Dijeta sa testeninom je način ishrane o kojem mnogi od nas sanjaju (u svakom smislu): evo kako da je pratite, zašto deluje i pre svega zato što je apsolutno zdrava.

Dolaskom tople sezone i porastom temperatura, vraća se fraza dijeta, ali ove godine ima nešto novo: dijeta sa testeninom je na naslovnicama, što vam konačno omogućava da jedete dobro i uravnoteženo omogućavajući telu da (ponovo) postanete zdravi i fit na potpuno prirodan način (i stoga, kako da telo zaista ima koristi od toga).

Iako se testenina često demonizuje (od strane onih kojima pre svega nedostaju nutritivne baze), konzumirana na zdrav i izbalansiran način ona je najbolji prijatelj zdravlja i tamo gde je potrebna omogućava vam da izgubite težinu bez napora i bez rizika da pribegavate dijetama koje uopšte nisu uravnotežene.

Food dish photo created by timolina - www.freepik.com
foto by timolina – www.freepik.com

Šta je dijeta sa testeninom i kako ona funkcioniše?

Pasta dijeta, ishrana sa testeninom, kao što ime govori, podrazumeva svakodnevnu konzumaciju testenina.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Špageti, pene, farfale, fusili… testenina se može kombinovati sa beskonačnim brojem začina kao što su ekstra devičansko maslinovo ili ulje od semenki bundeve, paradajz sos, mahunarke, povrće, riba, meso, sir. Ukratko: ništa nije zabranjeno.

Pročitajte i ovo: Planiranim obrocima protiv gojaznosti

Jedine dve stvari na koje treba obratiti pažnju su količine i prelivi: pasta dijeta se zasniva na jedenju najviše 80 g testenine dnevno, svaki dan oko mesec dana.

Pasta background photo created by valeria_aksakova - www.freepik.com
Foto by valeria_aksakova – www.freepik.com

Izgubite težinu jedući testeninu

Gubitak kilograma jedenjem testenina je izuzetno zdrav i ispravan način da izgubite višak kilograma.

Prema ekspertima, u stvari, dijeta sa testeninom funkcioniše jer je bogata i raznovrsna; u stanju da zadovolje unos šećera, ugljenih hidrata, proteina, povrća i masti, poželjnije su one od povrća.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Pored svog nutritivnog profila, testenina takođe ima interesantan doprinos metabolizmu; zbog čega se smatra idealnom dijetetskom hranom.

Ako želite da isprobate dijetu sa testeninom, samo sledite tri pravila.

Pročitajte i ovo: Imamo dobre vesti: Testenina ne goji (ako je jedete ovako)

Prvo, kuvanje mora biti al dente kako bi jelo bilo svarljivije. Štaviše, kada se skuva, testeninu treba isprati da bi se eliminisao višak skroba. Ako je moguće, bolje je izabrati testeninu od integralnog brašna jer je bogata vlaknima koja će vam pomoći da se duže osećate siti i podstiče pokretljivost creva.

Image by jcomp on Freepik
Image by jcomp on Freepik

Moramo, dakle, da preferiramo jednostavne, lagane i zdrave sosove: dakle, bez karbonare i slanine, pasta mora biti začinjena obilnim povrćem, ribom ili mahunarkama, začinjena sa kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja po osobi. Videćete da će zamenom sosa prelivom na bazi povrća i proteina jelo povećati zapreminu (sa posledičnim povećanjem sitosti i zadovoljstva), bez povećanja unosa viška kalorija.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Na kraju, testeninu treba jesti bez glavnog jela, koje se prebacuje na sledeći obrok. To je zato što, kao što smo rekli, sam sos za testeninu mora da sadrži sve hranljive materije, dakle povrće i proteine, i na taj način ćete pojesti dobro izbalansirano jedno jelo.

U drugom obroku u toku dana, na vama je da birate da li je ručak ili večera, podjednako jednostavno i zdravo drugo jelo će biti poželjnije.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Na primer, možete se odlučiti za ribu sa povrćem i hlebom, ili supu od povrća i mahunarki, ili nemasno meso sa krompirom i povrćem.