O braku i razvodu

Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje
Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje

Nisu to nikakve krajnosti, kao što se obično misli. Niti je brak uvek bajkovit, niti je razvod uvek ”smak sveta”. Godinama unazad, naučila sam, radeći sa brojnim parovima koji su razmišljali i o braku i o razvodu, da je svaki odnos potpuno jedinstven, nije porediv sa drugim, a samim tim, ne postoje ni univerzalni odgovori.

I dok pojedini govore da je »bolje dobar razvod nego loš brak…«, a neki drugi da ostaju u braku »zbog dece«, ja nikada nikoga nisam ubeđivala niti da se razvede niti da ostane u braku.

Umesto toga, samo predlažem da dobro razmisle, razmene iskustva sa onima koji se profesionalno bave ovom tematikom, skupe što više informacija.

Sigurna sam da se tako povećava mogućnost donošenja ispravne odluke, jer bez obzira da li se neko razvede ili ne (

), ova odluka će imati svoje posledice.

U slučaju razvoda, najčešća pitanja i dileme su: Kako će izgledati moj dalji život? Šta će biti sa decom? Kako da im saopštim? Kako će me posmatrati sredina? Da li ću imati gde da stanujem?

Kada brak nije odgovarajući, a osoba, ipak, odluči da ostane u takvom odnosu, pitanja i stresovi su drugačiji, ali takođe, veliki.

Da li ostajanje u neodgovarajućem braku, znači pristajanje na nesreću zauvek?

Zato je, posle mnogo godina rada sa porodicama i njihovim dilemama, stručni tim ”Škole za roditelje” skupio najčešća pitanja o razvodu, a zauzvrat, ponudio upravo informacije i objavio knjigu: ”Razvesti se ili ne: 100 najčešćih pitanja i odgovora”.

Takva će biti i naša radionica: ”Razvesti se ili ne”, predviđena za 29.oktobar. Učesnici će svoja pitanja na papirima postavljati anonimno. Socijalni radnik, pedagog i advokat će ta pitanja skupiti i davati odgovore, svako iz svoje oblasti, prilikom iste ove radionice.

Naš motiv je jednostavan. Važno je da se shvatite da niste usamljeni u svom problemu i da pokušate da svoj život nastavite bez obzira kakvu odluku donesete, na najbolji mogući način. Nećemo vas ni u šta ubeđivati niti se praviti da znamo kako se osećate kada odlučujete o nečemu što će imati uticaja na vašu budućnost i budućnost vaše porodice.

Umesto toga, nudimo razumevanje, podršku i odgovore na pitanja : razvesti se ili ne?

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

2 KOMENTARI

    • Draga Zlato, da biste mogli da postavljate pitanje i učestvujete u radu radionice, potrebno je da dođete na radionicu, kao što je navedeno u tekstu. Sve informacije na navedenom linku radionice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.