Pre neki dan mi jedna klijentkinja koja je prešla 40-tu godinu kaže: ”Moram da nađem nekoga da mi napravi dete, kad ne mogu da nađem pravu ljubav”.

Slušao sam to i ranije od nekih mojih poznanica – da bar ostanem trudna na neki način, ako ne mogu da imam ljubavnog partnera.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Biološki sat otkucava, pritisak sredine je prisutan, pa nakon 35. godine kreće panika oko potencijalnog udvarača i stvaranje potomstva.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

– Zašto, čemu žurba? – pitam je ja.

– Kako čemu žurba – pogleda me začuđeno, kao da ne razume odakle takvo pitanje i nastavi – Pa, gotovo je, ako se to ne desi sada, kada?!

– Zar ne može da sačeka još neko vreme, kada se nije desilo do sada? – bio sam uporan.

– Pa ne znam, kada, još koliko? – upita me, gledajući me tužnim očima.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Kao da je želela da mi kaže – moram da budem sigurna da će se desiti tada i tada, da bih znala da li mogu to da prihvatim, jer još malo neću moći da rađam.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Seansa je bila pri kraju, pa sam joj samo rekao da često iz želje da što pre stignemo do cilja, mi se nekako još više udaljimo. To je paradoks u životu, ali ako dublje posmatramo stvari, shvatićemo da žurba stvara nemir, koji nas vodi do pogrešnog izbora, a da se pritom ne zapitamo o nekim važnijim stvarima.

Zašto ne umem da sačekam još malo, kad sam toliko dugo čekala?

Da li to što bi “preko noći” došla do deteta, mene i to dete suštinski usrećilo?

Ko bi bio otac tog deteta?

U kakvom odnosu bih ja bila sa njim?

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Da li želim samo dete jer ne umem da se kvalitetno povežem sa nekim muškarcem?

Zašto mi se do sada nije “desila” ljubav?

Da li ja sabotiram povezivanje sa nekom osobom i ako to jeste tako, da li ima načina da se time pozabavim kada sam već ušla u terapeutski proces?

Neka od ovih pitanja sam usput uspeo da joj postavim, ali mnoga tek predstoje. Za sada, ona je i dalje fokusirana na trenutna zbivanja u njenom životu (uglavnom “razrešavajući“ osećaj usamljenosti kroz susret sa nekim novim partnerom, koji nikada nije dobra prilika za nešto više – jer mu uvek nađe manu), pa rado deli to na seansi, pritom ne ostavljajući prostora za moje veće delovanje.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Nakon jedne seanse mi je rekla: ”Moraću i vas da pustim da kažete nešto”.

Kada klijenti dođu na terapiju, često sa sobom ponesu i svoje nestrpljenje. Žele da što pre ostvare sebe, reše situaciju u kojoj se nalaze i problem koji ih godinama tišti. I sve je to u neku ruku razumljivo i ljudski.

Problem se javi kada oni, umesto da pokušaju da istražuju ono zbog čega su došli, ostaju sa svojim starim umom, koji im konstantno ponavlja da se nema vremena i da se mora uraditi nešto.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Ali šta? – najčešće ne ono što predlaže terapeut, u smislu nekih vežbi, literature, pisanja i promišljanja na drugačiji način. To je još uvek na čekanju, jer imaju “bitnije” stvari. Obično ono što ih je i dovelo u tu poziciju, da se kače za stare misli ili nove momke”, da ‘uzaludno’’ troše svoje vreme od seanse do seanse, umesto da se pozabave sobom.

Pročitajte i ovo: U kojoj si fazi razvoja – Eva, Helena, Sofija ili Devica Marija? I obrnuto, kakve te žene privlače?

Ono što bi suštinski bilo od koristi ujedno je i najteže, zar ne?!

Da biste došli do uspeha i cilja, morate biti otvoreni da čujete i drugu stranu, vašeg terapeuta, koji vam može pomoći u razvoju novog puta, onog koji najmanje poznajete i koji vas često najviše plaši.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Ako ste voljni da uz moju pomoć krenete u razrešenju sopstvenih strahova, na jedan drugačiji, nesvakidašnji način, slobodno me kontaktirajte.