Institut Servantes u Beogradu u četvrtak, 9. jula, svečano u 19.00h predstavlja izložbu domaćeg autora, Dušana Rajšića, člana ULUS-a, pod nazivom „Quixotes“, povodom obeležavanja 400  godina od objavljivanja ovog remek dela španske i svetske književnosti.

Imagen2

Izložbu čine tri slike na zidu i šest skulptura inspirisane Don Kihotom, vitezom tužnog lika urađene u posebnoj tehnici koju je osmislio sam autor.

Izložbu će svečano otvoriti direktor Instituta Servantes, g-din Enrike Kamaćo Garsija i umetnik, Dušan Rajšić. Izložba će biti otvorena do 8. septembra.

Radno vreme galerije radnim danima od 10.00 do 22.00h i vikednom od 12.00 do 19.00h. Ulaz slobodan.

Dušan Rajšić je inspirisan već punu deceniju likom Don Kihota, „veleumnim plemićem iz Manče“. U svojim slikama i skulpturamapokušava na svoj, likovni način, da pronađe odgovore na brojna pitanja i teme koja proizilaze iz knjige. Jedno od osnovnih pitanja je da li realno nadmašuje fikciju ili fikcija pobeđuje realnost.

Svojim likovnim delima Dušan Rajišić pokazuje da Don Kihot nije običan, jednostavan, statičan i konačan lik. Naprotiv, svojim likovnim delima umetnik pokazuje koliko je Don Kihot uvek aktuelan i danas u savremenom svetu.

Sam  umetnik kaže: „Servantes mi je zadao temu, a ja sam sa olovkom u ruci, umesto mača, ostavio ovaj trag, lutajući po belini papira. Posvećujem ovu izložbu svima koji se bore protiv vetrenjača, koje pokreću ohole i neuhvatljive sile zla.“ Umetnik svoje skuplture pravi od bronze i terakote i dodaje: „Don Kihot mi odgovara kao lik, zanima me njegova tajna. Da li je lud ili lucidan? Dok ga crtam kao da crtam sebe.“

I da bi podsećao na Don Kihota umetnik oblači poseban kostim namenjen susretu sa publikom.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.