Termin “zavodnik” obuhvata sve moguće profesije ovog sveta, a u isto vreme ih isključuje.

Možete da radite bilo šta i da budete dobar zavodnik, kao što možete i da ne radite ništa, a samo da zavodite. Dobar zavodnik može biti bilo ko, bez obzira na sve. Izabrao sam zavodnika zbog seksualne dimenzije koju ovaj termin nosi sa sobom, pa ćemo se na taj način preko seksa približiti i do ljubavi koju stvara muškarac.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Nisam izabrao papučare, zato što su oni svuda naokolo, a zavodnika je zaista malo.

Na ovom svetu ćete naći mnogo ljudi koji se ponašaju zavodnički, ali u suštini nisu pravi zavodnici. Iako prva asocijacija, kad spomenemo reč ”zavodnik”, je kvantitet, broj partnerki, kod većine nas, ja ću ovde govoriti o kvalitativnim osobenostima zavodnika.


Pročitajte i ovo: Jeste li spremni za ljubav?


Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Pročitajte i ovo: Šta treba da se zapitate pre nego što kažete da je kraj


Zavodnik je svaki muškarac u prostom smislu te reći, ali retki su oni pravi. Svaki muškarac želi da se dokaže i pokaže pred ženskim svetom, da opravda svoju muškost. Jer, možete biti sve, ali ako niste dobar zavodnik, ne možete doći ni do žene koju želite.

Šta muškarca sprečava da bude pravi zavodnik?

Mnogo toga. Kultura, civilizacija, porodica, društvo…i na kraju, on sam. Njemu je teško da se izdigne iznad svega toga, on je rob svoje socijalizacije. Bez obzira na to što se on prikazuje kao moćan, on je u suštini jako slab. On se predstavlja kao da veruje u sebe, kao da zna i ume mnogo da uradi, kao božansko delo prirode. Naivnije žene lako se prijatno uzbude pored ovakvih muškaraca, i požele nešto više s njim, jer ko ne bi želeo da bude pored Boga?!


Pročitajte i ovo: Porodični obrasci stvaraju pogrešnu sliku ljubavi


Ali, iskusne i zrele žene su odavno svesne šta se krije iza Boga, iako se i one ponekad potajno nadaju da će videti, ako ne Isusa, onda nekog duhovnjaka. Međutim, realnost je sasvim drugačija, niti je taj muškarac Isus, niti Buda, niti neki drugi bog. On je samo čovek, koji je veoma uplašen kako će i u kom pravcu da se odvijaju stvari, pa smišlja različite uloge kako bi vas osvojio.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o farmaceutskom seksu


A i vi u to verujete, jer se, takođe, bojite. Ne želite da živite pored stvarnog čoveka, od krvi i mesa, koji se ponekad rastuži i zaplače. I pored toga što vi sve ovo znate, ja vas uveravam da znate samo kada ovo čitate. Kad sretnete muškarca koji je sasvim običan, vama to nije privlačno.

On se možda nije najbolje pokazao, prvi, drugi, pa i treći put, ali ako vas i malo privlači, dajte mu šansu. Jer time vi dajete šansu i sebi, da odrastete, da duhovno sazrete.


Pročitajte i ovo: Progovoriti ili ne o neizgovorenom, pitate se?!


Svaka zrela žena je prošla kroz ovaj proces sazrevanja, koji uvek podrazumeva put od klasičnog neprihvatanja i nepoznavanja muškarca, do potpunijeg prihvatanja i dubokog razumevanja. Zato, nemojte ostati na početku.

Muškarci koji pričaju bajke, često i lažu. A vi to ne želite. Zato ne padajte u nesvest kad vam pričaju bajke. Na taj način ćete pomoći da i on spozna samog sebe. Da prihvati samog sebe, bez obzira na to što nije predsednik države, bogataš ili vrhunski sportista.


Pročitajte i ovo: Šta se dešava kad tvoja mašta iskrivljuje partnerovu ličnost


Drugo, muškarac misli da uvek mora biti jak da bi bio dobar zavodnik. Jeste, ali ono što on ne razume je da se jačina jedne osobe ne meri milionima, nekretninama ili bicepsima i tricepsima. Jačina se meri u ljubavi koju je taj muškarac spreman da pruži. A ljubav je uvek nematerijalna, ljubav je uvek pozitivno stanje duha, pozitivna emocija, vibracija.

Zato, žene moraju biti u stanju da prepoznaju prave kvalitete jedne osobe, njegovu pravu jačinu, a kao merni kriterijum da im bude ljubav koju taj muškarac daje.

Treće, pravi zavodnik nije glup. Zavodnik je inteligentna osoba. On zna da je sve prolazno, da ne može biti zavodnik večno. Ali isto tako zna da nije šteta i ako se trudi. On radi sve na tome da ostane poželjan suprotnom polu. Zna da mora biti kreativan.


Pročitajte i ovo: Sunce ljubavi


Međutim, žene i muškarci često greše. Misle da ono što im je bilo lepo na početku veze, da može biti i kasnije. I žena je hvalila muškarca oko njegovog udvaranja, pa on ništa više nije uradio povodom toga. Nikada joj se više nije udvarao. Ili joj se udvarao na ist način. Ali to ne daje rezultate, jer nije moguće posle 10 godina i muškarac i žena da budu isti, da se seksaju na isti način, da vole na isti način. Moraju nešto promeniti.

