Posle više hiljada godina patrijarhata, zaboravile smo da je originalno lice božanskog bilo žensko – velika boginja majka, praroditeljka sveta, koja se kroz vekove izdiferencirala u čitav panteon ženskih božanstava u različitim kulturama.

Boginje su modelirale razne vrste ženskih energija, iskustava, uloga, kapaciteta i vrednosti. Takođe, različite faze u životu žene. Ove raznolike manifestacije ženstvenosti su kroz vekove patrijarhata redefinisane, redukovane, filtrirane, marginalizovane ili čak demonizovane. Promovisani su, u prvom redu, muški narativi i vrednosti, a žensko je definisano iz muške perspektive.

Dr Izabela Huber, klinički psiholog, life coach i plesni terapeut

Danas, kada imamo konkretna znanja o neurohormonalnim razlikama između polova, možemo i iz tog ugla da sagledamo potrebu za afirmacijom autentično ženskih vrednosti i odnosa prema svetu. Čak se i ženska duhovnost donekle razlikuje od muške, jer je duboko ukorenjena u telo i prirodu, i telo doživljava kao sveto mesto.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Ono što je od starih boginja još uvek prisutno u savremenoj ženi su arhetipovi u psihi, koje je naročito proučavala jungijanska psihologija.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Arhetipovi su inherentni obrasci ili predispozicije ljudske psihe, koji mogu ostati latentni potencijal ili biti aktivirani pod određenim okolnostima. Aktivirani arhetip se onda izražava u stavovima, emocijama, snovima, interesovanjima i ponašanju. Arhetipovi mogu da igraju pozitivnu ili negativnu, pa čak i destruktivnu ulogu u životu pojedinca, zavisi od osvešćenosti i odnosa koji imamo prema njima.

Photo by Emily Goodhart on Unsplash

Kada su osvešćeni i respektovani, postaju naši unutrašnji resursi i bogatstvo. Ženska božanstva iz raznih kultura kojima se bavimo na našim seminarima (grčka, indijska, keltska, sumerska, egipatska i sl.) pokazuju zajedničke arhetipske obrasce, ali i spektar varijacija, odnosno specifičnosti.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Neke od obrazaca ženske energije izbegavamo, neki nam čak izgledaju preteće i zastrašujuće.

Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Kakav značaj za nas može imati proučavanje i oživljavanje arhetipske prošlosti?

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

U savremenom društvu bez jasnih orijentira, koje se možda može opisati kao patrijarhat u fazi rasula i konfuzije, pogled u prošlost služi prikupljanju zanemarenih resursa, koji su nam potrebni kao putokaz za budućnost. Pitanje koje je zapravo u našem fokusu tokom ciklusa radionica je: „Kako biti moćna i srećna žena danas?“

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Prvo što učimo iz ovog ciklusa je da ne postoji jedan standardni, stereotipni način da se bude „prava“, ženstvena, ispunjena žena. Kad se kroz lično iskustvo boginja suočimo sa čitavim spektrom ženskih energija i modela ženstvenosti, od kojih su neki uklopivi u kolektivno patrijarhalno nasleđe, a neki nisu, možemo da počnemo da kreiramo svoje lične priče, koje će nas isceliti i opunomoćiti u raznim oblastima života.

Photo by Kaci Baum on Unsplash

Bavljenje arhetipovima boginja inspiriše, otvara nove perspektive, daje hrabrost i snagu da tragamo za svojom autentičnom istinom, ponekad zaboravljenom ili zaključanom u nesvesnom. Prvi korak u otkrivanju i izražavanju svoje istine može biti naš ženski krug, sa atmosferom podrške i tolerancije različitosti.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci voleli da znaju

Rezultat istraživanja ženskih arhetipskih energija u sebi je novo razumevanje sebe i samopooštovanje, bolji izbori i bolja navigacija u odnosima, kako sa drugim značajnim ženama u našem životu, tako i sa muškarcima.

Pročitajte i ovo: Kako muškarci manipulišu ženama

Savremeni trenutak zahteva, naravno, i promišljanje novih modela muškosti, ali to je već tema za drugu priliku.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Tako učimo samopoštovanje i hrabrost od Artemide, saosećanje, milost i negujuću energiju od Marije ili Kuanjin, afirmišemo svoju erotsku, senzualnu moć, strast i kapacitet za uživanje uz pomoć Afrodite i Lalite, aktiviramo borbenost u zaštiti sopstvenih granica i u ostvarivanju ciljeva uz pomoć moćnih boginja ratnica (Durga, Morigan, Sekmet), opunomoćujemo svoje intelektualne veštine, mudrost i intuiciju inspirišući se Atinom, Sarasvati ili Sofijom, otvaramo se za putokaze kroz patnju, životne krize i upoznavanje sopstvene senke, koje nam pružaju tamne boginje podzemnog sveta (Persefona, Hekata, Inana, Eraskigel).

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Svaki seminar se bavi jednim ženskim arhetipom, boginjama iz različitih tradicija koje ga reprezentuju (npr. boginje mudrosti, boginje erotske ljubavi i strasti, boginje majke, boginje ratnice, boginje podzemnog sveta, boginje partnerke, boginje izobilja, itd.), njihovom ikonografijom, pričama, odlikama, moćima i simbolikom.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

To je, međutim, samo uvod u razgovor o našem ličnom doživljaju teme seminara, načinima na koje se nosimo sa njom u svakodnevnom životu, problemima i rešenjima, uz elemente koučinga i slobodnu, kreativnu razmenu i međusobnu inspiraciju u sestrinskoj i opuštenoj atmosferi.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Pored toga, aktiviramo svaki arhetip kroz niz vežbi, pitanja, vizualizacija, kao i kroz ples, muziku, glas i telesne položaje. Naročitu pažnju posvećujemo pitanju, kako aktivacija određene arhetipske energije može da nam pomogne da razrešimo aktuelna „zaglavljenja“ u svakodnevici. Kada prođemo kroz čitav spektar ženskih energija, uloga i potencijala, to unosi sasvim nove uvide i kvalitet u naš život.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Sledeći događaj je šestodnevni retreat za žene u Crnoj Gori, od 24. do 30. maja, koji vode Izabela Huber i Una Senić. Sve informacije o seminaru možete pročitati OVDE.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.