Boje u prostoru su važne sa aspekata dizajna enterijera. Izbor boja važan je i za zdravlje. Mogu biti tople i hladne. Da biste odabrali prave boje za svoj dom, potrebno je znati kako one utiču na prostor i raspoloženje.

Stručnjaci napominju da boje mogu smanjiti stres, ili mogu da pomognu da u spavaćoj sobi utonete u miran san. Dizajneri koriste izraze kao što su tople i hladne boje.

Tople boje su narandžaste, crvene, žute i kombinacije tih i sličnih boja. Kao što ime sugeriše, tople boje potstiču na pozitivno razmišljanje. Vizuelno, tople boje izgledaju kao da se približavaju (kao i tamne boje), zbog čega se često koriste za velike prostorije, kada želimo da one izgledaju prostranije i udobnije.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Ako imate veliku spavaću sobu i želite da ona izgleda intimnije, jedna od toplih boja je terakota.

Hladne boje su plava, zelena, svetlo ljubičasta, a deluju umirujuće i nežno. Za razliku od toplih boja, koje podsećaju na toplinu i sunčevu svetlost, hladne boje asociraju na vodu i nebo, čak i led i sneg. One vizualno izgledaju kao da se povlače te su odličan izbor za male prostorije koje treba da izgledaju veće i prostranije.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Boje i emocije

Tople boje su povezane s pojačanim emocijama i strašću, kao i s radošću i razigranošću. Pomislite na intenzivno narandžastu boju ili duboku, bogatu crvenu. Tople boje koristimo za prostor u kome ima puno aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo dobar vid i šta da radimo kad ga izgubimo

Hladne boje utiču da se osećate mirno, opušteno i osveženo, i zbog toga se hladne prirodne nijanse najčešće koriste za spavaće sobe i kupatila, mesta gde možemo da se opustimo.

Zbog percepcije boja, često se možemo osećati kao da nam je hladno ili toplo.

Ako živite na području s toplom klimom u većem delu godine, možda biste radije ukrašavali prostor s hladnijim bojama. Isto tako, ako želite osećaj topline u svom domu ili određenom prostoru tople boje mogu biti od pomoći.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Učinak koji boje imaju na svetlost može biti još važniji od temperature, a to zavisi od toga koliko je boja svetla i „lagana“. Svetlije boje reflektuju više svetlosti nego tamnije, dublje boje i predstavljaju dobar izbor, ako želite dodatno osvetliti prostor koji je pod slabim dnevnim ili veštačkim svetlom.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Ako prostorija prima previše svetlosti i želite je smanjiti, odaberite tamnije boje, bilo tople ili hladne.

Kreiranje skladnog kolorita u prostoru

Važna stvar o kojoj  bi trebalo razmišljati kada je uređenje prostora u pitanju je izbor boja.

Ako želite da bude udobna, upotrebite tople boje, kao dominantne i dodajte nekoliko elemenata, koji uključuju hladne boje (ili obrnuto). Kao i kod svakog dizajna važno je imati sklad i kontrast.

Pročitajte i ovo: Kiseli kupus, esencijalni probiotik – sve o njegovim svojstvima i koristima

Pri izboru boja koje ćete koristiti pri uređenju doma, važno je da se razmisli o raspoloženju koje želite da kreirate, odnosno, želite li da se osećati lagano i prozračno ili intimno.