Fascinantna je već sama delikatnost i uzanost regije tela, vrata, u kojoj se smešta tako moćan energetski centar, razvojno – prvi od tri, koji nas uvodi u duhovnu sferu našega bića.

Između trupa i glave, razmenu svega što je bitno u nama i za nas, obaviće ovaj uski prolaz. Preko njega će se razmeniti, u njemu će se susresti, i baš tu će se desiti prva interakcija naših misli i emocija.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Nosilac je puteva za unos hrane i vazduha u ljudski organizam. Pored glasnih žica koje ća nam omogućiti govor u spoljašnju sredinu, u sebi smešta i važnu žlezdu, štitnu žlezdu, kojom regulišemo metabolizam tela, odnosno doslovno, kojom određujemo ukuoan nivo energije u telu.

Dakle, koliko su široki, daleki ili ograničeni naši mentalni horizonti, vidi se upravo po pokretljivosti vrata.

U grlu je smešten naš glas. Moćno sredstvo kojim najavljujemo svoje postojanje na ovom svetu još od prvog dana rođenja. Doslovno, glasom se borimo za svoja prava već od početnog samostalnog dodira sa svetom. Svima nam je poznato koliko je važno pravo glasa i kakav je osećaj neslobode, sputanosti, ljutnje i frustracije kada ga za nešto nemamo.

Zdravlje grla i svih organa koji su u njemu smešteni, direktno je povezano sa nesputanošću prava na glas i moći za izražavanjem.

U samom grlu, zapravo u njegovoj bazi, gde je sa kičmom spojen na trećem vratnom pršljenu, nalazi se peti energetski centar, vrtlog ili čakra, sanskritskog naziva Vishuddha (Višuda), koja bi se doslovno mogla prevesti kao ‘‘kristalna jasnoća‘‘ ili ‘‘naročita čistoća‘‘. To je prvi centar kojim se uvodimo u duhovne sfere svoga bića i gde sve naše prethodne osvešćenosti (samopouzdanje, samopoverenje, osobni talenti, sposobnosti, kreativnosti, ljubav prema sebi i drugima) traže svoj lični i jedinstveni izraz.

Nije slučajno nazvan centrom pročišćavanja, jer će se ovde desiti oslobađanje od svih usvojenih ili nametnutih spoljašnjih formi življenja, koje osobu ne vode ka ličnom samoostvarenju na upravo takav, ličan i njen način.

Aktivnost ovoga centra direktno je vezan za komunikaciju, i to na svim nivoima: sa sobom, sa svojim unutrašnjim bićem i potrebama, sa svojim zahtevima, mislima, emocijama; sa drugima i svime što sredina nosi. Komunikacija dakle uključuje razmenu informacija, a da bi se ona desila, potrebna nam je moć slušanja, a zatim i govora, verbalnog izražavanja. Ako je bilo koji od ovih aspekata prenaglašen, dolazi do otežane razmene informacija.

Preterano ćutljivim ljudima, čija je veština slušanja adut, mogu biti pasivni, s manjkom energije, životnosti za akciju.

Pored komunikacije, ovo je centar samospoznaje i samoidentifikacije. Ovde se osoba prvi put prepoznaje sa svojim istinskim ograničenjima i počinje da razlikuje one koji su joj nametnuti od onih koje je postavila sama sebi. Pažljivim samoposmatranjem, čovek ovde uočava ono što on stvarno jeste, ono što je njegova prava priroda i potreba, ono što od sebe želi, i način na koji to želi, i razgraničava ga od onoga što je do tada o sebi mislio da, recimo, ‘’mora’’, ‘’da tako treba’’, da ‘’je to sada na redu’’, da ‘’tako svi rade’’.  Lična kreativnost, zato, ovde preuzima vođstvo! Čovek dobija mogućnost da se izrazi i poistoveti sa onom slikom o sebi za koju stvarno veruje da ga u potpunosti oslikava, da je to on, ono što o sebi i za sebe oseća na tako iskrenom nivou, da na toj postojećoj slici više ništa ne može da nedostaje.

Usvojene forme se povinuju i prilagođavaju ličnoj snazi i ustupaju mesto unutrašnjem Ja koje osoba u sebi već nosi, ali je otvorena da ga prepozna tek u određenoj fazi svoga života i to onda kada oseća da je spremna za ovaj svet onoliko koliko je i on za nju. Sve se ovo naravno dešava kada se razgraničimo sa nametnutim, kada lični glas u nama nadjačava glasove mase.

Ako se ono o čemu smo do tada slušali, a kasnije i sami u to verovali, više ne uklapa u ono što o sebi i svetu oko sebe osećamo i mislimo, a naša je iskrenija priroda, glas ili naš unutrašnji zov neće biti prigušen i ućutkan spoljašnjim pozivima. Na ovaj način osoba već pokreće pitanje svog autentičnog unutrašnjeg a životnog poziva, odnosno životne svrhe.

