​Zamislite da ste u vezi ili braku, a da nemate seksualne odnose! Kako vam to zvuči?

E, sada, na sve to dodajte i želju za potomstvom i jurnjavom da se to ostvari, jer drugi već imaju decu ili biološki sat nam otkucava. Je l’ možete da pretpostavite epilog cele priče? Prekid veze ili razvod. A zašto? Jer kuća se ne gradi na lošim temeljima.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Ne kažem da je seks glavni temelj, ali veoma značajan. Ako ga eliminišete, cela kuća biva srušena i pre nego se potpuno izgradi.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Ali, u nekim slučajevima sve to može da potraje i dobrih 10-15 godina. Da, dobro ste čuli, toliko godina u proseku ljudi mogu da trpe bez seksualnog odnosa. I to je previše, ali hajde.

Kako sve kreće?

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Uglavnom su oboje (i muškarac i žena) seksualno neiskusni, sa podsvesnim strahom od “seksa”, penetracije, seksualnog čina, intimnosti. On sa svojim sumnjama i nesigurnostima, ona sa svojim.

On kreće u seks, ona ga odbija, jer se boji da ne ostane u drugom stanju i sl. strahove, a u stvari se boji penetracije i mogućeg bola.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Ona verovatno ima bolnu seksualnu disfunkciju (najčešće, vaginizam o čemu sam već pisao), koju vešto skriva od sebe i partnera, tako što smišlja različite razloge zbog čega ne želi seks, a, u stvari, ima problem koji se treba rešiti.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

On, sa druge strane, čak i kada pokuša da je privoli na seksualnu odnos, brzo se povuče, jer mu je bitnije da ona bude s njim, a ako previše forsira, mogao bi da je odbije od sebe – a to je njegov najveći strah.

I ne samo to, on ima sumnje i u svoju erekciju, koja se nije održala prilikom seksualne igre, a pogotovo prilikom penetracije, pa mu je sigurnije da se krije iza nje, jer ako ona ne želi, što bi on na to insistirao.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Međutim, puno godina provedenih u nedostatku pravog seksualnog spajanja, dovodi do slabljenja imuniteta same veze, pa ako se usled svega opisanog dese i neuspešne inseminacije ili vantelesne oplodnje, onda je kap prelila čašu.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Najčešće je žena ta koja napušta muškarca, jer je on bio uspavan od samog starta, a njeni pozivi na promenu nisu urodili plodom – izbegavala se terapija ili sve što bi dovelo do promene, a ona je očekivala (a i dalje negde očekuje) da postoji muškarac koji će joj rešiti seksualni problem.

Tako, ona se otvara za promene, a muškarac je u čudu šta ga je snašlo – jer su se voleli i on je pratio ono što mu ona govorila – nemoj, boli me, neću seks, itd. A on je nju bukvalno slušao, misleći da čini pravu stvar. Da bi na kraju ispao “šonja” u njenim očima.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Treba na vreme reagovati i potražiti pomoć, jer godine provedene bez seksa imaju samo jedan scenario: on i ona se razilaze, svako u nadi da će bolje da raste i sazreva sa nekim drugim partnerom. I verovatno su u pravu. A sve je moglo da bude drugačije, da su na početku veze ili braka malo poradili na svojim “manjkavostima”, uz pomoć psihoseksualnog terapeuta.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Ne dopuštajte da stvari odu predaleko, jer to nije ono što želite u svom životu!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.