Ovo je vežba u osnovnoj tehnici kreativne vizualizacije.

Prvo zamislite nešto što želite. Za ovu vežbu odaberite nešto jednostavno, što možete najlakše da zamislite kako dobijate. To može da bude stvar koju biste želeli, događaj u kome biste uživali, situacija u kojoj biste voleli da se nađete ili htenje da neke uslove u životu poboljšate.

Sedite ili lezite u udobnom položaju, na mestu gde nećete biti uznemiravani. Potpuno opustite telo. Mislite o relaksiranju svakog mišića pojedinačno, počevši od prstiju na nogama pa do glave, i dopustite da vam “isteče” sva tenzija iz tela.

Photo by Ben White on Unsplash

Dišite duboko i polako, iz trbuha. Odbrojavajte od 10 do 1, polako, osećajući se sve odmornijim sa svakim brojem. Kada se osetite potpuno relaksiranim, počnite da zamišljate to što želite, baš onako kako ga želite.

Ako je to neki predmet, zamislite sebe sa tim predmetom, kako ga koristite, kako mu se divite, kako uživate u njemu, kako ga pokazujete prijateljima. Ukoliko je to situacija ili događaj, zamislite sebe na licu mesta, i da vam se to događa baš onako kako ste to vi želeli. Možete zamišljati šta ljudi govore, ili bilo koje detalje koji će vam sliku učiniti realnijom. Možete upotrebiti relativno malo vremena ili nekoliko minuta da to zamislite – radite kako vam više odgovara.

Uživajte u tome. Trebalo da vam to bude veoma lepo iskustvo, kao kada dete budno sanjari o onome što želi da dobije za rođendan.

Photo by Deniz Altindas on Unsplash

Sada, zadržavajući još uvek ideju ili sliku u mislima, recite nešto veoma pozitivno i afirmativno sebi (glasno ili u sebi, kako vam odgovara) o tome, kao na primer: “Evo me na divnom vikendu u planinama. Kakav predivan odmor”, ili, “Sada imam divan, srećan odnos sa … . Mi stvarno učimo kako da razumemo jedno drugo.”

Ove pozitivne izjave, nazvane afirmacijama, veoma su važan deo kreativne vizualizacije, što ćemo kasnije opširnije razmatrati. Uvek završite vizualizaciju čvrstom izjavom samom sebi: “Ovo, ili nešto bolje, sada se manifestuje za mene na potpuno zadovoljavajuće i harmonične načine, za najviše dobro svih nas.”

Ovo ostavlja prostora za nešto drugačije i čak bolje nego što ste prvobitno zamislili, i podseća vas da ovaj proces funkcioniše samo za dobro svih.

Photo by radu emanuel on Unsplash

Ukoliko se jave sumnje ili kontradiktorne misli, nemojte im pružati otpor ili pokušavati da ih sprečite. Ovo bi im dalo snagu koju inače nemaju. Dozvolite im da prođu kroz vašu svest, i vratite se vašim pozitivnim izjavama i slikama. Ovaj proces sprovodite samo dok vam je to uživanje i dok vam je interesantno. To može trajati pet minuta ili pola sata. Ponavljajte svakodnevno, koliko god često možete.

Kao što vidite, osnovni proces je relativno jednostavan. Da bi se stvarno efikasno primenjivao, obično je potrebno nešto više razumevanja i uvežbanosti.

Važno je opustiti se!

Važno je da se duboko opustite kada počinjete da učite primenu kreativne vizuelizacije. Kada su vam telo i um duboko opušteni, moždani talasi se menjaju i postaju sporiji. Ovaj dublji, sporiji nivo zove se alfa nivo (dok se naše uobičajeno, budno stanje zove beta nivo), i u jeku su mnogobrojna naučna ispitivanja njegovog uticaja i osobina.

Photo by Josh Adamski on Unsplash

Ustanovljeno je da je alfa nivo veoma zdravo stanje svesti, zbog svog odmarajućeg uticaja na telo i um. I što je posebno interesantno, utvrđeno je da je to stanje efikasnije od aktivnijeg beta nivoa u kreiranju stvarnih promena u, takozvanom, objektivnom svetu, kroz primenu vizuelizacije.

Za našu praktičnu namenu ovo znači da, ako naučite da se duboko opustite i primenjujete kreativnu vizuelizaciju, moćićete da ostvarite daleko efektivnije promene u vašem životu, nego što biste to učinili razmišljajući, brinući se, planirajući i pokušavajući da manipulišete stvarima i ljudima.

Ako ste razvili neki određeni način da se opustite, ili da postignete mirno, meditativno stanje, u svakom slučaju koristite taj metod. U protivnom ćete možda želeti da koristite metod koji gore opisan – sporo i duboko disanje, opuštanje svakog mišića pojedinačno, i sporo odbrojavanje od 10 do 1.

Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Ukoliko vam je problem postizanje stanja fizičke opuštenosti, možda biste mogli da učite jogu ili meditaciju, što bi bilo od pomoći. Međutim, uz malo vežbanja opuštanja postićićete savršenstvo.

Naravno, dobrobit iz svega ovoga jeste da će vam duboko opuštanje biti korisno za fizičko i mentalno zdravlje. Posebno je preporučljivo kreativnu vizuelizaciju praktikovati uveče, pre spavanja ili ujutro, odmah po buđenju, pošto su tada um i telo često već duboko opušteni i receptivni.

Najpraktičnije je da to radite ležeći u krevetu, ali ukoliko imate tendenciju da zaspite, onda je najbolje da sednete na rub kreveta ili u stolicu u dubokom položaju sa uspravnom i uravnoteženom karlicom. Ravna karlica pomaže toku energije i olakšava postizanje dubokih alfa talasa.

Kratak period meditacije i kreativne vizualizacije u podne će vas opustiti i odmoriti i ostatak dana će vam sigurno mirnije proteći.