Za parove koje su duže zajedno, obično to preraste u emocionalnu katastrofu.

Čak i da su uživali trenutno, ljubomora i paranoja da se partneru dopada više treća osoba, dovodi do razorne rasprave.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Troje u krevetu radi same činjenice što je broj neparan – nije jednako, obično nekome se više dopada jedna osoba od druge, pa i pažnja ide u istom smeru.

Uzbuđenje se brzo istroši, pa mnogi osećaju krivicu i žaljenje, posebno ako su bili nagovoreni, stid ili se osećaju jeftino. Takođe, osećaj da ste izdani i da je poverenje nestalo. Često osobe izjavljuju: “Ne mogu iz glave da izbacim slike” ili “Bojim se da će se gledati bez mene.”

Ako vaš partner želi da ponovi to, a vi ne – osećate se ugroženo.

Ako kojim slučajem i dalje želite da istražujete u tom smeru, imajte u vidu sledeće!

Oni partneri koji nisu dugo zajedno i nemaju problem sa ljubomorom, nađu dobar materijal za buduće fantazije, ali ne žure s tim da ponovo ponove to iskustvo.

Potrebno je da sebi postavite nekoliko pitanja: Osećam li se prijatno u seksu u troje? Da li mi je prijatno što će moj partner imati seks sa nekom drugom osobom? Ako niste potpuno sigurni, ne ulazite u to.

Zatim, razgledajte svoje motive. Da li pokušavate da zadržite nekoga s time što se slažete? Da li se osećate prisiljeni na to? Onda nemojte to da radite.

Ako ste rešili da začinite svoj seksualni život sa drugim ljudima, da li bi vam bilo bolje da se složite na otvorenu vezu? Ne morate zajedno da imate seks sa nekom novom osobom.

Ali to ne znači da morate svaku fantaziju da isprobate u praksi, a to se najviše odnosi na one koju su “problematične”. Umesto da idete u pravcu realizacije “trojke”, pokušajte da otvorite tu priču sa partnerom. U početku vam može biti neprijatno, ali ima li bolji način za povećanje intimnosti, nego deljenje unutrašnjih želja, strahova i fantazija sa vašim partnerom.