pacijent ne može da spreči.

Seksualna zavisnost je “isforsirana” seksualnost jedne osobe, na njenu štetu.
Vremenom, kako to biva i sa ostalim zavisnostima, šteta je mnogo veća, kada strada i partner i neposredna okolina te osobe.

Svaka aktivnost koja izaziva prijatnost, može da stvori  zavisnost. Tako je i sa seksom, aktivnošću  koja dovodi do povečanog nivoa endogenih opijata, poput endorfina i serotonina, kao i oksitocina (“vezivni” hormon).

Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Pročitajte i ovo: Šta sve treba da se zapitate pre nego što izgovorite da je kraj?


Prepoznati seksualnu zavisnost na vreme je nužno i veoma značajno, kako bi se što pre zaustavio začarani krug disfunkcionalnog poimanja i shvatanja sopstvene seksualnosti.
Kod zavisnika ćemo uvek pronaći manji skor seksualne inteligencije, kao pokazatelj nedovoljne seksualne edukovanosti, loše komunikacije van i unutar seksa, kao i nedovoljno razvijeno “seksualno JA”.

Sve u svemu, svaka zavisnost, pa i na planu seksa, koji ne predstavlja štetnu aktivnost sam po sebi, već veoma zdravu, dovodi na kraju do rušenja integriteta jedne osobe, sa tendencijom da upropasti život pojedinca u svim njegovim aspektima.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o farmaceutskom seksu


Zato je neophodno seksualnoj zavisnosti pristupiti ozbiljno, aktivirati sve društvene mehanizme kroz sisteme zdravstva i školovanja, javnim seminarima i specijaliziranim radionicama, sa visoko edukovanim stručnjacima u toj oblasti, da bi se ona prepoznala na vreme i kako bi se šanse za njeno izlečenje povećale, a istovremeno skratio terapeutski tretman.

Uzroci nastanka seksualne zavisnosti

Uzroke za nastanak seksualne zavisnosti uvek treba tražiti u specifičnom psihoseksualnom razvoju date osobe. Ono što je zajedničko svim osobama sklonim određenoj vrsti zavisnosti, jesu emotivne traume koje su doživeli za vreme odrastanja, posebno u periodu detinjstva.


Pročitajte i ovo: Pogrešni obrasci stvaraju pogrešnu sliku ljubavi


Photo by Charles Deluvio ???? on Unsplash

Znači, kao deca te osobe su “propatile” zbog okruženja u kojem su živele, zbog svađe njihovih roditelja i sl. Te traume su stvorile “ožiljak”, to jest, rane koje peku, pa zavisnici traže stišavanje tih rana putem različitih modaliteta u ponašanju. Neki će da piju  prekomerno, neki da puše, drugi da se kockaju i sl. Naravno, u populaciji postoji određena grupa kojoj je seks najslađi, pa shodno tome, on će biti prvi na listi prioriteta.

Ali ne mora svaka zavisnost da podleže ovim principima. Ne mora svako da ima loše detinjstvo, ili adolescenciju da bi postao zavisnik. U svakom slučaju, neophodne su “psihološke krize” da bi se zavisnost javila. Prijatnost i relaksacija koja obezbeđuje seksualni užitak, vremenom mogu da dovedu spontano do zavisničkog ponašanja, bez nekog dubljeg i vidljivijeg razloga.


Pročitajte i ovo: Crni Mesec – Lilit – najmoćnija manisfestacija nesvesnog


Seks direktno ne oštećuje mozak, u smislu fizičkog razaranja, ali svaka zavisnost, pa i seksualna, na kraju dovedu do promene neurotransmisije u mozgu, pa se seks više ne doživljava kao prijatnost, već pre kao “moranje”. Znači, zavisnici imaju potrebu (povećanu anksioznost) da obave neku seksualnu radnju, ali posle nje se ne osećaju bolje. I to je upravo ta “neuroza seksualnosti”, ili paradoks te neurotične osobe, koja radi nešto što je ne dovodi do zadovoljstva, a ukoliko to ne uradi, opet neće biti zadovoljna.

