Postoji uverenje da je opuštena sredina uslov odrastanja srećne dece.

Međutim, sve dok se pod “opuštenom sredinom” smatra nedostatak bilo kakvih ograničenja i granica u ponašanju i odsustvo svakog autoriteta, ovakvo uverenje ne samo da je pogrešno, već i izrazito štetno za dete u razvoju.

Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje
Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje

“Haotična” atmosfera gde dete ne zna kada je vreme da se jede, spava, koje su njegove lične obaveze, utiče da se dete oseća nesigurnim i zbunjenim.

Zato je, od najranijeg uzrasta, neophodno da postoji određeni ritam dana u životu deteta. Ukoliko on izostane, kod deteta se rađa bespomoćnost jer svet odraslih doživljava kao mesto na koje ono samo nema nikakvog uticaja.

Slično važi i za nas, odrasle osobe. U okruženju gde se toliko toga čini neizvesnim, utešno je znati da se bar nešto odvija po utvrđenom redosledu.

Većina roditelja zna da je za bebu preporučljiva što preciznija satnica hranjenja i spavanja, ali ne zna da razlog ne leži samo u zdravijem napredovanju bebe, već i u njenoj psihičkoj stabilnosti. Čak i u školskom uzrastu, dečji psiholozi i pedagozi će se složiti da dete postiže bolje rezultate ukoliko uvek u približno isto vreme radi svoje domaće zadatke, obavlja svoje obaveze (spremanje sobe na primer,), nego da mu prepustite na volju da ono samo određuje ritam svoga dana.

mom-1312752_1280Sa druge strane, i deca i odrasli imaju otpor prema obavezama i svemu što ima prizvuk “moranja”. Upravo zato, za psihički život čoveka, veoma su važni RITUALI.

Vaspitni značaj rituala. Svaka porodica ima svoje rituale. Oni su deo međusobnih odnosa unutar njenih članova, i menjaju se uporedo sa promenama unutar porodice. Detetovi prvi utisci o sopstvenom okruženju su zbunjujući i puni strahova. Brojna istraživanja crteža ili intervjui sa decom predškolskog uzrasta potvrđuju da oni veoma često sebe doživljavaju kao potpuno bespomoćna, izolovana bića koja nemaju nikakvog uticaja na dešvanja oko njih. Kada prihvati da su određeni običaji uvek isti, tj. nepromenljivi bez obzira na trenutne okolnosti – dete stiče osećaj sigurnosti.

 Lek protiv «Neću»

Inaćenje roditeljima kao i odbijanje izvršenja svojih obaveza je sastavni deo mnogih faza razvoja. Deca su sklona iskušavanju granica roditeljskog strpljenja i tolerancije. Svaki odlazak u krevet ili jutarnje umivanje, slaganje igračaka pred spavanje može postati izvor konflikata. Međutim, svaki ovaj zadatak će daleko bezbolnije izvršiti ukoliko je to deo porodične rutine koja mu odgovara. Ako pre spavanja uspostavite naviku čitanja priča, ili zajedničkog gledanja crtanog filma, ili je upravo pre spavanja onih vaših 15 minuta kada pričate najveće tajne… otpor prema odlasku na spavanje će se postepeno gasiti a pojaviće se želja za poštovanjem i održavanjem vaših novih navika.

mother-937038_1280Poboljšanje odnosa

Većina zajednički smišljenih rituala dodatno pojačava i poboljšava odnos roditelj: dete.Takođe, kada već uspostavljate određeni ritual trudite se da ga se dosledno pridržavate sve dok ne postane navika, rutina. Najbolji su oni rituali koje ste osmislili zajedno, i koje zajedno ispunjavate. Budite otvoreni za dečje predloge, pitajte ih za mišljenje, poslušajte njihove ideje da neke obaveze ili delove dana lepše i brže obavite. Već i započinjanje ovakvog razgovora detetu šalje poruku da se njegovo mišljenje poštuje i da je vama važno. Neka običaj da sa detetom često i otvoreno razgovarate, takođe bude jedan od vaših nezaobilaznih rituala.

Doslednost u poštovanju rituala

Ukoliko je neka aktivnost već postala uobičajena u vašoj porodici, pridržavajte je se, bez obzira na okolnosti. Odnosno, ako je vaš porodični ritual uspavljivanja ili kupanja deteta ugrožen iznenadnim gostima, pokušajte da ispoštujete ritual. Na ovaj način vi pokazujete detetu da vam je ono što vi radite zajedno važnije od gostiju i omogućavate mu da sačuva svoje osećanje sigurnosti. Odrastanje sa uverenjem da (skoro) ništa ne može da poremeti ustaljene zakonitosti u vašem domu je od neprocenjive važnosti za razvoj samopouzdanja. Postepeno, dete će formirati svoj stav o izvesnim nepromenljivim činjenicama, kao što su: mama svakog dana dolazi po mene u vrtić, tačno posle ručka, ili posle treninga je obavezno tuširanje, ili svakog ponedeljka idem u školicu engleskog jezika. Zahvaljujući uverenju da su ove činjenice, zaista, nepromenljive, dete će se osećati zaštićenim i sigurnim.

girls-739071_1280Bolji kvaliteta zajedničkog vremena

Savremeni, brzi način života uslovio je da mnogi roditelji nemaju vremena za decu. Zajednički odlazak na pijacu ili nedeljno prepodne posvećeno onim aktivnostima koje izabere dete, dogovor da ćete petkom ići kod prijatelja…tj. svi oni planovi kojih se pridržavate kontinuirano, obezbeđuju bolji kvalitet vremena koje provodite sa decom.

Tajne

U svakom detetovom uzrastu pronađite različite rituale prilagođene njegovim trenutnim potrebama. Naime, dete koje u svom iskustvu ima (pamti, razume, rado je prihvatalo), neke vaše ranije zajedničke događaje, imaće poverenje u vas i vaš odnos i kada bude u starijm uzrasnim fazama. Drugim rečima, mnogim ritualima, kao što su, na primer, proslava svakog polugodišta zajedničkim odlaskom u bioskop, načinima kojima se međusobno razumete (možda tajni jezik znakova može biti jedan od rituala za vašu porodicu)… vi ne samo što produbljujete i utvrđujete vaš odnos, već detetu nedvosmisleno pokazujete koliko ga volite. U slučaju dilema, konflikata, nesigurnosti… ovakvo dete, sigurno u vašu ljubav, biće spremnije da vam se poveri, zatraži savet i mišljenje. Roditelji tinejdžera dobro razumeju značaj uvida u život i odrastanje deteta u ovom uzrastu.

8009906473_0d81cde46d_bUkratko

Ritualima razvijate samopouzdanje svog deteta, izgrađujete još kvalitetniji vaš međusobni odnos, obogaćujete svoje roditeljstvo, ulepšavate zajedničko vreme i sebi i svom detetu.

Sve dok ne počnete svoj život da bogatite najrazličitijim sitnicama koje čuvaju unutrašnju ravnotežu, rizikujete da pomalo podsećate na one ljude što uporno traže naočare svuda po stanu, ne primećujući da su im one sve vreme na nosu. Slično tome, i rituali su isto toliko vidljivi, uvek dostupni, takoreći, na nosu.  Samo čekaju da ih već jednom primetimo i iskoristimo.