Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme?

Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju – jeda je od saveta o ishrani koji je već postao narodna izreka. Naučnici su proverili da li obilan doručak stvarno može da pomogne da brži izgubimo kilograme.

Neki od najpopularnijih saveta o ishrani poslednjih godina su uglavnom usmereni na vremensko raspoređivanje obroka, uz tvrdnju da to pravi veliku razliku u broju kilograma koje ćemo izgubiti. Dugo se govorilo da ako želite da smršate, najbolje je da jedete obilan obrok na početku dana, a sve kasnije obroke smanjite.

Weightloss photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

Kobasice i kajgana ili pahuljice, pitanje je sad

Logika iza ove teorije je razumljiva, posebno imajući u vidu da skoro svaka ćelija u telu prati isti ciklus od 24 sata kao i mi. Cirkadijalni satovi se nalaze u celom telu i regulišu dnevne ritmove većine naših bioloških funkcija, uključujući metabolizam.

Zbog ovih metaboličkih ritmova, pojedini naučnici su ustvrdili da način na koji sagorevamo obroke varira u različito doba dana. Ovo polje istraživanja naziva se hrono ishrana i smatra se da ima veliki potencijal da doprinese poboljšanju zdravlja ljudi.

English breakfast photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

Obilan doručak i metabolizam

Dve studije iz 2013. godine tvrdile su da konzumiranje više kalorija na početku dana i manje kalorija uveče pomaže da se izgubi na težinu. Ipak, velika nova studija je otkrila da iako relativna veličina doručka i večere utiče na osećaj sitosti i apetit, ona nema uticaj na metabolizam i gubitak težine.

Kako bi istražili vezu između veličine doručka i večere i njihovog uticaja na glad, tim istraživača sa univerziteta u Aberdinu i Sariju sproveo je kontrolisanu studiju na zdravim, ali gojaznim ljudima.

Dinner photo created by gpointstudio - www.freepik.com
foto by gpointstudio – www.freepik.com

Autori studije nisu naveli šta su ispitanici doručkovali

Učesnici su na po četiri nedelje stavljeni na dve vrste dijete – obilan doručak i skromna večera i obrnuto. Ručak je za obe grupe bio isti.

Istraživači su imali preciznu evidenciju svih obroka i tačno su znali koliko kalorija unose učesnici studije. Merili su im metabolizam, uključujući i praćenje količine kalorija koje su sagoreli.

Svi učesnici studije su se pridržavali oba uslova ishrane kako bi se efekat obroka mogao uporediti kod istih ljudi.

Istraživači su pošli od pretpostavke da će obilan doručak povećati sagorevanje kalorija i gubitak težine. Umesto toga, rezultati eksperimenta nisu otkrili nikakve razlike u telesnoj težini ili bilo kakvim biološkim pokazateljima potrošnje energije između dva različita obrasca uzimanja obroka.

Mere potrošnje energije uključivale su bazalni metabolizam (koliko kalorija vaše telo koristi u mirovanju), fizičku aktivnost i upotrebu određenog hemijskog oblika vode koji omogućava procenu ukupne dnevne potrošnje energije.

Takođe, nije uočena razlika u dnevnim nivoima glukoze u krvi, insulina ili lipida. Ovo je važno jer su promene ovih faktora u krvi povezane sa metaboličkim zdravljem.

Mediterranean diet photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

Ako obilno doručkujemo, bićemo manje gladni tokom dana

Istraživanje upućuje na zaključak da način na koji naša tela obrađuju kalorije ujutru u odnosu na veče ne utiče na gubitak težine na način na koji je objavljeno u drugim studijama.

Jedina razlika koja je uočena je bila promena u tome kako su učesnici samoprocenjivali svoj osećaj gladi i slične faktore, kao što je količina hrane koju su želeli da pojedu.

Tokom dana, ljudi koji su jeli obilan doručak prijavljivali su manji osećaj gladi. Ovaj efekat može biti koristan za ljude koji žele da izgube na težini, jer im pomaže da bolje kontrolišu glad i jedu manje.

Farmer man photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Oni koji su obilno doručkovali bili su manje gladni tokom dana

Kao i sa svim istraživanjima, postojala su neka ograničenja za ovu studiju. Učesnici su samo četiri nedelje praktikovali određeni obrazac obroka, a prethodna istraživanja su pokazala da se najveće razlike javljaju tek nakon ovog perioda.

Međutim, činjenica da se ni unesene ni sagorene kalorije nisu promenile tokom četiri nedelje pokazuje da je malo verovatno da bi se telesna težina promenila da je studija bila duža.

Učesnicima u studiji je takođe bilo dozvoljeno da odaberu tačno vreme svakog obroka. Uprkos tome, postojala je zanemarljiva razlika među ispitanicima koji su primenjivali bilo koji od obrazaca rasporeda obroka.

Hronolo ishrana ostaje zanimljiva oblast istraživanja i sve je više dokaza da vreme obroka može igrati važnu ulogu u poboljšanju zdravlja mnogih ljudi.

Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da doba dana kada jedete svoj najveći obrok nije toliko važno za gubitak težine, kao što se ranije mislilo.