Jesen je doba u kojem mnogi parovi isprobavaju terapiju: to je vreme kada smo prisiljeniji da se suočimo sa stvarima koje nas nerviraju ili uznemiruju.

U najmračnijim trenucima veze, bračna terapija može bukvalno da spasi ljubav. Traženje bračnog savetovališta ili terapeuta za pomoć parovima konačno postaje sve češće i manje stigmatizovano: da li imate problema sa partnerom kojeg želite da rešite ili oboje želite stručni savet da biste znali da li je vaša veza zdrava.

I dok broj parova koji se oslanjaju na terapeute nastavlja da raste, ovi potonji su u jesen zabeležili ogroman skok novih zahteva.

Ali zašto je u jesen najvećagužva za savetovanje u vezi? Evo odgovora.

Zašto se parovi suočavaju sa krizama u jesen?

Povećana potražnja za novim terapijama za parove u jesen ima veze sa povratkom sa odmora i povratkom (često teškim) u svakodnevni život.

Prema Lucy Beresford, psihoterapeutkinji, stručnjakinji za seks i odnose i autoriki knjige „Srećne veze kod kuće, radite i igrajte se“, zajednički letnji odmor često postane iskustvo koje vas može dovesti do prelomne tačke.

Pročitajte i ovo: Odnos s partnerom je najsloženiji odnos

„Tokom leta provodimo puno vremena zajedno i prisiljeni smo da provodimo puno vremena sa svojim partnerom“, objašnjava stručnjak. „Kao rezultat toga, takođe smo prisiljeni da se nosimo sa stvarima koje nas muče ili uznemiruju u našoj vezi; one stvari koje možda možemo podneti do kraja godine».

Kad se vratimo, stoga treba razjasniti zašto smo bili takvi i moramo naći snage da odlučimo da učinimo nešto da spasimo vezu, što se pretvara u zahtev za terapiju parova koji stiže u jesen.

Ali postoji pozitivna nota: Lucy Beresford uverava da je mnoge od ovih problema posle odmora lako rešiti.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Čemu služi bračna terapija?

„Obe strane moraju da sednu i prepoznaju šta su pokretači svađi da bi se pripremile“, objašnjava Lucy Beresford. ‘Terapija nudi svakom partneru priliku da izrazi svoje frustracije i razočaranja, dajući im pravi prostor da se osećaju saslušanima. I pružanje osećaja perspektive, tako da oboje u paru mogu jasnije da vide da li je njihov odnos vredan očuvanja.’’