Namirnica označena kao dežurni krivac za povećanje nivoa holesterola, a time i pojave srčanih oboljenja, ipak nije toliko štetna, tvrde stručnjaci.

Na povećanje rizika od bolesti srca jaja utiču minimalno, a uz to su i bogat izvor materija koje pomažu pri gubitku kilograma.

Svakodnevno konzumiranje jednog jajeta može povećati rizik od razvitka srčanih oboljenja, ali ne više od jednog procenta, tvrde stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Uzimate li cink? Evo zašto bi obavezno trebalo!

To otkriće doprinosi umnogome razbijanju mita da je u pitanju isključivo štetna namirnica koju ni pod kakvim uslovima srčani bolesnici ne bi smeli da jedu.

Rezultati studije, koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Džons Hopkins, pokazali su da način života, a naročito loša ishrana, pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost doprinose razvoju bolesti srca između 30 i 40 odsto.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

U odnosu na faktore rizika na koje bi moglo da se utiče, poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa, za koje je utvrđeno da u razvoju srčanih oboljenja „učestvuju” i do 70 odsto, jedno jaje ne deluje kao velika opasnost po zdravlje.

Balansirana ishrana

Umesto aktivnog kritikovanja pojedinih namirnica, istraživači smatraju da bi trebalo više skretati pažnju na potencijalne rizike od stresa, naročito hroničnog stresa, fizičke neaktivnosti, kao i konzumiranja brze hrane na uštrb svežeg voća i povrća.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Istraživanje koje je dodatno potvrdilo pretpostavku da zdrave odrasle osobe bez bojazni od rizika po srce mogu jesti cela jaja, u potpunosti finansirao Centar za ispitivanje hranljivosti jaja u Vašingtonu.

Autori studije, međutim, otišli su i korak dalje navodeći pozitivne strane ishrane bogate jajima.

Namirnica označena kao dežurni krivac za povećanje nivoa holesterola, bogata je holinom, organskom materijom rastvorljivom u vodi koja je obično grupisana sa B vitaminima.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Uz betain, koji je takođe prilično zastupljen u jajima, holin se dovodi u vezu sa homocisteinom, aminokiselinom za koju je utvrđeno da povećava rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Nivo homocisteina treba držati pod kontrolom jer povišene vrednosti mogu sugerisati na hronične upale, to jest procese koji ukazuju na srčana oboljenja, pojavu Alchajmerove bolesti i demencije.

Lečenje visokog nivoa homocisteina obično podrazumeva pažljivo doziran unos folne kiseline, to jest vitamina B9.

Izvor proteina

Jaja su odličan izvor proteina visoke biološke vrednosti, a stručnjaci belance smatraju najboljim izvorom tog organskog jedinjenja.

Jaja obezbeđuju 13 esencijalnih vitamna i minerala, uključujući riboflavin i vitamin D.

Ishrana bogata visokokvalitetnim proteinima utiču na lučenje hormona PYY (peptid tyrosin tyrosin) koji mozgu šalje informaciju o sitosti.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

To je veoma korisna informacija za sve one koji pokušavaju da smanje telesnu težinu. Samo 75 kalorija, koliko ih ima jedno jaje, može biti užina ili manji obrok koji će pružiti osećaj sitosti.

U jajima takođe ima omega 3 masnih kiselina, koje su sastavni deo svakog izbalansiranog režima ishrane.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Budući da belanca čine gotovo samo proteini, ne moraju ih izbegavati čak ni osobe kojima je određena ishrana siromašna mastima ili imaju povišen holesterol.

Za ljubitelje jaja rezultati studije došli su kao olakšanje jer napokon mogu bezbrižno da uživaju u omiljenoj hrani, zaključili su stručnjaci.