Rana jesen je period buđenja ženskog principa i, generalno, ušuškavanja u svakom pogledu. Sada je pravi čas da se svijemo svoje gnezdo pored voljene osobe i zgrejemo se zajedno.

Jedan od načina da pojačamo svoj ženski princip i osnažimo esenciju Boginje u sebi je putem eteričnih ulja.

Jesen je vizija dugih šetnji, mirisa drveća i lepih momenta, začina, treperenja sveća ili vatre ako ste srećni pa imate kamin, stiska toplih ruku i dugih zagrljaja.

Kako kaže Jelena Popović, vlasnica radnje duhovnog aksesoara Ljubav, vera, nada, kad god se uželi neke osobe ili toplih osećanja, posegne za par dobrih i oprobanih kombinacija eteričnih ulja jer je očaravajući miris brzinom svetlosti odvede tamo gde želi da bude, bilo da se radi o slatkim sećanjima i osećanjima iz prošlosti ili nekoj novoj senzaciji kojoj stremi.

Foto Jelena Popović, Ljubav, vera, nada

Iz mog ličnog iskustva, kaže Jelena, sve što se radi sa eteričnim uljima ima mali štos. Ako želimo da se rešimo, pustimo ili odagnamo nekog ili nešto, na primer, umora, stresa, anksioznosti, onda je potrebno da se stavi malo, par kapi eteričnog ulja u toplu kupku.

Ako želimo da se prisetimo, evociramo uspomene ili privučemo nekog ili nešto, novo ili staro, to treba da ide ili na neku vatricu, u te svrhe koristi se difuzer ili sveća, mada, može da se stavi par kapi ulja i direktno na kožu, gde opet uz toplotu naše kože isparava.

Ako se pitate, kako na sveću, pa to je sad već malo stvar magije. Odabere se sveća, manja ili veća, po izboru i razmaže se par kapi ulja po njoj, jednm prstom, nema potrebe više, jer bilo bi i opasno više stavljati. Kako bude goreo plamen sveće, tako će se širiti miris po prostoriji. Vi ćete se udobno ušuškati u sofu ili fotelju, gledati pravo u plamen i razmišljati o osobi ili situaciji koju želite da privučete sebi. Upotreba difuzera je lakša, bezbednija i praktičnija varijanta, tako da ne bi bilo loše da ga nabavite, ukoliko nameravate redovno da sprovodite ove magične rituale.

Foto Jelena Popović, Ljubav, vera, nada

Smatram da ima dosta istine u našem starom, narodnom verovanju da sve što ne valja ili ne želimo da zadržimo, odnosno, hoćemo da odbacimo, treba da bacimo u vodu a sve što želimo da privučemo u svoj život, treba da se okadi, spali i pošalje u Univerzum.

Kada želim da podgrejem energiju jeseni u svom punom žaru i da se vratim u neki dragi trenutak iz prošlosti i toplu emociju, kombinujem eterično ulje kardamona (5 kapi), pomorandže (2 kapi), cimeta (2 kapi) i karanfilića (1 kap).

Ako želim da dozovem nekog, onda stavljam 2 kapljice lavande, 3 kapljice ruzmarina, 2 kapi eukaliptusa i 3 kapi mente/nane.

Kada se osećam usamljeno, izgubljeno i potrebno mi je da povratim samopouzdanje, veru u sebe i sve ono što, zapravo, jesam, stavljam 2 kapi pačulija, 2 kapi cimeta, 1 kap kedrovine, 1 kap mire, 1 kap sandalovine i 1 kap tamjana.

Generalno, ovo su kombinacije ulja koje koristim tokom jeseni, koja je sama po sebi setna i melanholična. Jesen je doba kada smo srećni što smo tužni. Priroda polako umire i sprema se za period mirovanja tokom zime, pred ponovno rađanje prirode na proleće.

U principu, svako eterično ulje može da se koristi pojedinačno jer svako ima svoja originalna, lekovita svojstva. Neka mogu direktno da se unose, a neka mogu da se dodaju kremama i emulzijama za negu tela, kao dnevni ritual nege. Recimo, ulje tamjana je sjajno za lice, naročito, protiv stvaranja bora.

Mnoga eterična ulja su antibakterijska i odlična protiv upala, kao, na primer, ulje mire, koje je sjajno za regulisanje ubrzanog rada štitne žlezde. Sandalovinam takođe. Ulje ruzmarina je odlično za cirkulaciju i podstiče rast kose. Kardamon može da se dodaje jelima jer je pikantan, ali je sjajan i za masažu jer je odličan za smanjenje stresa.

Lavanda se koristi bukvalno za sve boljke i preventivu.