Jedan od najočiglednijih uzroka neplodnosti je odsustvo seksualne aktivnosti.

Ovo se toliko podrazumeva u praksi, da ponekad medicinski stručnjaci zaborave da prosto pitaju partnere da li imaju seks i kakav im je seksualni život. Dešava se da tek kasnije, za vreme asistirane reprodukcije i slično, saznaju da partneri nisu imali seksualni odnos i da su se stideli da to priznaju.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Religiozno vaspitanje i kruta seksualna socijalizacija često dovodi do pogrešnih zaključaka, da je seks loš, prljav, da zagađuje dušu i slično, a s tim i do izbegavanja seksualnih aktivnosti.

Ponekad jedan ili oba partnera nemaju seksualnu želju, što dovodi do njihovog udaljavanja, nedostatak seksualnih aktivnosti,i na kraju do neplodnosti.

Nedostatak želje kod muškaraca je uslovno rečeno malo opasnija, jer žene su u stanju bez želje, uzbuđenja, ili orgazma da dodju do trudnoće (preko seksualnog odnosa) zadovoljavaljući partnerove potrebe. Kod muškarca, bez ovih uslova, nema erekcije, a s tim ni odnosa.

Prevremena ejakulacija koja se dešava pre same penetracije takođe onemogućuje put ka bremenosti. Ova vrsta prevremene ejakulacije nije toliko česta kod populacije, ali je zato česta kod neplodnih partnera i mogući je uzrok neplodnosti.

Photo by Mikayla Herrick on Unsplash

Vaginizam kod žena, grč vaginalnih mišića, gde nije moguć odnos, takođe, nije čest u populaciji, ali kod žena koje ne mogu da imaju decu je verovatno češća pojava.

U retkim situacijama, dešava se kod nekih muškaraca da imaju poteškoća da ejakuliraju u vagini, pa se seksualni čin prolongira, postaje bolan i sl., ili čak da budu totalno nesposobni da ejakuliraju u vaginu (inhibirani orgazam).