Klijenti koji dolaze kod mene obično dođu sa određenim seksualnim problemom na kome treba raditi.

Oni primarno žele da poboljšaju seksualni zivot, ali ne znaju kako da to urade. Potrebna im je ’’spoljna’’ pomoć, da ih neko vodi, da im da smernice, osvetli im put. Često razmišljaju da ukoliko “reše” seks, da će im se automatski promeniti sve, da će biti samopouzdanije osobe, po principu, ako je erekcija ili orgazam tu, sve ćе ostalo doći samo po sebe.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Ali, iako nesvesno pokušavaju da me “usmere” u tom pravcu, često ih pitam zašto tako misle. Nije li mogući obrnuti put, da druge aspekte razrešimo, pa da seks dođe prirodno i spontano, kao dopuna ličnog sazrevanja? Većina njih se načelno složi, ali često iz prikrajka gledaju kada će dostići glavni cilj zbog kog su došli – dа što pre postanu uspešni u seksu. Taj cilj ih toliko optereti, da zaborave na sam put do cilja.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

A upravo je to ono što treba da savladaju, da nauče da uživaju u putovanju, kao kad idete na neku željenu destinaciju, pritom obraćajući pažnju na lepe pejzaže pored puta, zaustavite putovanje, uživajući u tom trenutku.

Destinacija još uvek nije tu, ali vi ste tu da osetite put i učinite ga zabavnim, uprkos tome što niste stigli na konačno odredište. To življenje u sadašnjosti vam omogućava da kasnije prepoznate i lepotu destinacije koje ste izabrali. U suprotnom, promašićete vašu “misiju”, kad stignete tamo, nećete prepoznati cilj, za kojim ste toliko vapili.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Nesto slično se događa i u seksu. Često klijenti žure, jako su nestrpljivi, uprkos mojim sugestijama, pa i kada slučajno realizuju željeni cilj, nisu svesni kako se to desilo. A upravo je to najbitnije, postati svestan kako je došlo do većeg uzbuđenja, bolje erekcije, seksualne želje ili orgazma.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Zato je program koji radim s klijentima tako koncipiran da u prvo vreme ne idemo frontalno ka seksu, već stvaramo uslove za povećanje lične zrelosti i intimnosti, t.j. spremnosti za seksualne vežbe koje će uslediti. Fizičkim vežbama je potreban kontekst, da bi imale smisla, pa bez dobrog odnosa sa samim sobom i partnerkom, one izgledaju  kao “silovanje” sopstvenog tela, akivnosti koje um ne podržava.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Pročitajte i ovo: Ljubav je samo reč

Zato me raduje kada neki klijenti to sami prepoznaju i pre nego što dođu kod mene, pa im lakne kada shvate da mogu sa mnom da rade i na ličnom sazrevanju, uprkos tome što su me možda pre dolaska nesvesno “stavili” samo u kategoriju “seksualni terapeut”.

Da bi ste se bavili psihoseksualnom terapijom, nije dovoljno poznavati samo seksualne vežbe, već mnoge razvojne procese koji su bili blokirani/sabotirani tokom odrastanja, a koji su doprineli takvoj manifestnoj simptomatologiji.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

I još nešto, čovek je celovito biće, posmatrati seks nezavisno od ostalih aspekata ličnosti, znači osiromašiti spektar stimulacije i preceniti važnost seksa, što neretko dovodi do kontraefekata. A to je upravo ono što neki klijenti rade.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Čovek mora da nauči da bude dobar sa sobom i kada nisu sve kockice složene, kada seks trenutno nije onakav kakav bi on i njegov partner želeli. Ali da ne radi to lažno, nestrpljivo, i mehanički, već sa razumevanjem da je to jedini način da se oseća udobno u svojoj koži.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Zato se na početku psihoseksualne terapije zabranjuje seksualni odnos i polako se alternativno stiže do cilja.

Na tom putu čovek uz pomoć terapeuta razrešava sopstvene strahove i poboljšava odnos sa sobom i partnerkom, pritom, integrišući nova razvojna iskustva.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Kada se čovek oseća dobro u svojoj koži, put ka boljem seksu se sam otvara pred njegovim očima, bez posebnog napora. Ali u početku je napor neophodan, pre svega u priznavanju i prihvatanje činjenice da je odabrana strategija u rešavanju problema bila pogrešna. Kasnije, sve ide mnogo lakše.