​Zamislite da ste u vezi ili braku, a da nemate seksualne odnose! Kako vam to zvuči?

E, sada, na sve to dodajte i želju za potomstvom i jurnjavom da se to ostvari, jer drugi već imaju decu ili biološki sat nam otkucava. Je l’ možete da pretpostavite epilog cele priče? Prekid veze ili razvod. A zašto? Jer kuća se ne gradi na lošim temeljima.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Ne kažem da je seks glavni temelj, ali veoma značajan. Ako ga eliminišete, cela kuća biva srušena i pre nego se potpuno izgradi.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Ali, u nekim slučajevima sve to može da potraje i dobrih 10-15 godina. Da, dobro ste čuli, toliko godina u proseku ljudi mogu da trpe bez seksualnog odnosa. I to je previše, ali hajde.

Kako sve kreće?

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Uglavnom su oboje (i muškarac i žena) seksualno neiskusni, sa podsvesnim strahom od “seksa”, penetracije, seksualnog čina, intimnosti. On sa svojim sumnjama i nesigurnostima, ona sa svojim.

On kreće u seks, ona ga odbija, jer se boji da ne ostane u drugom stanju i sl. strahove, a u stvari se boji penetracije i mogućeg bola.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Ona verovatno ima bolnu seksualnu disfunkciju (najčešće, vaginizam o čemu sam već pisao), koju vešto skriva od sebe i partnera, tako što smišlja različite razloge zbog čega ne želi seks, a, u stvari, ima problem koji se treba rešiti.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

On, sa druge strane, čak i kada pokuša da je privoli na seksualnu odnos, brzo se povuče, jer mu je bitnije da ona bude s njim, a ako previše forsira, mogao bi da je odbije od sebe – a to je njegov najveći strah.

I ne samo to, on ima sumnje i u svoju erekciju, koja se nije održala prilikom seksualne igre, a pogotovo prilikom penetracije, pa mu je sigurnije da se krije iza nje, jer ako ona ne želi, što bi on na to insistirao.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Međutim, puno godina provedenih u nedostatku pravog seksualnog spajanja, dovodi do slabljenja imuniteta same veze, pa ako se usled svega opisanog dese i neuspešne inseminacije ili vantelesne oplodnje, onda je kap prelila čašu.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Najčešće je žena ta koja napušta muškarca, jer je on bio uspavan od samog starta, a njeni pozivi na promenu nisu urodili plodom – izbegavala se terapija ili sve što bi dovelo do promene, a ona je očekivala (a i dalje negde očekuje) da postoji muškarac koji će joj rešiti seksualni problem.

Tako, ona se otvara za promene, a muškarac je u čudu šta ga je snašlo – jer su se voleli i on je pratio ono što mu ona govorila – nemoj, boli me, neću seks, itd. A on je nju bukvalno slušao, misleći da čini pravu stvar. Da bi na kraju ispao “šonja” u njenim očima.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Treba na vreme reagovati i potražiti pomoć, jer godine provedene bez seksa imaju samo jedan scenario: on i ona se razilaze, svako u nadi da će bolje da raste i sazreva sa nekim drugim partnerom. I verovatno su u pravu. A sve je moglo da bude drugačije, da su na početku veze ili braka malo poradili na svojim “manjkavostima”, uz pomoć psihoseksualnog terapeuta.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Ne dopuštajte da stvari odu predaleko, jer to nije ono što želite u svom životu!