Kosa vam se brzo masti? Danas je operete, a sutra već pretvori se u froncle? Da biste izgledali uredno, lepo i sveže, perete kosu svaki dan? Zvuči poznato?

Mnogi od nas bore se sa svakodnevnim pranjem kose jer nam se kosa brzo i lako masti, ali kako je uvek bolje sprečiti, nego lečiti, rešili smo da se vratimoo na početak i dođemo do korena problema, kako bismo uspeli da se zauvek rešimo ovog velikog i opterećujućeg problema.

Dakle, predlažemo vam šta biste mogli da prestanete da radite, a što bi moglo da bude uzrok vaše masne kose.

Pročitajte i ovo: Izbor od 15 najboljih parfema za kosu

#1 Previše često dodirivanje kose

Kao i stalno dodirivanje lica, petljanje sa kosom – koketno ili iz dosade – prenosi ulja iz vaših prstiju na vaše vlasi.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Takođe, pokušajte da lepo zamolite svog partnera da malo manje dodiruje vašu kosu u krevetu ili van njega, mada je to zaista lep ljubavnički gest – osećaj jeste lep, ali ne čini da vaša kosa izgleda lepo ujutro kad se probudite.

#2 Prečesto pranje kose

Da, pereš kosu svakodnevno da očistiš masnoću s nje i da bi ti kosa bila uredna i lepa, ali ne, ne pomaže.

Nažalost, svakodnevno šamponiranje kose može da ukloni prirodna ulja sa vašeg vlasišta – tako da koža glave u tom slučaju proizvodi mnogo više ulja nego uobičajeno da bi nadomestila skinuta prirodna ulja. Pokušajte da manje perete kosu, bar svaki drugi dan, najviše dva do tri puta nedeljno. Vaša kosa će vam dugoročno biti zahvalna.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Znamo da nije prijatno biti masne kose, naročito kada ste navikli da vam je stalno besprekorno čista i lepršava, ali ima frizura koje mnogo bolje stoje kada kosa nije sasvim čista, kao što su punđa i rep. Sve je to za vaše dobro na duge staze.

Photo by Zoran Zonde Stojanovski on Unsplash

#3 Prekomerna upotreba regeneratora

Budite oprezni sa korišćenjem regeneratora.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Možda koristite regenerator koji je pretežak za vaš tip kose, što može da izmori vašu kosu i opusti je. Ili ga možda ne isperete ispravno, što je drugi najčešći krivac za mašćenje kose. I na kraju, izbegavajte stavljanje regeneratora na celu kosu. Usredsredite se samo na krajeve, kako biste sprečili mašćenje korena kose i gubitka volumena.

#4 Preterano češljanje kose

Previše češljanja ili četkanja kose može da podstakne proizvodnju ulja, što na prvi pogled može da izgleda sjajno, ali uskoro kosa postaje masna.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Opet, držite se češljanja krajeva, ako imate naviku opsesivnog češljanja kose. Najbolje da se rešite ove loše navike zauvek. Dakle, češljajte kosu samo jednom (ujutro i uveče) do dva puta dnevno, ako hoćete da sprečite preterano mašćenje kose.

Photo by Abigail Keenan on Unsplash

#5 Koristite prljavu četku za kosu

Vaša četka za kosu može da sadrži sve vrste prljavština – od nakupljenih ustajalih proizvoda za oblikovanje kose do prašine, a to su samo najočiglednije prljavštine.

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

Četka začepljena prljavštinom samo će istu prebaciti na kosu, čineći je prljavom tek što ste je oprali. Zato, vodite računa o higijeni vaše četke za kosu. Dobro je operite i dezinfikujte jednom nedeljno.

Photo by Brooke Winters on Unsplash

#6 Četka za kosu je prepuna vlasi kose

Higijena je pola zdravlja i lepote!

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Dlakava četka možda ne izgleda kao prestupnik, ali ako je vaša kosa masna (inače, ne biste ni čitali ovaj članak) pomoću četke koja je začepljena starim, otpalim dlakama, samo ćete prebaciti masnoću sa starih vlasi nazad na vašu čistu kosu. Čist promašaj. Dakle, četka uvek treba da je čista i uredna.

Photo by Lauren Roberts on Unsplash

#7 Koristite pogrešne proizvode

Lako vas zavedu reklame za nove proizvode u sjajnim pakovanjima, a uopšte nisu za vas?!

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Možda birate proizvode za oblikovanje koji nisu kompatibilni sa vašom kosom. Izbegavajte one koje obećavaju “sjaj” i “vlagu” i potražite lagane formule, koje bi bolje odgovarale suvim ili umornim tipovima kose.

Photo by Ben White on Unsplash

#8 Proizvodi za oblikovanje kose koji zahtevaju detoksikaciju

Proizvodi za oblikovanje kose mogu da uzrokuju začepljenje vlasišta, a potom i samih vlasi kose.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Ako ste ovisni o korišćenju šampona za suvo pranje kose, poput većine osoba koje pate od problema masne kose, možda ćete da poželite da detoksirate svoju kosu koristeći dva do četiri puta mesečno šampon za čišćenje ili prirodne proizvode osmišljene za ljušćenje vlasišta. To je kapija za vašu zdravu kosu.