Nedavno sam bio kontaktiran od strane BDSM organizacije, udruženja koje popularizuje novi model seksualnog izražavanja, u kojem su vezivanje, sadomazohistički kontakt, kao i submisivnost/dominacija osnovni atributi u toj igri.

Želja im je bila da održim predavanje na tu temu i afirmišem njihova zalaganja. S obzirom na to da sam na “suprotnoj strani”, odnosno, da sam pobornik za pravu, a ne kvazi bliskost i intimnost, predložio sam im da pokušaju sa nekom drugom, “liberalnijom” osobom.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Seksualno uzbuđivanje u kome penetracija, ljubljenje i blizak odnos sa partnerom nisu ključne stvari, “sakati” prirodnu mogućnost da čovek istraži puteve “normalnog” uzbuđivanja kroz bliskost i intimnost.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

I ne samo to. Ovakav način postizanja seksualnog uzbuđenja stvara zavisnički odnos jer, ako je neko inferioran u ljubavnom povezivanju, a vi mu ponudite model u kome on može da gratifikuje seksualne nagone, bez potrebe da bude ljubavno involviran, stvarate mu kontekst sigurnosti za koji se može zakačiti, ali ne i unaprediti svoju seksualnu spoznaju.

Jedan moj klijent, koji je prethodno bio u “vezi” sa domino devojkom, izjavio je:
“Ta devojka mi je rekla da nemam zašto sebe da krivim jer me uzbuđuje to da budem podređen. Ali ja sada zbog toga imam problem sa uzbuđivanjem u novoj vezi, sa devojkom koju volim, i koja nije iz tog BDSM sveta.”

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Dobro je da znate!

Ekstremne seksualne prakse, BDSM, vezvanje i disciplina, dominacija i submisija, sadizam i mazohizam, su u suprotnosti sa forenzički relevantnim “teškim” sadističkim poremećajem okarakterisane kao saglasne seksualne aktivnosti i preferencije.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

Patologizacija BDSM prakse i dalje postoji i može biti shvaćena kao izraz nedostatka prihvatanja u društvu.

Kritika je praćena zahtevom da se eliminišu kriterijumi iz dijagnostičkih sistema i prihvati BDSM kao seksualna praksa.

U relevantnoj australiskoj studiji, 1.8% (2.2% muškaraca, 1.3% žena) seksualno aktivnih individua je bilo uključeno u BDSM prakse u prošloj godini.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš (za ulogu žrtve!)

BDSM praktikanti nisu pokazali povećano nezadovoljstvo, anksioznost ili seksualne probleme.

Rezultati ostalih istraživanja, takođe, sugerišu da BDSM nužno ne ide ruku pod ruku sa kliničkim / mentalnim poremećajem u opštoj populaciji.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Iz pregleda literature u vezi sa seksualnim sadizmom, Kruger je zaključio da se ta dijagnoza pojavljuje u skoro svim studijama samo kod forenzičke populacije i stoga je podvukao relevantnost sadizma za forenzički kontekst.