Muče li vas iznenadni napadi gladi? Mrzite li sebe zbog toga što ne uspevate da im se oduprete? Niste jedini!

Taman pomislite kako ste fino večerali, sve kako treba, malo proteina, malo više povrća, sve zdravo i malo kalorično, a opet, solidno hranljivo i bogato vitaminima, vlaknima i mineralima, dovoljno ukusno da zadovoljite oči, nepca i creva, kad ono, posle nekog vremena, proradi vam crv u glavi, potom se naglo spušta u stomak, prorade i creva, i počinjete da osećate iznenadnu i ničim izazvanu glad koju morate da utolite o-d-m-a-h ili ćete skončati od neidržive kombinacije gladi i nervoze.

Otkud se pojavljuju ti suludi napadi gladi i kako se (iz)boriti sa njima? Kako znamo da ova tema muči mnoge, hajde da se pozabavimo njome i stanemo joj na put jednom za svagda.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Iznenadni napadi gladi mogu da imaju biološke ili psihološke uzroke. Ovom prilikom želimo da objasnimo zašto se pojavljuju i kako da ih se rešimo, ili bar da ih umanjimo.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Kako im samo ime kaže, osnovna karakteristika napada gladi je da iznenadno stižu, i to, u najmanje očekivanim situacijama. Često se javljaju baš u onim tihim trenucima, kada nam se čini da nam je um konačno utihnuo i da se odmara. Pre svega, treba da znate da napadi gladi mogu da budu posledica loših navika u ishrani ili stanja nervoze.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

U ovom slučaju, nije do apetita zbog stvarne gladi i potrebe za hranom, već se radi o tome da vam je potrebno da se osećate ispunjeno i zadovoljeno, sa psihološke tačke gledišta. Zato je važno da znate zašto dolazi do napada, takozvanog, nervnog gladovanja i šta je potrebno da naučite kako biste mogli da njima upravljate.

Imate li pogrešne navike u ishrani?

Prvo što treba da proverite je u koje doba i koliko često dolaze napadi gladi. Da biste shvatili da li su to čisto biološki uzroci, trebalo bi da budete svesni količine dnevnih hranljivih materija koje unosite.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Ako jedete hranu sa malo hranljivih sastojaka ili unosite oskudnu količinu potrebne hrane, tada napad gladi može biti alarmni signal koji dolazi iz vašeg tela. Očigledno ne brinete dovoljno o tome.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Generalno, nedostatak složenih ugljenih hidrata i proteina može prebrzo da vam isprazni stomak.

Mogući psihološki uzroci

U slučaju da vam je jasno da previše jedete, napad gladi može da ima psihološke uzroke. Obratite pažnju na emocije koje osećate dok imate napad gladi i u trenucima koji im prethode. Često su to dosada, usamljenost, tuga ili bes.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Odmah nakon napada, kad se najedete i mahnito napunite stomak svim i svačim čega se dohvatite, i to, u nerazumnim i potpuno nepotrebnim količinama, verovatno je da ćete osećati krivicu. I tu sad dolaze one čuvene rečenice – šta mi je ovo trebalo, vidi kako sam se prejela, kako sam debela, koliki mi je stomak, a tek zadnjica, prava sam svinja… i slično samoousuđivanje i nabijanje osećanja krivice, kao da vam nije bilo dovoljno sve ono što ste strpali u sebe. Namerno neću da kažem – pojeli, jer jede se kad je čovek gladan, racionalno i smisleno, što u ovom slučaju nipošto nije bio slučaj, to znamo i vi i ja.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Kad jednom shvatite osnovnu emociju, mogli biste da razumete uzroke nastanka napada gladi i zameniti hranu nečim što bi moglo da bude korisnije emociji koja se u vašem biću javlja.

Da li koristite hranu kao način borbe protiv stresa?

Napadi gladi često mogu da budu signal posebno stresnog perioda u kojem je vašem telu potrebno da se uteši i da preuzme dodatnu energiju. U stvari, oslobađanje kortizola, hormona stresa, podstiče apetit posebno za masnom ili slatkom hranom jer takva vrsta hrane smanjuje percepciju stresa.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Ako otkrijete da je to pravi razlog vašeg prejedanja, trebalo bi da se više posvetite sebi kako biste uspeli da pronađete neki drugi, manje loš način, odnosno, za sebe bolji način procesuiranja teških emocija. Jer stres nije nešto što dolazi spolja, stres je vaš način reagovanja na spoljne situacije i sadržaje kojima ste izloženi. Potrebno je da pronađete asertivni način reagovanja na spoljne sadržaje i neprijatne situacije u kojima možete da se nađete. Dakle, nije do drugih, do vas je. Poradite na sebi i svom načinu reagovanja na spoljna dešavanja.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Ukoliko ne uspevate da sami pronađete po sebe dobar način reagovanja na neprijatne sadržaje spolja, slobodno potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći da dođete do prihvatljivog načina reagovanja na lakši način. Nijedan psihoterapeut neće vam dati gotovo rešenje, već će vam pomoći da ga sami lakše i brže pronađete u sebi. Time će i vaše zadovoljstvo sobom i ispunjenje biti veće, a i stomak će vam biti zahvalan.

Kako da prestanete da patite od iznenadnih napada gladi?

Ako napadi gladi potiču iz čisto bioloških uzroka, možete da se oslonite na nutricioniste koji vam mogu dati smernice o hranljivoj i ukusnoj hrani koja može nadopuniti vašu ishranu.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Pre toga, bilo bi dobro da odete kod endokrinologa kako biste proverili da li postoji neki hormonalni poremećaj koji može da bude uzrok pojave napada gladi, što vrlo često može da bude slučaj, naročito kod žena 35+.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Ako ste otkrili da su uzroci uglavnom emotivne prirode, umesto toga treba da se zaustavite na onome što proživljavate da biste razumeli uzroke i promenili navike.

U međuvremenu, kada dođe do nervozne gladi, mogli biste početi analizom emocija koje je prate, a zatim odvratiti pažnju nečim što vam se sviđa ili jednostavno, oprati zube. Zanimljivo je da će osećaj paste za zube u ustima smanjiti potrebu za jedenjem.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Pored toga, možete umesto zaglavljivanja u frižideru početi sa brisanjem prašine po kući, sređivanjem stana, nameštanjem posteljine ili nekim drugim poslom u kući koji obično odlažete. Ni peglanje ne daje loše rezultate.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Šetanje psa je uvek odlična ideja, a i prija zdravlju! Ako posle toga čak i stvarno budete gladni, nije neka naročita šteta jer ste zaista potrošili izvestan broj kalorija.