Spoznati, takoreći, zašto smo ovde, šta je to što ćemo naučiti i dati svetu kroz svoje postojanje, otvara se upravo razvojem svesnosti na nivou ovog energetskog centra.

Kroz nesputanu grlenu čakru, u prilici smo da verbalizujemo, a zatim i ostvarimo želje, žudnje, potrebe, osećanja, misli, ideje.

Ovo je zapravo prvi trenutak kada dolazi do mogućnosti materijalizacije istih. Kada je otvoren, grleni energetski centar vodi osobu ka unutrašnjem vidu, sposobnosti da istovremeno sagledava svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, i time stiče jasniju sliku o sebi i svetu u kome je. Ova moćna raščišćavajuća čakra uči nas da, tako zvana, negativna iskustva konačno sagledamo u svetlu ličnog učenja, savladanih lekcija i razumevanja, a odakle dalje razvijamo svoju jedinstvenu životno-iskustvenu mudrost.

Osoba može imati doživljaj da se zaista i iskreno ostvaruje, slušajući svoj unutrašnji glas i impuls, što će je vremenom činiti sve zadovoljnijom i u miru sa sobom. Kada čovek pomišlja da nije uspeo u životu, dogodilo se da nije pratio sebe, ili je od sopstvenog poziva suviše rano odustao.

Istina je uvek jedna, ona koju nosite unutar sebe. Njen zadatak nije da se nužno poklopi sa istinama drugih, ali se sa njima može uklapati, slagati, dopunjavati, rezonirati na sličnom ili istom nivou.

Ono što blokira slobodan protok energije kroz Višudu su strah i osećanje krivice. Kada ne verujemo dovoljno sebi i onome što u sebi nosimo, onome što osećamo i mislimo u vezi nečega, strah preuzima da nas vodi. Strah od reakcija sredine, nama značajnih drugih, od toga kako će nas neko, ne samo videti, nego i prihvatiti, da li će nas osuditi, odobriti ono što imamo dati ili reći, počinje da diktira našu otvorenost. Neretko je sve to praćeno i osećanjem krivice: Ako radim onako kako ja želim i osećam da je to za mene dobro možda ću odstupiti od onih sa kojima sam, zbog čega mogu misliti da ih izdajem.

To ”sobom” je ono što osećamo, predosećamo, naslućujemo, želimo, što nas ispunjava, čini zadovoljnima, i znamo da bez toga nismo u potpunosti svoji. Ako se spoljašnje identifikacije uklapaju sa ovim unutrašnjim, onda je sve u redu. Ako ne, vreme je da se preispitate.

Kako je Višuda odgovorna za čulo sluha, akciju govorenja i zvuk kao opštu pojavu u prirodi, svi problemi na ovim nivoima, vezani su za njenu nedovoljnu aktivaciju i otvorenost. Telesno, ona energetski snabdeva i time određuje vitalnost, zdravlje i stanje u kome su vrat, vilica, jezik, usta, zubi, jednjak, dušnik, štitna žlezda.

Svako neispoljavanje ili delimično ispoljavanje sebe, svojih emocija, misli, iskrenosti, svoje svrhe, odraziće se na ove ili neki od ovih organa.

Element u prirodi koji odgovara ovom energetskom centru je prostor ili etar (kroz koji se zvuk i prostire). Odgovarajuća boja mu je plava, a na muzičkoj skali rezonira sa notom G ili Sol. Aktivira se bidža (osnovnom ili semenom) mantrom Ham. Blizu Višuda čakre nalazi se mali energetski centar Lalana čakra, smeštena na samom kraju, u korenu gornjeg nepca. Ovu čakru je moguća aktivirati pritiskom vrha jezika na gornje nepce, ali što bliže grlu. Na ovaj način izvodite Khecari (Kečari) mudru, i idealno ju je aktivirati pri izvođenju Matsyasane (položaja ribe). Lalana je odgovorna za naše osobine poštovanja, samokontrole, ponosa, zadovoljstva, časti, postojanosti, odbrambenosti.

Da biste pokrenuli razvoj svesnosti na nivou grlenog centra:

– Pozabavite se samoposmatranjem

– Zapitajte se koliko ste iskreni prema sebi

– Da li radite ono što se od vas traži, ili ono što vi stvarno od sebe želite

– Izražavate li otvoreno šta mislite i osećate

– Slušate li sebe i druge pažljivo

– Bojite li se osude i mišljenja drugih i da li je to važnije od vaše prave prirode

– Tražite li da se čuje vaš glas i tražite li svoja prava, ili se samo povinujete

– Jeste li ispunjeni i zadovoljni sobom i ostvarenim

Praktikujte Ujjayi (uđaji) disanje

U ovom disanju postepeno produbljujete i usporavate protok vazduha, tako što dišete na nos. Ovo je doslovno disanje grlom, te iako dišete na nozdrve, osvestite grlo i predeo u visini grlene jabučice. Na tom mestu zamislite manji otvor kroz koji vazduh prolazi pri udahu i izdahu, tako da čujete šušteći zvuk. Da biste bolje osvestili grlo, dok izdišete izgovarajte zatvorenih usta, glasan i dugačak slog HA. Kroz tako osvešćen otvor izvršite i udah.

