Problem kome se nedovoljno posvećuje pažnja!

Medikalizacija seksualnog života, pod uticajem biološke psihijatrije i farmaceutskih centara, dovela je do stava da su uzroci seksualnih disfunkcija organske prirode.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Ako su u prošlom veku, zahvaljujući Frojdovoj psihoanalizi, za neuspehe na seksualnom planu najčešće bili “krivi“ naš i partnerov mozak, t.j. psihički status osobe, sada to više nije tako. Sada se pažnja daje organskom funkcionisanju, a takav pristup se najčešće sreće i u terapiji.

Traže se lekovi koji će da promene seksualno funkcionisanje osobe, kao i različita “mehanička“ rešenja, putem implanta i vakuum preparata.

Problem u ovakvom pogledu na seksualnu stvarnost novog doba, koja je stimulisana putem Vijagre, Levitre – lekova za bolju erekciju i slično, je što se zaboravlja na uticaj sociokulturnih i psiholoških činilaca u psihoseksualnom razvoju jedne osobe, na celovitost.

Pročitajte i ovo: Seks počinje pre samog seksa

Zaboravlja se da čovek nije mašina i da mozak jedne osobe aktivno učestvuje u svakodnevnom procesuiranju svih životnih i seksualnih nadražaja. Možda bi bilo preterano reći da je sve u mozgu kad je u pitanju seks, ali ako nije sve, onda je daleko ispred onoga što dolazi na drugo mesto.

Pročitajte i ovo: Sve što bi trebalo da znate libidu

Bitno je napomenuti da su seksualne disfunkcije u 95% slučajeva kod mlade populacije psihičkog porekla, dok kod starijih ljudi zbog hroničnih bolesti udeo psiholoških činilaca nije tako velik, pa se tretman malo modifikuje i pored psihološke pomoći (suportivna terapija) daju se određeni preparati i aparati za poboljšanje seksualne funkcionalnosti.

Jedan moj mladi pacijent koji je imao par godina problem sa erekcijom, pokušao je da nađe
sva moguća rešenja, od Cijalisa, preko vakuum preparata, različitih biljnih lekova, do izvesne psihološke pomoći. Jedino što nije “konzumirao“ bila je psihoseksualna terapija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o klitorisu

Naravno, hteo je i to da pokuša, na njegovu sreću postigli smo rezultat, i pored toga što je terapeutski proces trajao duže, kao što smo i pretpostavljali, zbog trajanja njegovog problema (tri godine) i specifične seksualne istorije, kao i prilično narušenog mentalnog statusa njegove partnerke.

Pročitajte i ovo: Kako da ga napališ u trenutku

Ali na kraju je izjavio: Ova terapija mi je mnogo pomogla ne samo na planu seksa, već i u svim drugim oblastima života, na poslu nikada nisam bio bolji.