Iako je orgazam često sinonim za zadovoljstvo, naše telo ponekad može reagovati na njega na iznenađujuće načine. Određeni apsolutno nesumnjivi simptomi bi zapravo bili „prirodna“ reakcija na ovu toliko traženu senzaciju tokom veze.

U carstvu telesnog zadovoljstva, orgazam dominira, donoseći sa sobom mnoštvo neočekivanih senzacija i emocija. Daleko od efemernih zadovoljstava, ponekad može ustupiti mesto iznenađujućim reakcijama, istražujući tako složene meandre našeg tela i našeg uma.

Image by Racool_studio on Freepik

Glavobolje

Dešava se, paradoksalno, da vrhunac zadovoljstva prati pulsirajuća glavobolja. Ovaj fenomen, iako privremen, može poremetiti post-orgazmičku nirvanu, ostavljajući stručnjake zbunjenim oko njegovog porekla. Neki iznose hipotezu o naletu adrenalina tokom čina, dok drugi istražuju misterije neuroloških reakcija.

Suze radosnice

Nakon ekstaze, neki se mogu naći preplavljeni poplavom emocija, što može dovesti do suza. Ovo iskustvo, daleko od toga da bude manifestacija nevolje, često odražava intenzivno i duboko pozitivno emocionalno oslobađanje. To je trenutak kada srce, ispunjeno zadovoljstvom, preplavi talas čiste sreće.

Neizreciva euforija

Za mnoge je orgazam sinonim za neopisivu euforiju. To je uzlet u nebesa blaženstva, gde je svako vlakno bića obavijeno čahurom blaženstva. U ovom stanju brige nestaju, ustupajući mesto osećaju punoće i potpunog zadovoljstva.

Čudno kijanje

Nakon ekstaze, neki bi mogli iznenada da kijaju, reakcija koja je u najmanju ruku čudna, a opet vrlo stvarna. Ova manifestacija, iako retka i često neobjašnjiva, pokazuje složenost neuroloških veza koje su utkane između zadovoljstva i telesnih refleksa.

Drhtavica

Nakon orgazma, nije neuobičajeno da se oseti drhtanje u udovima, opipljivi znaci oslobađanja nagomilane napetosti. Ovi šokovi, daleko od toga da su uznemirujući, pre su dokaz dubokog smirenja koje prati paroksizam zadovoljstva.

Simptomi gripa

Za nekoliko retkih pojedinaca, orgazam može da izazove niz simptoma sličnih gripu, u fenomenu koji se zove sindrom post-orgazmičke bolesti. Ove manifestacije, iako neuobičajene, ističu beskonačnu raznolikost fizioloških odgovora na ekstazu.

Nedostatak orgazama kod žena

Za mali procenat žena, orgazam ostaje neuhvatljiva enigma, daleki horizont gde kontrakcije karlice izmiču njihovom dometu. Ali budite sigurni, orgazam nije božanski dar rezervisan za nekoliko odabranih; „To je veština za sticanje“, kaže seksualni terapeut Vanesa Marin.

Kao i svaka umetnost, orgazam zahteva vreme, strpljenje i pre svega praksu. Vanesa Marin upoređuje orgazam sa stranim jezikom: morate naučiti njegove suptilnosti, nijanse, pre nego što ga u potpunosti savladate. Nemojte se obeshrabriti ako još niste stigli do ovog sedmog neba, jer uz malo vežbe sve je moguće.

Samostalno i partnersko istraživanje

Kada dođe vreme za istraživanje, neophodno je da se mentalno oslobodite i otvorite novim iskustvima. Prema Lori Minc, poznatom psihoterapeutu i ​​seksoterapeutu, psihološka blokada je često glavna prepreka koju treba prevazići. Bilo solo ili sa partnerom, ključno je da identifikujete tipove stimulacije koji vam najviše odgovaraju i istražite puteve koji vode do vašeg krajnjeg zadovoljstva.