Koliko puta ste čuli dobronamerni savet da se čuvate stresa? Ili, treba da volite sebe? Ili, Zakonom privlačenja ćete privući, upravo ono što mislite, što želite?

Jasno, sve su ovo mudri saveti, sa puno istine. Ali, kako se to postiže, kojim putevima i vežbama možete doći do pozicije da se “čuvate” stresa, volite sebe, mislite baš ono što želite, umesto da pravite grešku i da želite ono što vam nedostaje.

Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje
Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje

Sa druge strane, vreme u kome živimo je sve brže i zahtevnije. Ako mi ne naučimo da pomognemo sebi – ko će, a ako ne sada – kada ćemo? Dodatni razlog da se na konkretan način pozabavite učenju tehnika samopomoći i otklanjanju različitih blokada jesu vaša deca. Vaš model ponašanja postaje njihov model ponašanja, jer oni drugi nemaju. Pa, ima li veće motivacije?!

Uobičajeni predlozi za smanjenje stresa svode se na različite mogućnosti rasterećenja. Na primer: Obezbedite sebi, uprkos svemu, 8 sati spavanja noću. Hranite se zdravije. Više vremena provodite na svežem vazduhu. Bavite se hobijima. Pišite dnevnik, takvo pisanje je osim što je način da dublje, iskrenije i sasvim intimno rasčistite sa svojim starim problemima, istovremeno i dobra terapija.

Međutim, postoje i drugi načini da sebi olakšate stres i ulepšate svoj život.

Spisak zahvalnosti

Napravite svoj spisak zahvalnosti gde ćete se zahvaliti svemu što vam je značajno u životu, u ovom trenutku. Na primer: l. ime deteta, 2. ime vašeg prijatelja, 3. vaša osobina koju najviše cenite, 4. zdravlje… Pokušajte da ma koliko ste možda trenutno na nekoga ljuti, sagledate tu osobu sa distance i razmislite da li ste suštinski ipak, veoma zahvalni što ona postoji u vašem životu. Napravite i drugi spisak koji će sadržati pozitivna osećanja o sebi (minimum 50.)  Ako vam ponestane inspiracije, nastavite da pišete pozitivno, makar izmišljajući osobine koje nemate. Strpljenje, tolerancija, lepota, veliko srce, optimizam.

girl-reading-a-book-at-home-picjumbo-comTimus

Nedominantnu ruku stavite na oblast ispod solarnog pleksusa. Pesnicom dominantne ruke blago udarajte po centru grudnog koša 20 – 40 puta. To je mesto gde se nalazi grudna žlezda “Timus” koja po predanjima kontroliše životnu energiju u telu (na starogrčkom jeziku “Thymos” doslovno znači: “životna energija”). Udarci ne treba da budu brzi i jaki već da stvore osećaj blagog “odzvanjanja” u grudnom košu. Ovu vežbu primenite kad god se osetite iznenada zapljusnuti negativnim emocijama ili imate utisak da ne možete da udahnete vazduh. Na kraju vežbe udahnite na nos a izdahnite na usta nekoliko puta.

Foto Robson Morgan
Foto Robson Morgan

Moć pozitivnog govora

Govorite ZA umesto PROTIV. Budite ZA zdravi život, ZA veće plate, ZA zaštitu životinja….umesto što ste PROTIV lošeg života, PROTIV niskog standarda, PROTIV ugnjetavanja… Umesto “moj problem” usvojte termin “moj projekat” ili “izazov”. Možda će vam u početku zvučati smešno, ali na ovaj način imate veće šanse da prepreke doživite kao rešive i privremene. Kada zvučite optimistički, to pomaže da se tako i osećate.

laughter-775062_1280Svesno usmeravanje misli

Ili ćete vi kontrolisati svoje misli ili one vas. Kada primetite da vam unutrašnji glas govori negativne stvari, zaustavite ga svesnom odlukom. Unutrašnje »blebetalo« ćete zaustaviti ako u trenutku kada ga osvestite počnete da brojite ono što vidite (koliko stabala vidite kroz prozor, koliko dugmića na košulji ima osoba koja vas upravo nervira, koliko osoba u farmerkama vidite u ovom trenutku…).

person-woman-eyes-faceSvesno disanje

Možete brojati i svoje udahe. Na primer, »3-3-3«. Dok udišete brojte u sebi do 3, dok držite vazduh u plućima brojte do 3 i dok izdišete vazduh brojte do 3. Ovaj ritam može bii i drugačiji, na primer: 4-6-7. Suština je u tome da vaš mozak ne može istovremeno da radi više aktivnosti pa kada ga vi svesno usmerite na brojanje, on prestaje da vas opterećuje negativnim mislima. Istovremeno, smirujete organizam, jer kada se fokusirate na disanje, počinjete smirenije da dišete. Delotvorna vežba disanja je: »Udah – izdah”.

Dok duboko dišete, zatvorenih očiju, na svaki udisaj recite u sebi „Ja sam“ i dok izdišete recite „opušten“ (ili „opuštena“). Ponovite to nekoliko puta. Takođe, disanjem možete pokušati da izdišete određene emocije. Na primer, stavite dlan na solarni pleksus, i dok duboko dišete, govorite sebi: “Udišem mir” (ili, sreću, spokoj… ) a dok izdišete, recite: “izdišem strah” (ili tugu, bol, mrak…)

woman-865021_1280Meditacija

Meditacijom ćete steći mogućnost da se odmaknete od svojih stresova, pogledate ih iz druge perspektive, postaćete zahvalniji za ono što imate, i što je možda najvažnije, razvićete sposobnost uživanja u sadašnjem trenutku. Kada u tome uspete, shvatićete da je vaš stres rezultat brige ili umora ili neispunjenih očekivanja… a zapravo, u sadašnjem trenutku, sve je u najboljem redu.