Po svemu sudeći, tu se ne radi o pozitivnom seksualnom uzbuđenju, ili prolaznoj negativnoj napetosti organizma, gde jedinka pokušava seksom da se oslobodi, već pre o trajnom ličnom nedostatku prave ljubavi i intimnosti prema sebi, koja se pokušava nadoknaditi ili postići seksom.


Pročitajte i ovo: Kriza srednjih godina, kad padnu sve naše kompenzacije


Seksualni zavisnici traže izlaz u seksu, ne shvatajući da seks nije izlaz iz nijedne krize, iako ima relaksirajući karakter, već mogućnost da se podeli prava intimnost koju smo izgradili sa sobom i sa našim partnerom.

Photo by Juliana Araujo on Unsplash

Kako se postavlja dijagnoza seksualne zavisnosti

Dijagnozu nije lako uspostaviti prema informacijama koje daje pacijent. U našoj sredini, oni obično dolaze kod lekara ili terapeuta sa problemima u vezi, erektilnom disfunkcijom, nedostatkom pravog uzbuđena i sl. Ukoliko se ne posmatra klinička slika malo šire, lako može da se upadne u zamku postavljanja pogrešne dijagnoze. Tada se kreće u pravcu lečenja nečeg  eprioritetnog, umesto da se radi na seksualnoj zavisnosti.


Pročitajte i ovo: Zašto žene ne vole oralni seks


Svaki seksualni terapeut mora da dobije širu sliku o ponašanju pojedinca kad je sam i sa određenim partnerom, to jest, da uzme seksualnu istoriju i uradi funkcionalnu analizu ponašanja.

Seksualni zavisnici retko kada su svesni svoje zavisnosti, pa su zbog jake negacije, ključnog odbrambenog mehanizma koji je kod njih prisutan, kao i kod ostalih zavisnika, često nepodložni i neprijemčivi za saradnju.

Seksualni zavisnici i ne znaju da su u problemu, zato što prođe dosta vremena dok oni ne ugroze sebe i svoju okolinu. Za razliku od alkohola i droge, gde postoji određeni društveni “odgovor” na konzumiranje tih stvari, kad je u pitanju seks, to nije slučaj. Društvo ne izlazi na pravi način u susret osobama koje pate na “seksualnom” planu.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o klitorisu


Ukoliko seksualna istorija date osobe pokaže neka odstupanja od “normale”, u smislu kvantiteta i kvaliteta seksualnih aktivnosti, gde se previše vremena i energije troši na zadovoljavanje seksualnog nagona, a iza toga ne postoje dublji osećaji, lepota i uživanje u tim aktivnostima, možemo s pravom zaključiti da je ta osoba disfunkcionalna i zavisna.

Terapija seksualne zavisnosti

Kao i svaka zavisnost, tako i seksualna, zahteva ozbiljan psihoseksualni tretman. Psihoseksualna terapija koja ima integrativni pristup i koristi principe kognitivno-bihejvioralne, psihodinamske i suportivne terapije, može dati dobre rezultate.


Pročitajte i ovo: Kako da ga napališ u trenutku


Naravno, terapeutski tretman je složen i podrazumeva rad u svim aspektima funkcionisanja date osobe, pa tek onda na seksualnom planu. Jer seks je samo refleksija našeg doživljaja sebe i partnera van kreveta.

Terapija uključuje posebni program gde se sistematski radi na redukovanju zavisničkih aktivnosti, iako bi kod zavisnosti najispravnije bilo odmah stopirati zavisničku aktivnost, kroz konstantnu edukaciju i pronalaženja značajnih alternativa koje pojedinac može da iskoristi dok traje apstinencijalna kriza. U tom procesu, seksualna resocijalizacija je neminovna, kroz formiranje novog seksualnog identiteta i poboljšanje komunikacije u kontaktu sa samim sobom i sa partnerom.

Formiranje novog ponašanje, to jest, nove navike je dug proces, pa je potrebno stalno ohrabrivati pacijenta i povećavati njegovu strpljivost.


Pročitajte i ovo: Seks počinje pre samog seksa


Kako je uspeh najveći motivator, kad pacijent nauči da se oseća dobro i na drugačiji način koji nije “seksualan”, on sve više prihvata tu mogućnost, a s tim se razvija i novo i funkcionalnije ponašanje u seksu, koje na kraju, ne u startu, dovodi do pravog i očekivanog zadovoljstva.