Osvestite Jalandhara Bandhu (đalandara bandu), čvor ili ključ u telu koji aktivirate privlačanjem brade ka grudnoj kosti, tako da se vrat sa svoje zadnje strane istegne.

Ovu bandu je najbolje osvestiti iz sedećeg položaja prekrštenih nogu ili iz lotus položaja. Prethodno ispravite leđa, povucite blago pupak ka kičmi, pa zaključajte bradu ka grudnoj kosti. Položaj se može intenzivirati i tako što dlanove naslonite na kolena na koja nastavljate vršiti pritisak, i odatle još dodatno uvlačite stomak u pravcu kičme, a bradu još bliže privučete ka grudnoj kosti.

Setu Bandhasana – položaj malog mosta ili Urdhva Dhanurasana – položaj visokog mosta

Sanja Petković
Sanja Petković

Ležeći na leđima, privucite pete ka sedalnom delu; šakama možete dohvatiti skočne zglobove ili pak na lakši način- samo postaviti ruke ispod leđa na pod, ispravljenih laktova i sastavljenih dlanova. Odići sedalni deo i zadržati stopala i kolena u širini kukova. Za tzv. veliki most, potrebno je iz ovog položaja malog mosta postaviti šake ispod ramena, odići se na teme glave, a potom zadržati oslonac samo na šakama i stopalima. Pri vraćanju, prvo spustiti teme glave na pod.

Ustrasana – položaj kamile

ustrasana

Stojeći na svojim potkolenicama, skupite kolena u širinu kukova i razdvojte stopala na istu tu širinu; opustite sedalnu regiju i aktivirajte stomak. Dovoljno je samo potiskivati kukove na napred dok šake držite na struku ili pozadi na donjem delu leđa. Gornji deo leđa će se postepeno izvijati, do trenutka kada budete komotni u tome da dohvatite svoja stopala. Za ovu asanu je potrebno vreme i ne treba je požurivati. U početku je sasvim dovoljno samo potiskivanje kukova na napred bez potrebe da se dohvate stopala. Ako se osećate stabilno i komforno, zabacite glavu u nazad i radite Kečari mudru.

Matsyasana – položaj ribe

matsyasana

Ležeći na leđima, sastavite stopala i kolena, šakama obuhvatite bočnu stranu butina, laktovima pritisnite pod tako da vam se grudni koš odigne od poda, a teme glave se nasloni na podlogu. Jezikom pritisnite gornje nepce (kečari), kako biste smanjili lučenje pljuvačke. Položajem ruku, dozirate intenzitet položaja – one mogu ostati naslonjene na laktove, odvojene od poda tako što sastavljene dlanove postaviti u predeo srca, ili pak izdužite ruke iznad glave. Noge mogu biti i u položaju lotusa, čime se asana dodatno intenzivira, ili su vam pak i noge i ruke odignute od poda, tako da se oslonac zadržava samo na temenu glave i sedalnom delu.

Halasana – položaj pluga

halasana (1)

Krenite iz položaja ležeći na leđima. Ispod gornjeg dela leđa, vrata i glave, možete postaviti ćebad. Odgurnite se šakama o pod, tako da vam noge pređu preko glave. Stopala ne moraju dodirnuti podlogu i kolena mogu ostati savijena ili ih možete osloniti na čelo. U položaju je važno da možete disati produbljeno i bez velikog napora, kao i da u predelu vrata i glave ne osećate veliki pritisak.

Karnapidasana – kraljevski plug (položaj kolena uz uši)

karnapidasana

Iz Halasane, spustite kolena uz uši ka podlozi. Idite dokle osećate da vam prija, tako da se disanje obavlja neometano u asani. Po mogućstvu, pete ostaju sastavljene, a prednja strana stopala pritiska podlogu.

Urdhva Padmasana – lotus iz stoja na ramenima i vratu

urdhva padmasana

Ova asana je zahtevnija samim tim što podrazumeva da noge možete postaviti u lotus položaj. Izvodite je iz položaja sveće, odakle ukrštate noge. Kolena zatim naslonite na dlanove i pustite da oslonac ostane samo na vratu, potiljku i ramenima.

Saralamba Sarvangasana – sveća sa osloncem u koju je najlakše ući iz Halasane.

saralamba sarvangasana (1)

Poduprite odatle šakama leđa, tako da dlanovi imaju tendenciju da se vremenom približavaju lopaticama, a laktovi da se međusobno približavaju. Odignite noge ka plafonu. Važno je da postepeno povećavate ugao nogu u odnosu na pod i redu je da je on u početku manji (45 ili 60 stepeni). Pored trudnoće, ova asana je kontraindikovana kod osoba sa prekomernom telesnom težinom, kod visokog krvnog pritiska i u prva tri dana menstruacije.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.