Kada govorimo o seksualnoj funkcionalnosti muškarca, najizraženija su dva straha: Da li će se moj penis podići za vreme predigre? Da li ću održati erekciju tokom seksualnog čina?

Oba straha ukazuju na fiziološki aspekt seksualnosti.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Mnogi muškarci su veoma uznemireni što im penis zakazuje, a da se pritom ne zapitaju: „Kada bi moj penis mogao da progovori, šta bi mi rekao?“

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Ponekad postavim ovo pitanje klijentima, sa namerom da svom penisu „ugrade dušu“ koja ume da oseća i doživljava stvari.
Deluje suviše apstraktno i zbunjujuće, zar ne? Penis treba da odrađuje “posao”, a ne da ima “nepotrebnu” ljudskost?

Fiziološki aspekt seksualnosti

Urolozi i medicinari su dodatno uneli zabune gledajući stvari suviše površinski – kroz mehaničke aspekte stimulacije i fiziološke reakcije tela.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Ali čovek je mnogo više od njegove fiziologije. Zapravo, fiziologija često zavisi od emotivnog i/ili doživljajnog dela ličnosti, kojima neki stručnjaci ne pridaju nikakav značaj tokom dijagnostike i terapije.

Primer iz prakse

Jedan moj mladi klijent, koji ima psihogenu erektilnu disfunkciju, godinama je bio pogrešno tretiran.

Pročitajte i ovo: Savršen On i naša savršena veza

U prvoj intervenciji su mu podvezali vene u penisu, pod izgovorom da mu ne ostaje dovoljno krvi tokom erekcije. Međutim, rezultata nije bilo. Drugi urolog mu je ugradio semirigidnu protezu, ali to mu je još i pogoršalo situaciju.

Na kraju, kod trećeg lekara, ugrađena mu je proteza na naduvavanje (rezervoar sa tečnošću u trbuhu, a pumpica se nalazi u mošnicama), nepovratno rešenje, koje je indukovano da se upotrebi u slučaju teških vaskularnih ili neuroloških bolesti, traume u predelu pubisa i povrede kičmene moždine, dakle, u izuzetno retkim slučajevima – a ne kod mladog i zdravog čoveka.

Pročitajte i ovo: Letnja ljubav nas uči da živimo bolje – kaže psihologija!

Išao je i kod par psihologa/terapeuta, ali nije bilo vidljivijeg pomaka. Kod mene je došao suviše kasno, ali ne zbog erekcije, već zbog teškoće da doživi orgazam sa devojkom u koju se prvi put istinski zaljubio.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci vole mlađe žene

Dok smo zajedno analizirali njegovu seksualnu istoriju, setio se da je na odmoru, u seksualnoj igri sa tadašnjom devojkom, imao erekciju 45 minuta, ali da je seksualni odnos bio problem. Složio se da je to dokaz njegove uredne fiziologije i da su rešenja koja je tražio bila ishitrena i besmislena.

Umesto da njegov strah od odbacivanja od strane partnerke bude prepoznat i tretiran, i da se radi na njegovoj individuaciji i seksualnoj zrelosti, on je završio kao “invalid”.

Pročitajte i ovo: Seksualnost – nepoznata neverbalna komunikacija

Da stvari budu gore po njega, najveći strah mog klijenta, strah od raskida, se obistinio.

Sjajno je radio sa mnom, slušao je moje savete. Postigli su čak i orgazam (to je bio njen uslov za ulazak u brak s njim), ali ni to nije bilo dovoljno.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Njihova istorija je obilovala konfliktima zbog lošeg seksa, pa je on glavom bez obzira išao svuda u potrazi za spasonosnim rešenjem. Više puta ju je “nasilno” vraćao u vezu, sa obećanjem da će se stvarno potruditi da reši problem. I zaista se potrudio kada je došao kod mene, ali opet iz pogrešnih razloga – samo da bi održao vezu. To se ispostavilo kao nedovoljno jer se ona, u međuvremenu, odljubila.

Psihološki aspekt seksualnosti

Ako ignorišemo faktore koji određuju osećanje i emotivnu reakciju, gubimo iz vida ljudske i duhovne kvalitete koji život čine smislenim. Velika važnost seksualne funkcije za ljudsku sreću zahteva da se ona proučava u pogledu emotivne važnosti, a ne kao mehanički ili fiziološki čin opuštanja ili pražnjenja.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

U tom svetlu, pogrešno je propisivati lekove za potenciju ili uključivati hirurgiju bez osnove, posebno ne mladim ljudima, čime se nepotrebno implicira da je moguće brzinski osigurati zdravu seksualnost.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

Često, tokom terapeutskog rada, naglasim klijentima da obezbeđivanje “penetrativne” forme u seksu, ono što ponekad uspeju lekovi kroz placebo efekat – a to ste Vi, ne obezbeđuje kvalitet seksualnog zadovoljstva na duge staze.

„Vama je, nadam se, potrebno dugoročno rešenje“, često im kažem.

Generalno se svi slože, ali nekima deluje da je funkcionisanje u seksu bez straha nedostižan ideal – pa je besmisleno zalagati se, jer su se celog života branili od iskrenog i autentičnog prikazivanja sebe u ljubavnim vezama.

Pročitajte i ovo: Opsesija kao početak rešavanja problema u odnosima

Tokom terapije, iz njihove opsednutosti stanjem penisa i ženske percepcije njihovog stanja, pomeram ih na “aseksualni” deo, na dublje razumevanje sebe i sopstvenog ponašanja, na viđenje sebe kao muškarca, na odnos koji grade sa partnerkom.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Time želim da obezbedim kontekst ljubavi i samoprihvatanja, bez uslova da penis uvek bude ukrućen kada se skinu pred partnerkom, itd.

Taj pristup se pokazao veoma delotvornim, jer se i žena i muškarac “izbezume” kada stvari u seksu ne funkcionišu, pa dođe do podeljenosti u njima i između njih. Zato je potrebno integrisati mnoge aspekte intimnog spajanja i prihvatanja, i u tim uslovima dodatno razusloviti strahove kroz različite seksualne vežbe, koje stimulišu seksualnu spoznaju, poboljšavaju ljudski fokus i povećavaju samopouzdanje u seksualnim susretima.

Pročitajte i ovo: Zašto ostavljamo one koje volimo?

Zbog čega su lekovi, pa i biljni preparati, a sada i ovi “medići”, nepotrebni, a ponekad i veoma štetni po vas?

Zato što vas ne nauče ništa o seksualnom uzbuđenju, o održavanju istog, o potpunom orgazmu.

Pročitajte i ovo: Karma i tajne ljubavi

Tako ne postajete bolji ljubavnici, već vremenom, takvim veštačkim pristupom, još više gušite svoju seksualnu želju i gurate partnerku od sebe.