Cilj terapije je uvek da se pacijent nauči da uživa u seksu, a ne da zadovoljava druge najrazličitije motive koji uvek nose sa sobom negativni emocionalni predznak.

Tipovi seksualno zavisničkog ponašanja po doktoru Patriku Karnsu


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o libidu


#1 Fantazmatski seks

Gde je osoba zavisna od određene seksualne maštarije, bez želje da stvara pravu intimnost sa partnerom. U ovom slučaju fantazija pomaže osobi da pobegne od prave realnosti i mogućnosti da se gradi realan odnos sa partnerom.


Pročitajte i ovo: Kada prestaju zaljubljenost i ljubav


#2 Zavodnički seks

Ove osobe su sklone da zavode i šarmiraju suprotnu stranu, prilikom seksualnog zbližavanja, bez potrebe da budu u bližem odnosom sa tim partnerima. Njima je dovoljno što se osećaju moćnim prilikom te igre, pa često imaju mnogo veza, afera i neuspešnih serijskih veza.


Pročitajte i ovo: Kako da dođemo do skladnog ljubavnog odnosa uz pomoć planeta


#3 Anonimni seks

Ove osobe praktikuju da imaju seks samo sa nepoznatim osobama, ili seks za jedno veče. Jasno je da zbog ove “sklonosti” uzbuđivanja, oni nisu u mogućnosti da razvijaju dublje i intimnije ljubavne relacije.


Pročitajte i ovo: Seks je udica koja se najlakše zagrize


#4 Kupovni seks

Kad osobe plaćaju prostitutke ili ostvaruju “seksi” telefonske pozive. Ovde je, takođe, jasno da je seks neka vrsta biznis aranžmana.


Pročitajte i ovo: Eliksir visokih vibracija


#5 Zanatski seks

Ove osobe nude seksualne usluge za novac ili drogu (primaju nadoknadu), pa vremenom najčešce postanu invalidi za stvaranje intimnije emocionalne veze.


Pročitajte i ovo: Put od pet koraka


#6 Voajeristički seks

Ove osobe se zadovoljavaju gledanjem drugih u seksualnim aktivnostima ili golih, u različitim pornografskim časopisima, na internetu i sl. Ove osobe najčešće preterano masturbiraju, čak i po cenu da sebi nanesu štetu. Nemaju želju za stvaranjem ljubavnih odnosa.


Pročitajte i ovo: Priča o izgubljenoj devojčici


#7 Egzibicionistički seks

Ove osobe uživaju da se slikaju za pornografske časopise ili da imaju seks u javnost. Ovde uzbuđenje dolazi zbog reakcije drugih, a ne zbog “veze” koja se uspostavlja sa partnerom.


Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira


#8 Nametnuti seks

Ove osobe uživaju u seksualnom dodirivanju drugih – dodirivanje penisa, vagine, grudi i sl., bez saglasnosti druge osobe. Oni najčešće zloupotrebljavaju svoj društveni položaj i eskploatišu drugu stranu, što nikako ne može da se označi kao težnja ka pravoj ljubavi i intimnosti.


Pročitajte i ovo: Negativna strana Venere u Škorpiji


#9 Sadomazo ili bolni seks

U ovom seksu jedan daje, a drugi prima bol. Seksualno uzbuđenje ovde se asocira sa bolom i ova vrsta seksualno zavisničkog ponašanja, takođe, ne može da bude označena kao prava intimnost i ljubav, iako “žrtva” pod uticajem dominatnog partnera može bol koji doživljava da protumači kao vrstu ljubavi, isto kao i kod nametnutog seksa.


Pročitajte i ovo: Venera u Škorpiji ostavlja tragove za ceo život


#10 Eksploatatorski  seks

Ovo je jedan korak dalje od nametnutog seksa. Ovde osoba pokušava da ima seksualni odnos sa drugom osobom, nasilnim putem. Silovanje i seksualna zloupotreba dece i drugih osetljivih grupacija predstavljaju primer za ovu vrstu nasilnog seksa. Zato što je jedna osoba zloupotrebljena od druge, ovde, takođe, nema osnova da se govori o ljubavi i intimnosti.