Najčešća pitanja roditelja koji razmišljau o razvodu ili se već nalaze u procesu razvoda

Kako će dete doživeti razvod zavisi od brojnih faktora: starost deteta, prisutnost deteta tokom roditeljskih svađa i sukoba, njegov odnos sa oba roditelja, način na koji roditelji doživljavaju razvod itd. Za mnogu decu razvod predstavlja olakšanje (jer shvataju da će prestati međusobna roditeljska netrpeljivost) dok kod nekih može izazvati strah od nepoznatog (ne znaju kako će ubuduće izgledati njihovi odnosi, koliko će viđati mamu ili tatu…). Ovaj potencijalni strah se otklanja argumentovanim razgovorom i strpljenjem.

Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje
Jelena Holcer, dipl. pedagog, direktor Škole za roditelje

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Proces odrastanja je sam po sebi veoma osetljiv proces. Ipak, neki su periodi osetljviji od drugih i tada bi trebalo izbegavati veće dodatne potrese u porodici. To su periodi kada dete polazi u vrtić ili u školu, dolazak nove bebe, gubitak nekog člana porodice… Na žalost, ove periode nije moguće uvek izbegavati a često to može biti i kontraproduktivno. Naime, ako su odnosi između roditelja toliko poremećeni, bez obzira na trenutnu fazu razvoja, i za dete može biti štetnije da ostane u takvoj atmosferi nego da se roditelji razvedu.

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

Pročitajte i ovo: Da li ja imam pravo na sreću?

Vi svom detetu ne treba niti možete da budete dobar primer udate žene ili oženjenog muškarca već primer dobrog roditelja. Vas kao dobrog roditelja ne čini činjenica da li ste u braku ili ne već koliko ste posvećeni svom roditeljstvu, koliko poznajete svoje dete, kako provodite zajedničko vreme, koliko ga podržavate ili razumete…

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Takođe, upravo kao razvedena osoba, možete biti dobar primer nepristajanja na žrtvu ili jasnog izražavanja svog mišljenja.

divorce-908743_1280

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Iako u našem narodu (posebno mame) često izgovaraju rečenicu da su svojoj deci “i otac i majka”, baz obzira na dobre namere i maksimalnu posvećenost, ova izreka ne može odgovarati istini.  Za zdrav razvoj deteta važna su oba roditelja. Deci je potrebna ravnoteža u odnosu na majčin autoritet, (ili neautoritet,) tj. na njen vaspitni stil. Devojčicama tata treba da bi mogle da pravilno razvijaju odnos prema suprotnom polu, dečacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom. Ukratko, potrebna su dva roditelja, a vi ste samo jedna osoba.

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Za decu je najbolje da rastu uz oba roditelja koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički…), posvećeni deci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kad između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu rešiti, onda je i za decu razvod njihovih roditelja – bolje rešenje. Odnosno, deca rastu zdravije i rasterećenije, uz jednog roditelja koji je stabilan nego uz dva koji su u stalnim međusobnim svađama, sukobima, tučama…

Ne postoji pravilo koje važi za svu decu ili sve porodice. Mnoga deca koja su odrasla uz oba roditelja nose daleko teže ožiljke nego oni koji su odrasli samo uz mamu ili tatu. Istraživanja pokazuju da deca koja odrastu uz samo jednog roditelja postižu ista akademska postignuća i ponašanja kao i njihovi vršnjaci iz porodice sa dva roditelja. Imaju iste socijalne sposobnosti druženja, isti nivo samopouzdanja.

Pročitajte i ovo: Kako narodnjaci utiču na potisnute emocije

Ukratko, ožiljci mogu postojati ali ni ne moraju. Ukoliko ožiljci izazvani roditeljskim razvodom i postoje, oni ne traju ceo život jer osoba sazrevanjem, sticanjem ličnih iskustava i formiranjem sopstvene porodice sagledava i svoj i život svojih roditelja na nov način.

divorce-156444_1280

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Deca razvedenih roditelja ponekad, u odnosu na drugu decu, imaju ružna sećanja, potisnute emocije, teškoće u kontrolisanju svog ponašanja, koja druga deca (ona deca koja su odrasla u porodičnom okruženju skladnog, stabilnog, kvalitetnog braka svojih roditelja) imaju u manje izraženom obliku ili nemaju uopšte. Takođe, veliki broj dece razvednih roditelja bio je suočen sa svađama, tučama, traumatičnim scenama, najrazličitijim vređanjima i lažima svojih roditelja. Ponekad su dovođeni u situaciju da ne spavaju noću, da osećaju krize identiteta, ili su manipulisana da lažu i postavljaju se na stranu jednog od roditelja.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Način na koji roditelj prihvati razvod utiče na način na koji deca to prihvataju. Tako, razvod predstavlja novi vid odnosa između članova porodice. Deca koja se osećaju voljeno i prihvaćeno lakše prevazilaze probleme razvoda.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Zato, posvetite svom detetu dovoljno vremena bez stresa. Igrajte se, razgovarajte, napravite vaše sitne rituale, pokušajte da se što više smejete i zbližite. Obezbedite mu laku dostupnost, ukoliko je to moguće, sa drugim roditeljem, kako bi  što manje osećalo gubitak i posledice vašeg razvoda. Pratite njegovo napredovanje u školi, ohrabrujte ga da oformi prijateljske relacije sa svojim vršnjacima.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

divorce-908742_1280

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Budite racionalni, smireni, ne dozvolite da iz vas govore isključvio emocije. Isplanirajte šta ćete reći. Dobar način je: “Nismo se slagali. Pokušali smo, oboje smo se mnogo trudili, ali stvarno nismo uspeli da rešimo naše probleme. Zato smo se dogovorili da se razvedemo i živimo odvojeno.” U zavisnosti od detetovog uzrasta možete očekivati različite reakcije i pitanja. Pokušajte da ih unapred predividite i isplanirate kako ćete na pitanja odgovoriti. Bez obzira na uzrast, kada deci saopštavate da ćete se razvesti, neophodno je da naglasite da ono (dete) nije ničim krivo niti na bilo koji način doprinelo razvodu, i da se time što se vi razvodite ne prestaje ljubav prema njemu nijednog roditelja.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Odluku o razvodu najboolje je da deci saopšte oba roditelja. Važno je da se za ovaj razgovor oba roditelja pripreme, dogovore unapred šta će detetu reći, i da prilikom razgovora izbegavaju nove međusobne rasprave. Pokušajte da maksimalno usaglasite svoje priče zašto se razvodite. Obezbedite adekvatne uslove prilikom ovog razgovora, dovoljno vremena i strpljivost prilikom odgovaranja na dečija pitanja.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Naglasite da roditeljstvo i tate i mame traje sve dok ste vi živi a da brak to ne mora da bude.  Takođe, zajedno saopštite s kim će dete živeti a da će drugog roditelja viđati kada se dogovoritte.  Nemojte davati lažna obećanja ili ono što ste znate da ne možete ispuniti.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

Za dete je važno da zna gde mu je dom. Ukoliko se u domu kod oba svoja roditelja oseća dobro, utoliko bolje. Osećanje doma podrazumeva sigurnost, stabilnost, osećanje da je prihvaćeno upravo takvo kakvo je. Međutim, dete mora znati gde mu je primarni dom kako ne bi bilo zbunjeno ili opterećeno očekivanjima od oba roditelja.