Godina od 12 meseci i 12 dobrih odluka da se nađemo sa zdravijim, bogatijim i održivijim životom. Šta mislite? Hajde da probamo! Šta vam teško?!

Evo nas, ponovo je vreme da zapišemo na papir nove ciljeve, dobre namere i želje da se pretoče u stvarnost u narednih 12 meseci.

Pročitajte i ovo: Razorna moć navike i vežbe za kreativnije življenje

Campeggi.com, vodeći portal u Italiji za kampove i turistička naselja, predložio je 12 dobrih odluka koje treba sprovesti u praksi, iz meseca u mesec, kako bismo se na kraju godine našli sa zdravijim, održivijim životom bez stresa. Da li želite da probate? Hajte, šta vam teško?!

Januar: Naučite nešto novo

U životu nikada ne prestajete da učite, ali ponekad dnevna rutina ograničava učenje i radoznalost i zato je važno posvetiti nekoliko trenutaka, tokom nedelje ili meseca, učenju nečeg novog. Zato je najbolje da to unesete crno na belo među svoje dobre namere.

Pročitajte i ovo: Kako otpustiti staro da bismo udahnuli novo

Da biste to uradili, možete učestvovati u onlajn ili lično kursu (mnogi počinju u septembru, znam…), možete se posvetiti kuhinji tako što ćete se testirati sa receptom koji nikada ranije niste probali ili možete početi da učite novi jezik. Opcije su beskrajne (ples, tango, salsa, slikanje, grnčarija, balet za odrasle, i sl.)

Image by Freepik

Februar: Čitajte najmanje jednu knjigu mesečno

Čitanje nije samo razonoda i izvor znanja, već se čini da je i zastrašujuće sredstvo za ublažavanje stresa, jer oduzima um od svakodnevnih briga.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Štaviše, provođenje nekoliko sati između stranica podstiče kreativnost, poboljšava jezičke veštine, empatiju i pamćenje.

Savet je onda da pročitate najmanje jednu knjigu mesečno, a kišni dani februara su odlično vreme da to počnete da primenjujete: između 10 i 15 stranica dnevno je često dovoljno da se knjiga završi u roku od 30 dana.

Coffee photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com
Foto by artursafronovvvv – www.freepik.com

Mart: Smanjite vreme provedeno pred ekranima

Računari, televizori, pametni telefoni i tableti: bilo da se radi o slobodnom vremenu ili poslu, često provodimo više vremena ispred ekrana nego što bismo trebali ili, često, želeli.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci vole mlađe žene

Štaviše, zahvaljujući hladnom godišnjem dobu, skloni smo još više da preterujemo, stoga, sada kada smo krenuli ka proleću, predlog je da uključimo smanjenje vremena provedenog u društvu tehnologije: bolje je da se posvetimo sebi drugim aktivnostima kao što su čitanje, sport, kuvanje ili aktivnosti na otvorenom.

Music photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

April: dajte (sebi) iskustva

Počinje lepo vreme, što znači vikendi lepog vremena, pa zašto to ne biste iskoristili i priuštili sebi neka nova iskustva, možda u kojima ćete uživati zajedno sa onima koje volite: koncerti, adrenalinske aktivnosti, vikend u glamping mestu, hajking, planinarenje, vikend u banji.

Pročitajte i ovo: Kako da dosegnemo ličnu sreću?

Prilika da zajedno stvorite nove uspomene, zabavite se i opustite.

Image by Freepik

Maj: obavite informisanije kupovine

Vaš uticaj na životnu sredinu takođe se može smanjiti kada kupujete: od hrane, preferirajući proizvode od nula kilometara, u sezoni i koji ne uključuju plastičnu ili nereciklabilnu ambalažu, do odeće, odabirom kvalitetne odeće i izbegavanjem brze mode.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost nedovršenih odnosa

Svaka prilika je dobra da počnete da menjate svoje navike i donosite bolje informisane odluke.