Bilo šta, samo da nije identično. Jer kome može biti interesantno kad se ponavlja ista radnja po 100 puta?! Zato, žena mora biti iskrena sa sobom i saopštiti partneru da bi htela nešto drugačije da urade. Ne čekajte na muškarca, on vas je osvojio na taj način i duboko veruje da je to jedini.


Pročitajte i ovo: Seks počinje pre samog seksa


Ali, recite mu da vas to više ne pali i da ne želite da idete kod drugog, nego da pokušate nešto da promenite. Ne čekajte njegovu inicijativu, neće se sam setiti. Vi mu predložite, nije sramota. Oživite zavodnika u njemu.

Četvrto, pravi zavodnik se ne pomera često sa početne pozicije. To znači da on ume da produbljuje odnos sa jednom ženom, a ne da stalno traži novog partnera.

Jedan moj prijatelj je stalno zavodio žene. Uživao u tome da ih osvaja, da ih šarmira i impresionira. I bio je vrlo uspešan u tome. Ali ipak je bio nesrećan. Posle dva do tri dana provedena u seksualnom zanosu sa devojkom, on je osećao jaku potrebu da bude sa drugom.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o klitorisu


I tako je radio, stalno u krug. Išao je od žene do žene, zabavljao se, bilo mu lepo, ali nikada nije imao osećaj potpunosti. Taman se malo uskladi sa jednom, ona mu više nije zanimljiva.

Imao je mnogo partnerki tokom života, bio je harizmatičan, ali je nekako osećao da je u problemu. Zato mi se u jednoj prilici obratio u neformalnom razgovoru kako bih mu ja odgovorio na pitanje: Zašto ne može da se ustali sa jednom ženom?

U tinejdžerskim danima, dok se čovek traži, on ima potrebu da menja partnere, kako bi kroz njih malo pronašao sebe. I to je sasvim normalno. Ali kad vidite čoveka koji ima 40 ili više godina i još ide od jedne do druge žene, i nikada nije imao dužu vezu, logično se postavlja pitanje – gde je ovaj čovek “stao” na razvojnom putu.


Pročitajte i ovo: Kako da ga napališ u trenutku


Te osobe još traže sebe, i uzbuđuju se onim što im je nepoznato. Čim krenu da malo upoznaju drugu osobu, njima više ona nije interesantna. A zašto? Zato što je druga osoba interesantna u onoj meru u kojoj mi umemo i želimo da je doživimo kao takvu.

Ove osobe nemaju realistično shvatanje ljubavi, pa se nadaju da će ih druga osoba usrećiti. Oni su jako nesrećni, ne vole i ne poštuju sebe, pa nisu kadri da stvaraju dublje intimne odnose. Oni rade po površini, zadovolje svojee biološke porive, ali ne stignu do prave ljubavi, jer se boje.

Photo by Scott Broome on Unsplash

Njihov strah od otkrivanja pred drugima, a to svaki intimni odnos podrazumeva, i suočavanje sa manje lepšom stranom druge osobe, je upravo kočnica za pristanak na nešto više. Na taj način, oni ostaju u zoni sigurnosti, gde je seks mogućnost približavanja i kontakta sa drugim polom, u funkciji smanjenja napetosti, ali nikada dovoljan da usreći na duže staze.


Pročitajte i ovo: Sve što bi trebalo da znate o libidu


Zato su  ovi muškarci  i zanimljivi za žene. Oni su razvili svoj zavodnički stil, kroz stalnu promenu partnera, a žene se često razočaraju kada oni naglo prekinu vezu.

Problem, naravno, nije kod žena, nego kod muškarca koji nadograđuje svoj lažni ego u funkciji sopstvene zaštite ličnog integriteta. Na kraju ispadne da to radi na svoju štetu. Kod ovih zavodnika, razvija se zavisnički stil ponašanja, da moraju imati nekoga, makar ga promenili brzo, što ukazuje da se oni u dubini svoje duše osećaju usamljeno i veoma nesigurno.

Svaka žena treba da pozdravi pravog i iskrenog muškarca, koji voli i poštuje sebe, koji ume da sasluša, koji razvija samopouzdanje na bazi lične ljubavi prema sebi, a ne prema spoljnim dostignućima, koji voli i razume žene, koji nema potrebu da se posebno dokazuje, zato što je dovoljno to što on jeste.


Pročitajte i ovo: Zašto žene ne vole oralnii seks


Ovi muškarci su zaista retka vrsta i treba ih prepoznati i ceniti. Da bi se namnožili, potrebna je suštinska promena teza, a to uvek uključuje preispitivanje prave muškosti i usmeravanje žena u pravcu ljubavi prema muškom svetu.

Ove druge koje se nadaju i čekaju, neće im se ništa dogoditi. Nastaviće da vole ono što je daleko i “božanstveno“.

Muški ego je opasna stvar, ali do sada vi niste uvideli vašu odgovornost u njegovom jačanju. Ne doživite orgazam, a kažete da ste ga doživeli. Ne lažite sebe, zato što ćete doći u situaciju kao što je došla jedna zena koja nikada nije imala orgazam, a sada želi da ga postigne sa 65 godina. Naravno, nikada nije kasno, ali zašto propustiti čitav život?!


Pročitajte i ovo: Sa kojim delovima sebe se srećemo u bliskim odnosima


Muškarci koji su pravi zavodnici, ne rastu i ne razvijaju se sami od sebe. Vi im pomažete na tom putu. Zato vas molim da im date prava uputstva kako bi stigli na destinaciju koju zajedno želite.

Nemojte ostati po strani. Zrele žene znaju o čemu pričam.

P.S. A papučari? Pustite ih na miru, oni ionako nikada nisu bili u trendu.