Seks i orgazam za mnoge predstavlja vrhunsko iskustvo.

Kada oni nisu zadovoljavajući, bilo da želite da promenite partnera ili da ostanete s njim uprkos svemu, duboko unutar sebe znate da nešto nije u redu, da ne živite potpuno.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Seks jeste značajan, to nisu besmislice.

Ako se pitate da li treba da odaberete ljubav ili seks, to jest, partnera koji je dobar ljubavni, ali ne i seksualni partner, ili obrnuto, moj odgovor jeste da ljubav ima prednost, jer se seks može promeniti.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Sećam se jedne klijentkinje koja je sa suzama u očima opisivala svoj nezadovoljavajući seksualni život.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Njen partner, koga je iskreno volela, i sa kojim je bila četiri godina u vezi, bio je “loš” u krevetu, brzo je svršavao, pre nego što ona doživi neko uživanje u seksu.

Prevarila ga je sa osobom koji je bio dobar u seksu, osećala se krivom, ali nije mogla više da trpi.

Najzad, došla je kod mene, da me pita šta da radi. Da li da ostane u vezi zbog ljubavi ili da bira partnera na bazi seksa?

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Savetovao sam je da izabere ljubav, ali da iskreno obavesti trenutnog partnera koliko joj je seks važan i da ga motiviše da potraži pomoć.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

On se nakon njenog dolaska nikada nije javio za terapiju, ali mnogi muškarci koji jesu, uvideli su benefite psihoseksualne terapije. Bilo im je značajno što je partnerka prva probila led, da bi kasnije uz moje vođenje doživljavali “prosvetljujuće” iskustvo.

Mnogi klijenti, u toku i na kraju terapije, govore o besmislenosti njihovog čekanja da se nešto samo od sebe desi – jer seks i ljubav tako ne funkcionišu.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Potrebno je otvoriti se ka njima.

Zašto ljudi to dopuste sebi, da budu uplašeni od dodira, od bliskosti, od partnera, od prirodnog toka seksualne energije u vezi?

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Mogli bi da budu hrabriji, da pokušaju drugačiji pristup, uz pomoć stručnjaka – ako ne umeju sami.

Sramota je osećanje koje vas stopira da učinite prvi korak. Ali umesto da budete depresivni, potiskujete svoju seksualnost i tiho patite, možete se pokrenuti.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Vi uradite prvi korak, a ja ću učiniti ostalo.