Jun: Posetite bar jedno novo mesto mesečno

U svakodnevnom životu, a posebno posle meseci rada i nakon što napusti zimu, lako je preplaviti rutinu.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između srodne duše i životnog partnera?

Da nikada ne prestanete da budete zadivljeni i da obogatite svoje nedelje, jedna od dobrih odluka koje možete da zapišete crno na belo je da pokušate ili posetite bar jedno novo mesto svakog meseca: grad koji nikada ranije niste videli, muzej nedaleko od doma, novo mesto ili novu izložbu, na primer.

Love photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto by marymarkevich – www.freepik.com

Jul: Krećite se održivije

Često se dešava da automobilom pređemo razdaljine koje možemo preći i peške ili biciklom.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Leto može biti dobro vreme da promenite svoje navike i počnete da se krećete na održiviji način, preferirajući dva točka ili svoja stopala; Štaviše, na ovaj način ne samo da ćete smanjiti svoj uticaj na životnu sredinu, već ćete učiniti dobro za svoje telo.

Couple sleeping photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto by senivpetro – www.freepik.com

Avgust: spavajte najmanje 7 sati svake noći

Odmaranje pomaže telu i umu da napune baterije i zato je važno da mu posvetite pravu količinu vremena. Iskoristite godišnji odmor da se vratite dobrim navikama spavanja.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

Iako se preporučeni sati za spavanje razlikuju u zavisnosti od starosti i načina života, opšte pravilo je da spavate najmanje 7 sati svake noći.

Takođe je važno da se odmor ne prekida, tako da bi idealno bilo da se mogu eliminisati zvučne i svetlosne smetnje, ako nisu neophodne.

Flower photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Septembarske dobre odluke: napravite zeleni kutak kod kuće

Bilo na terasi, u bašti ili pored prozora, kreiranje sopstvenog zelenog kutka kod kuće može se pokazati ne samo kao odlična zabava, već i prostorima dati svetlost i živost.

Pročitajte i ovo: Opsesija kao početak rešavanja problema u odnosima

Septembar je savršen mesec da odete u rasadnik i promenite biljke koje već farbaju sobe vašeg doma u zeleno.

Image by tawatchai07 on Freepik

Oktobar: Napravite najmanje 10.000 koraka dnevno

Da biste održali zdrav način života, važno je da se vaše telo kreće u pokretu.

Idealno bi, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, bilo napraviti najmanje između 8.000 i 10.000 koraka dnevno, odnosno hodati najmanje jedan sat (čak i povremeno) tokom dana, po mogućnosti usred prirode.

Pročitajte i ovo: Možemo li da volimo dve osobe u isto vreme?

Ovo ne samo da poboljšava cirkulaciju krvi i pokretljivost, već i poboljšava raspoloženje.

Oktobar, sa još uvek toplim danima, je savršeno vreme za početak ovog ličnog izazova.

Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik

Novembar: Provedite više vremena u prirodi

Prema brojnim studijama, provođenje vremena okruženo prirodom ne samo da ispunjava oči lepotom, već i pomaže da se opustite, smanjite stres i anksioznost, povećate koncentraciju i poboljšate raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Zašto biramo pogrešne partnere?

Za one koji žive u gradu, rešenje mogu biti parkovi, koji, iako mali, ipak omogućavaju da se udaljite od betona i zidova svojih domova i koji takođe nude prelepe boje lišća u novembarskim danima.

Background photo created by pvproductions - www.freepik.com
Foto by pvproductions – www.freepik.com

Decembar: preferirajte praznike sa malim uticajem na životnu sredinu

Decembar je sinonim za praznike i zasluženi odmor, ali ne zaboravljajući na održivost.

Pročitajte i ovo: Šta nije OK sa onima kojima niko nije OK?!

U stvari, čak i odmor može biti zelen: od prevoznih sredstava koja se koriste do izbora eko-održivih struktura i eko kampovanja, do smanjenja težine prtljaga, što utiče na potrošnju i emisije.